Evitecillä on vankka kokemus kiinnitysluottopankkitoiminnan järjestelmäprojekteista. Toteutuksia on tehty mm. Hypolle, OP:lle, Oma Säästöpankille ja viimeisimpänä S-Pankille sen parhaillaan käynnistäessä kiinnitysluottopankkitoimintaa.
Kiinnitysluottopankkitoiminnan aloitus on pitkä prosessi ja tietojärjestelmän toteutus on yksi osa sitä. Ennen aloitusta asiakkaalle tarjotaan yleensä mahdollisuutta Proof of Concept:iin (POC), eli asian toteuttamiskelpoisuuden todentamiseen.
– Ennen toiminnan käynnistämistä on tärkeää todentaa kiinnitysluottopankkitoimintaan kelpaava luottomassa, osassa tapauksia se vaikuttaa jopa päätöksentekoon. POC:in aikana selvitetään, mitkä edellytykset aloittamiselle ovat ja ylipäätään minimoidaan riskejä niin asiakkaan kuin toimittajan näkökulmasta, kertoo lukuisissa toteutuksissa mukana ollut Tino Silfver Eviteciltä.
Proof of Concept:in aikana tuotetaan analyysi laina- ja vakuuskannasta. Analyysin seurauksena saadaan selville esimerkiksi mahdolliset dataongelmat, jotka pitää ratkoa ennen prosessin aloittamista. Pahimmassa tapauksessa dataongelmat nimittäin heikentävät luottokannan laatua.
– Analyysin aikana saadaan myös yleistä tuntemusta omasta lainakannasta, mikä voi joskus johtaa jopa toimenpiteisiin, jatkaa Silfver.
– POC vähentää riskejä niin asiakkaan kuin toimittajan osalta, kertoo lukuisissa kiinnitysluottopankkihankkeissa mukana ollut Tino Silfver.
POC:in pihvi on asiakkaan data
POC:in ensimmäisessä vaiheessa saadaan pääsy asiakkaan ympäristöihin. Tämän jälkeen voidaan alkaa määrittelemään POC-kriteeristöä, eli millä kriteeristöllä luottoja ja vakuuksia valitaan pooliin. Tärkeässä roolissa on myös raportointiin liittyvät yksityiskohdat.
Varsinaisessa analyysivaiheessa tehdään erilaisia kyselyitä datamassaan liittyen. Rinnakkain asennetaan Covered Bonds -ratkaisun POC-versiota käyttökuntoon. Ihannetilanteessa POC:in aikana saadaan käyttövalmis demoympäristö, jossa ratkaisua pääsee kokeilemaan.
Lopuksi asiakkaalle esitellään raportti ja asiantuntijoidemme tekemät havainnot.
– Kun POC rajataan järkevästi, se saadaan yleensä toteutettua 1–2 kuukauden aikana. Hyötynä mainitsisin myös sen, että esimerkiksi työmäärät itse projektin osalta on huomattavasti helpompi arvioida, summaa Silfver.
Onko kiinnitysluottopankkitoiminnan käynnistäminen tai KLP-järjestelmän vaihtaminen ajankohtaista? Ole yhteydessä:
Tino Silfver, Director, International Business Development, tino.silfver@evitec.com
S-Pankki ilmoitti vuoden 2020 lopulla aloittavansa kiinnitysluottopankkitoiminnan. Kiinnitysluottopankkitoiminta tarkoittaa, että luottolaitos laskee liikkeelle katettuja joukkovelkakirjalainoja asuntoluottokantaansa vasten. Tämä mahdollistaa talletusylijäämäisen S-Pankin osaltakin uuden kustannustehokkaan varainhankintatavan.
Kuva: S-Pankki kuvapankki
Kiinnitysluottopankkitoiminnan aloitus on pitkä prosessi ja tietojärjestelmän toteutus on yksi osa sitä. Oman aikansa vievät viranomaislupien saaminen ja kansainvälisen luottoluokituksen hakeminen liikkeelle laskettaville bondeille. S-Pankin kohdalla aloitus tarkoitti myös yhtiömuodon muutosta julkiseksi osakeyhtiöksi.
-Evitecillä on vaadittu liiketoimintaosaaminen ja he ovat tehneet jo useita toteutuksia. Meillä on käytössämme ratkaisu, joka kattaa kaikki kiinnitysluottopankkitoimintaan liittyvät palvelut, minkä lisäksi saimme tukea toimilupaprosessiin, kertoo Yritysasiakkaat ja Treasury -toimintojen johtaja Eero Saloranta.
Ratkaisu on arkkitehtuurisesti erillään S-Pankin käyttämästä core-pankkijärjestelmästä.
-Tuotteen käyttöönotto toteutettiin aiemmista projekteista kertyneellä asiantuntemuksella jouhevasti. Yksi uudistus aiempiin toteutuksiin verrattuna oli kuitenkin se, että tietoja tuodaan tällä kertaa tietovarastosta, ei operatiivisesta järjestelmästä. Tietovarasto on toki tuotteellemme täysin validi tietolähde. Liiketoimintaa tukeva edistynyt analytiikka on toteutettu Microsoftin Power BI -raportointiratkaisua hyödyntäen, kertoo Evitecin tuotepäällikkö TinoSilfver.
S-Pankin tavoitteena on valmius katettujen joukkovelkakirjojen liikkeellelaskuun vuoden 2021 aikana.
Kuva: esimerkki raportointinäkymästä
Projekti Evitec toteutti S-Pankille kiinnitysluottopankin järjestelmän. Projekti kesti noin kahdeksan (8) kuukautta.
S-Pankki-konsernin muodostavat S-Pankki Oyj tytäryhtiöineen. Se palvelee ympäri maan 3,1 miljoonaa asiakastaan. Pankin liikevoitto oli 2020 21,0 miljoonaa euroa*.
Evitec toteutti Oma Säästöpankille kiinnitysluottopankin järjestelmän
Kuva: Oma Säästöpankki
Suomen suurin säästöpankki Oma Säästöpankki valitsi Evitecin toteuttamaan kiinnitysluottopankkitoiminnan tietojärjestelmän. Toteutetulla järjestelmällä hallinnoidaan automatisoidusti katettujen joukkovelkakirjojen vakuuspoolia. Järjestelmän käyttöönottoprojekti oli avaimet käteen -toimitus, joka kattoi kaiken lainakannan soveltuvuusanalyyseista ja lupahakemusprosessin tuesta järjestelmän stabilisointivaiheeseen saakka. Koko käyttöönottoprojekti vietiin lävitse nopealla aikataululla alle kuudessa kuukaudessa.
— Kiinnitysluottopankin toimittajavalintaan vaikuttivat erityisesti kaksi asiaa: Evitecin vahva liiketoimintaymmärrys sekä heidän aiempi kokemuksensa menestyksekkäistä ja nopeista KLP-järjestelmien toimituksista, kertoo projektista vastannut Tuomas Heikkinen Oma Säästöpankista.
Projekti toteutettiin monitoimittajaympäristössä yhdessä Oma Säästöpankille pankkijärjestelmäpalveluja tuottavan Samlinkin kanssa. Lopputuloksena syntyi asiakkaan tarpeiden mukainen järjestelmä, jolla saa automaattisesti optimoidun vakuuspoolin katetuille joukkovelkakirjoille sekä raportit ja analyysit liiketoiminnan operatiiviseen toimintaan ja joukkovelkakirjojen arvostukseen.
— Olemme aiemmin tehneet Suomen Hypoteekkiyhdistykselle vastaavan toteutuksen, joten vaativat integraatiot muihin järjestelmiin eivät tuottaneet ongelmia, kertoo Evitecin tuoteomistaja Tino Silfver.
Kiinnitysluottopankkitoimintaan liittyy toimilupavaateita, joista Evitecillä on ennestään asiantuntemusta. Itse ratkaisussa oli jo huomioituna lainsäädännön asettamat vaatimukset.
— Tämä oli ensimmäinen yhteinen projektimme, mutta sittemmin Evitec on toiminut kumppaninamme ECL-laskentaan liittyvässä projektissa sekä rakentanut meille ratkaisuja sijoitusneuvonnan tukeen ja raportointiin, päättää Heikkinen.
Projekti Evitec toteutti Oma Säästöpankille kiinnitysluottopankin järjestelmän. Projekti toteutettiin monitoimittajaympäristössä ja se kesti noin kuusi (6) kuukautta.
Oma Säästöpankki Oma Säästöpankki Oyj on suomalainen Suomen suurin säästöpankki. Se palvelee ympäri maan 45 konttorissa yli 200 000 asiakasta noin 450 asiantuntijan voimin. Vakavaraisen pankin kannattavuus on koko toimialan parhaimmistoa. Tase on 5,3 miljardia euroa. Oma Säästöpankki on listattu Nasdaq Helsingissä. Merkittävä osa henkilöstöstä omistaa yhtiön osakkeita. Oma Säästöpankki lupaa tarjota paikkakunnan parasta pankkipalvelua kaikissa arjen raha-asioissa sekä konttoreissa että digitaalisissa palvelukanavissa. Lähellä ja läsnä omasp.fi
Kuva: Oma Säästöpankki
Hypon talous- ja laskentajohtaja Aija Kontinen
Vakuuksien hallinta tehostaa finanssilaitoksen toimintaa
Suomen ainoan asumiseen erikoistuneen luottolaitoksen, Hypon, merkittävä strateginen kehitysprojekti kulminoitui Profit Softwaren ja Model IT:n toteuttamaan tietojärjestelmään. Uuden järjestelmän myötä Hypo on valmis monipuolisempaan varainhankintaan, kun keinovalikoimaan lisätään vakuudelliset joukkovelkakirjat. Tietojärjestelmän rooli on keskeinen paitsi kiinnitysluottopankkitoiminnan päivittäisessä liiketoiminnassa, myös viranomaislupien ja kansainvälisen luottoluokituksen saamisessa ja ylläpidossa. Projekti toteutettiin kunnianhimoisella aikataululla ja edellytti asiakkaan ja Profit Softwaren yhteistyöltä paljon.
Hypon pitkä, vuodesta 1860 jatkunut historia saa uuden luvun Hypon aloittaessa ensimmäistä kertaa vakuudellisten joukkovelkakirjojen liikkeellelaskun. Varainhankinnan merkittävän monipuolistamisen taustalla on kansainvälisen ja suomalaisen finanssialan nopea muutos.
–Rahan saatavuus ja hinta ovat olennaisesti paremmat vakuudellisilla kuin vakuudettomilla joukkovelkakirjoilla tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Käynnistimme siksi kehityshankkeen, johon merkittävänä osana kuului tarpeisiimme soveltuvan tietojärjestelmän hankkiminen, kertoo Hypon talous- ja laskentajohtaja Aija Kontinen.
Uuden tietojärjestelmän avulla Hypo voi aloittaa vuonna 2016 vakuudellisten joukkovelkakirjojen, eli katettujen joukkolainojen (covered bond) liikkeellelaskun. Järjestelmän ytimessä on vakuuspoolien hallinta ja raportointi. Kiinnitysluottopankkitoiminnan aloittaminen tarkoittaa, että Hypo saa markkinoilta kerättyä varoja edullisempaan hintaan, joka taas näkyy myös loppuasiakkaille kilpailukykyisempänä luottohintana.
Tietojärjestelmä paitsi tuottaa tietoa kiinnitysluottopankkitoiminnan päivittäiseen liiketoiminnan ohjaukseen, sen avulla toteutetaan myös erilaista liiketoiminta-, luottoluokittaja- ja viranomaisraportointia. Toimiva tietojärjestelmä oli myös edellytys toimiluvan saamiseksi Finanssivalvonnalta.
Hypo valitsi tietojärjestelmän tarjouskilpailussa tuolloin Profit Softwaren ja Model IT:n yhteistarjouksen:
–Jo tarjousvaiheessa vakuutuimme Profit Softwaren liiketoimintaosaamisesta. He ymmärsivät pankkiliiketoimintaa toimialana yleisesti, sekä erityisesti vakuuksien ja joukkovelkakirjojen käsittelyn alamme tietojärjestelmissä. He osoittivat myös kykynsä järjestelmän sovittamiseen tarpeisiimme sopivaksi. Esimerkiksi vaativat integraatiot Samlinkiin ja muihin järjestelmiin eivät tuottaneet ongelmia, Kontinen sanoo.
Kunnianhimoinen aikataulu vaatii sujuvaa yhteistyötä
Tietojärjestelmän rakentamiselle aikaa oli noin vuosi, joka on toimialalla kunnianhimoinen aikataulu. Yhteistyöhön piti sitoutua sekä toimittajan että asiakkaan puolella täysin.
–Vältimme harhatekemistä ja keskityimme olennaiseen koko ajan. Profit Softwaren projektipäällikkö ja asiantuntijat olivat koko ajan sitoutuneita meidän asettamaamme aikatauluun ja tavoitteisiin ja heidän tarmokkuutensa ja yhteistyön mutkattomuus olivat avainasemassa projektin onnistumiselle. Erityisen kiitoksen ansaitsee projektipäällikkö, joka osasi kuunnella ja ymmärtää tarpeitamme ja kääntää ne menestyksellä tekniselle kielelle, Kontinen kertoo.
–Tiimissämme on suomalaisittain merkittävä keskittymä finanssialan tietojärjestelmäosaamista, jonka avulla projekti voitiin viedä menestyksellä läpi näin joustavasti, tästä suuri kiitos tiimille. Koimme lisäksi koko projektin ajan, että yhteistyö Hypon kanssa oli suoraviivaista ja tehokasta, sanoo Profit Softwaren projektipäällikkö Tino Silfver.
Kokemus vastaavista finanssialan järjestelmistä oli merkittävä apu hankkeen onnistumiselle:
–Vaikka meillä on aiemmin kokemusta vastaavista järjestelmistä, ja ratkaisuamme voidaan jossain määrin monistaa asiakkaillemme, ovat finanssialan järjestelmät aina erityisprojekteja: ratkaisu pitää sovittaa sopimaan asiakkaan liiketoimintaan. Lisäksi alan järjestelmien rakentamisessa mukana on paitsi lainsäädännön asettamia vaatimuksia, myös merkittävä vastuu järjestelmän toimivuudesta niin asiakkaalle kuin asiakkaan asiakkaille – meille tavallisille suomalaisille, Silfver jatkaa.
–Olemme erittäin tyytyväisiä sekä yhteistyöhömme että sen lopputulokseen ja innoissamme aloittamaan kiinnitysluottopankkitoiminnan, Kontinen päättää.
We use cookies to ensure a better user experience. Cookie data is stored in the browser and allows us, for example, to identify when the user will return to our website. We also use the information to obtain analytics from visitors to our website.
Essential cookies
Always used cookies to ensure the functionality of the services. Thanks to these, the site remembers the choices you make, and you don't have to do them again with every page upload.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
Third-party cookies
We use Google Analytics, LinkedIn Insight and Leadfeeder to collect visitor statistics. In addition, myFonts is used to implement the appearance of our site.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Cookie Policy
More information of cookies and how we process personal data can be found from privacy policy.