Customer story

POP Pankki -ryhmä käynnisti kiinnitysluottopankkitoiminnan Evitec Covered Bonds -ratkaisulla

POP Pankki -ryhmä sai Euroopan keskuspankilta toimiluvan kiinnitysluottopankkitoiminnan käynnistämiselle toukokuussa 2022. Ryhmän kiinnitysluottopankkitoiminnasta vastaa POP Asuntoluottopankki Oyj.

Kiinnitysluottopankkitoiminnan aloitus sisältää lukuisia eri vaiheita aina toteuttamiskelpoisuuden arvioimisesta liikkeellelaskuun saakka. Koska kyseessä on pankkiryhmä, harjoitetaan kiinnitysluottotoimintaa väliluottomallilla*, mistä Evitecillä on aiempaa kokemusta. Lisäksi, ennen varsinaista aloitusta Evitec toteutti asiakkaalle Proof of Concept:in (POC). Sen aikana selvitetään, mitkä edellytykset aloittamiselle ovat ja ylipäätään minimoidaan riskejä niin asiakkaan kuin toimittajan näkökulmasta. POC:in ja projektin aloittamisen välissä oli aikaa, mikä on tämän kokoluokan projekteille hyvin tyypillistä

— POP Pankki -ryhmän kiinnitysluottopankin toiminnallisuuksien rakentamisessa ja  emissiotoiminnan käynnistämisessä Evitecin Covered Bonds -ratkaisulla (ECB) oli merkittävä rooli, toteaa POP Asuntoluottopankin toimitusjohtaja Timo Hulkko. Hän jatkaa: — ECB tarjosi POP Asuntoluottopankille valmiiksi toimivan ja kustannustehokkaan ratkaisun, joka mahdollisti Asuntoluottopankin projektin nopean läpiviennin.

Hulkko tähdentää myös, että jo aikaisessa vaiheessa Evitecin kanssa toteutettu POC antoi hyvän käsityksen ratkaisun käyttökelpoisuudesta, mikä antoi tukea hankkeen päätöksentekoon.

Projekti sujui aiemmin kertyneen kokemuksen ansiosta hyvin. Monessa järjestelmätoteutuksessa mukana ollut Tino Silfver Evitecistä mainitsee kuitenkin muutaman eroavaisuuden:

— Käyttöönotto tehtiin suoraan pilviympäristöön; tämä oli ensimmäinen laatuaan Evitec Covered Bonds -ratkaisun osalta, Silfver kertoo. — Toki meillä on pilvitoteutuksista kokemusta muiden projektien osalta. Toteutimme asiakkaalle ratkaisun oheen myös BI-raportoinnin, mikä on tärkeä osa kiinnitysluottopankkitoimintaa, hän jatkaa.

Järjestelmätoteutuksen lisäksi Evitec auttoi POP Pankki -ryhmää viranomaislupien saamisessa, mistä sillä on ennestään kokemusta.

*) Väliluottomallissa käytetään pankkiryhmän operatiivisten pankkien luottoja liikkeellelaskussa vakuutena siten, että niitä ei tarvitse siirtää kiinnitysluottopankin taseeseen, mikä helpottaa liikkeellelaskua sekä rahoituksen hankkimista.

Projekti
Evitec toteutti POP Asuntoluottopankki Oyj:lle kiinnitysluottopankin järjestelmän (Evitec Covered Bonds). Projekti kesti noin kymmenen (10) kuukautta.

POP Asuntoluottopankki Oyj on POP Pankkikeskus osk:n tytäryhtiö ja se kuuluu POP Pankkien yhteenliittymään. POP Asuntoluottopankki vastaa POP Pankki -ryhmän kiinteistöluottovakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkovelkakirjalainoja.

Evitec Covered Bondsratkaisu kattaa kaikki kiinnitysluottopankkitoimintaan ja katettujen joukkovelkakirjojen liikkeellelaskuun tarvittavat palvelut. Järjestelmän avulla voidaan automatisoidusti ja optimoidusti muodostaa lainapooleja ja hallinnoida katettujen joukkovelkakirjojen liikkeellelaskua.

What we did