Virtuaalinen työhaastattelu – kuinka ensivaikutelma luodaan
Siirtyminen toimistoilta etätyöskentelyyn on tuonut muutoksia myös rekrytointiin, tai ainakin siihen, miten työhaastattelut pidetään. Kun ensivaikutelma luodaan yleensä kasvotusten, olemme nyt tilanteessa, jossa ensimmäinen kysymys saattaa olla “Toimiiko kamera, näetkö minut?” tai ”Onko mikrofonisi mykistetty?”
Kuinka ensivaikutelma luodaan virtuaalisesti?
-Teknisillä asioilla on toki tärkeä rooli ja siksi haastateltavan kannattaakin valmistautua, testata esimerkiksi yhteyden toimivuus, kertoo tiiminvetäjä Timo Rantanen.
Tiiminvetäjä Lauri Oikarinen on samaa mieltä ja jatkaa, etteivät mahdolliset tekniset haasteet kuitenkaan ratkaise sitä, rekrytoidaanko henkilö vai ei.
Yleisesti ottaen työhaastattelusta selviää virallisilla tervehdyksillä (tähän asti kättely, tulevaisuudesta emme tiedä), siistillä pukeutumisella ja valmistautumalla vastaamaan haastattelussa esitettyihin kysymyksiin.
-Tällä hetkellä ohjeistamme työhaastatteluun tulevaa niin, että olisi mukava, mikäli kamera on päällä. Mitään käskyjä emme toki anna, jatkaa HR Manager Sanna Hyvönen.
Miten itse haastattelu, jännittääkö haastateltavia enemmän kuin yleensä?
-Perustuen niihin haastatteluihin, joissa olen ollut mukana, sanoisin, että ihmiset ovat ihan samalla tavoin hermostuneita, kuin he olisivat kasvokkain tapahtuvassa haastattelussa, kommentoi Timo.
-Itseasiassa haastateltavat saattavat olla vähemmän hermostuneita, jatkaa Lauri.
Yrityskulttuurista on pystyttävä viestimään verkossa
Kun työhaastattelu tapahtuu Evitecin toimistossa, näkee haastateltava usein myös nykyisiä profitlaisia. Näissä hetkissä kandidaatti muodostaa mielikuvaansa siitä, minkälainen yritys on kyseessä.
-Se mitä tässä kontekstissa jää puuttumaan, ovat rutiinit ennen ja jälkeen haastattelun. Emme voi hakea kahvikupillista keittiöstä tai nähdä mahdollisia kollegoita käytävässä, sanoo Sanna.
Miten kulttuuri sitten tehdään näkyväksi?
-On erittäin tärkeää, että kaikki haastattelussa olevat ovat omia itsejään, aitoja ja läsnä. Tämä jo osaltaan varmistaa sen, että yrityskulttuurimme välittyy, jatkaa Sanna.
-Sanoisin, että tilanne on haasteellisempi sille, joka hakee paikkaa ja on vaihtamassa työtä. Tämä henkilö ei tiedä yhtään, mihin hän on heittäytymässä, saati sitä, millainen henki meillä on, täydentää Lauri.
Jos nykyinen tilanne pitkittyy, ovat Lauri, Timo ja Sanna sitä mieltä, että kulttuuri pitäisi saada konkreettisemmin esiin. Yksi vaihtoehto voisi olla videot eri toimistoista.
Lopussa on pakko kysyä vielä tärkeä kysymys. Onko ensimmäinen rekrytointi virtuaalisesti jo tehty?
-Tilanne näyttää lupaavalta ja meillä on potentiaalinen rekry olemassa, tiivistää Timo.
Vinkit virtuaalihaastatteluun:
- Testaa yhteydet
- Kysy yrityksestä ja tekemisestä rohkeasti
- Kysy konkreettisia esimerkkejä vaikkapa henkilöstön yhteisestä tekemisestä ja aktiviteeteistä
- Valmistaudu kertomaan itsestäsi, osaamisestasi ja millaiseen työyhteisöön sinä haluat kuulua