Koodaamatta paras?

furuholm_arto-9669613
Arto Furuholm työskentelee Profit Softwaressa tiedolla johtamisen parissa. Yhdessä kollegoidensa kanssa Arto ratkoo asiakkaidemme analytiikan ja tiedolla johtamisen haasteita.

IT-markkinassa hehkutetaan uusia työkaluja, joilla kuka tahansa voi ryhtyä sovelluskehittäjäksi. Tätä on markkinassa odotettu, ja luvattukin jo pitkään.

Microsoft Power Platform, tuo tehokkaimpien työkalujen yhdistäjä, saattaa olla vastaus huutoon. Power Platform -alusta on kattava sovelluskehitysympäristö, joka tarjoaa valmiina suuren joukon rutiiniasioita, joihin normaalisti menee paljon aikaa. Käyttäjän tunnistaminen ja luvitus (Authentication and Authorization) tai CRUD-operaatiot (create, read, update, delete) tulevat alustan mukana valmiina. Näin varsinaisen liiketoimintalogiikan ja sovelluksen ulkoasun suunnitteluun ja toteutukseen pääsee nopeasti kiinni.

Power Platformin käyttöönotto on vaivatonta ja toimivia sovelluksia ja palveluita on helppo ottaa käyttöön. Ohjelmistokehittäjän kokemuksesta on apua, mutta alkuun pääsee ilman ohjelmointitaustaakin. Verkosta löytyy runsaasti videoita, joita seuraamalla ja soveltamalla saa paljon aikaan. Oheisen esimerkin avulla kuvataan, miten Power Apps -sovelluksen tekeminen eteni valmiiksi tuotantosovellukseksi.

Case-asiakas

Asiakas oli  valmistautunut hyvin ennen projektin aloitusta: liiketoimintatarpeet oli mietitty ja kuvattu tarkasti. Tämä johdosta projekti lähti hyvin liikkeelle. Projektin läpiviemiseen päätettiin käyttää ketteriä menetelmiä. Ketterä kehittäminen ja Power Apps -sovelluksen toteutus sopivat hyvin yhteen. Tekeminen voitiin jakaa lyhyisiin sprintteihin ja kunkin sprintin lopuksi asiakkaalla oli aina käsissään toimiva sovellus, jota he pääsivät myös itse kokeilemaan ja kommentoimaan. Tekemisen lomassa suunniteltiin seuraavassa sprintissä toteutettavia ominaisuuksia.

Sovelluksen visuaaliseen suunnitteluun saimme avuksi UX-osaajan, toki sovelluksen ulkoasun pystyy myös itse suunnittelemaan niin halutessaan. Muutaman viikon interaktiivisen työskentelyn jälkeen, jossa asiakas oli koko ajan mukana, sovellus alkoi valmistua ja olla siinä kunnossa, että asiakas pääsi sitä testaamaan. Viimeisten viilausten jälkeen tuotantokäytölle ja julkaisulle saatiin lupa.

Varsinaiseen käyttöönottoon ei kulu aikaa, sillä koko paketti toimii Microsoftin pilvessä osana O365-alustaa. Sovelluksen pääkäyttäjille pidettiin koulutus sovelluksen käytöstä ja ylläpitoon liittyvistä asioista. Ajatuksena oli, että asiakas voi itse tehdä jatkossa pienimuotoisia muutoksia sovellukseen.

Edellä kuvattu sovellus olisi perinteisillä menetelmillä jäänyt todennäköisesti toteuttamatta, sillä kehityskustannukset olisivat selkeästi ylittäneet saavutettavan hyödyn. Power Apps -sovelluksen toteutukseen meni konsulttityönä joitakin päiviä, jolloin kustannus oli järkevä saavutettuun hyötyyn nähden. Toiminnan kehittämisen kannalta ratkaisevaa oli, että asiakkaalla on nyt toimiva prosessi, jonka skaalautuvuus, jäljitettävyys ja tietoturva vastaa nykypäivän tarpeita.


Oli kyseessä konsultointi, tietovarastointi ja integraatiot, edistynyt analytiikka, koneoppiminen tai tekoäly – me olemme kumppanisi. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä myyntiimme: juha.jarvinen(at)profitsoftware.com.

Lue lisää: Analytiikka-tarjooma Profit Softwarella