People story

Me tarjoamme turvallisen alun tech-uraansa aloitteleville

blogikuva-1-1403731

Alkuvuoden 2022 aikana saimme yli kaksisataa työhakemusta juniorpositioihin eri paikkakunnille. Loistavista hakijoista valitsemme keväällä aloittamaan eri tiimeissämme toistakymmentä nuorta osaajaa. Meillä on kokemusta jo useiden vuosien ajalta uraansa aloittelevien softakehittäjien, tiedolla johtamisen osaajien ja konsulttien rekrytoinnista. Evitecillä on pyritty siihen, että kesäharjoittelun sijaan tarjotaan pidempiä työsuhteita, esimerkiksi ensin meneillään olevien opintojen ohessa pari-kolme päivää viikossa ja sen jälkeen kokoaikaisina. Opintojen loppuun saattamiseen kannustetaan ja sitä tuetaan.

Finanssialan osaamista ei tarvitse olla entuudestaan, koska ymmärrys pankkien, vakuutus-, rahoitus- ja sijoitusyhtiöiden toiminnasta tai muista toimialoista karttuu kyllä projektien kautta. Tehtävämme on modernisoida finanssialaa, sillä monilla toimijoilla on käytössään elinkaarensa lopussa olevia järjestelmiä tai toimintatapoja, jotka kaipaavat päivitystä. Niin ikään tiedolla johtaminen ja raportointi ovat tärkeitä menestyksen avaimia yrityksille, oli kyse sitten pankista, vakuutusyhtiöstä, energiayhtiöstä tai valmistavan teollisuuden yrityksestä. Meillä kukin pääsee kartuttamaan itselleen vahvaa asiantuntemusta teknologiakehittämisen menetelmistä, puhumattakaan vaikuttavista näytöistä finanssialan digitalisaation parissa.

Monipuolisia mahdollisuuksia urakehitykseen talon sisällä

Perehdytystä tehdään monimuotoisesti, esimerkiksi sisäisen koulutusalustan ja materiaalien avulla. Projektista riippuen myös käytännön tekemiseen pääsee nopeasti kiinni. Ensimmäiset askeleet ovat mahdollisimman hallittuja – aloitetaan pienestä ja hieman jo pureksitusta, ja nostetaan vaatimustasoa portaittain sen mukaan, kun tekninen osaaminen ja itsevarmuus karttuvat. Kysymysten esittämiseen ja avun pyytämiseen kannustetaan.

Juniorilla voi ajatella karkeasti olevan kaksi suuntaa, joista voi kokemusta kerryttäessään valita: konsultin tie tai teknologian ja tuotekehityksen tie. Käytännössä erittäin monissa projekteissa on mukana molempia, mutta painopisteet ovat erilaiset. Konsulttina projektit saattavat vaihtua useammin, jolloin kyky omaksua uusia työkaluja ja rohkeus keskustella asiakkaan kanssa suoraan korostuvat. Tällaiset ihmiset usein nauttivat siitä, että tehtävät tarjoavat vaihtelua ja haasteita. On myös mahdollista keskittyä pitkäjänteiseen tekemiseen isoissa tuote- tai järjestelmäprojekteissa. Tämä saattaa houkuttaa sellaisia ihmisiä, jotka haluavat syventyä tiettyihin teknologioihin, ydinjärjestelmien tai tukisovellusten tekemiseen.

Oli ihmisellä sitten mielenkiintoa koodaamiseen, tuotekehitykseen, konsultointiin tai analytiikan ja raportoinnin kehittämiseen, talon sisältä löytyy paljon suuntautumismahdollisuuksia. Yhteen rooliin tai projektiin tullut voi halutessaan myöhemmin hakeutua toisenlaisen tekemisen pariin. Useat työntekijämme ovat vaihtaneet menestyksekkäästi liiketoiminnasta toiseen tai ottaneet haltuun kokonaan uusia teknologioita uransa aikana. Myös kansainvälistymisen myötä mahdollisuuksia tulee lisää, sillä asiakkaita haetaan yhä vahvemmin pohjoismaista. Suuntautua voi myös myynnin tukeen, asiakasvastaavaksi, projektipäälliköksi, tiiminvetäjäksi, HC-luottokonsultiksi, arkkitehdiksi tai vaikkapa pilviguruksi. Paikoilleen jämähtämisestä ei siis ole pelkoa.

Tiimeissä esihenkilöt kuuntelevat herkällä korvalla jokaisen toiveita, ja urakehitystä tuetaan yrityksessä esimerkiksi koulutuksin ja sertifikaatein. Polkua eteenpäin rakennetaan jokaiselle yhdessä, joustavasti ja ketterästi, kuten toimimme projekteissammekin. Aina muutokset eivät tietenkään tapahdu heti, mutta oli sitten kiinnostus tuotetekemisessä tai asiakasrajapinnassa liitämisessä, me haluamme tarjota ihmisille sellaista työtä, jota tuntuu mielekkäältä tehdä.

Jokaisella on jotain annettavaa

Kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä kukaan meistä ole tiedoiltaan ja taidoiltaan ikinä valmis. Ammattitaitoiset ja kokeneet tiiiminvetäjät ohjaavat ja auttavat uudet tulokkaat alkuun, ja oma mentori toimii lisätukena näyttämässä, miten hommia tehdään. Tämä on palkitsevaa kaikille osapuolille, sillä uusi tulokas voi aina tuoda uusia ajattelumalleja tiimiin ja taloon – kokenutkin voi aina oppia kokemattomammalta.

Tämä myös ilmentää laajemminkin Evitecin ammattilaisten arvoja ja ajattelumaailmaa: me opimme yhdessä, autamme toisiamme ja kehitymme koko ajan. Olemme ylpeitä yhteisistä saavutuksista ja menestyksestä!

#EvitecCommunity

People story

Evitec tarjoaa monipuolisia haasteita junior-kehittäjille

ilmari_liehu-2728113

Ilmari opiskelee Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta. Vapaa-ajallaan hän harrastaa padelia, käy salilla tai pelaa sulkapalloa.

Ilmari tuli Evitecille töihin vuoden 2021 toukokuussa. Hän on opiskellut Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta, pääaineenaan data-analytiikka päätöksenteossa. Etsiessään kesätöitä hän löysi Evitecin työpaikkailmoituksen ja kiinnostui lukemastaan. Yksi houkuttelevista tekijöistä oli hyvä työilmapiiri. 

— Yrityksestä löytyi paljon kiinnostavaa tietoa ja somen perusteella yhteishenki vaikutti mahtavalta. Haluan kehittyä tiedolla johtamisen ja raportoinnin ammattilaiseksi, joten tuntui siltä, että mun omat urahaaveet ja Evitecin tarjoamat tehtävät kohtasivat hyvin, Ilmari kertoo. 

—Tosi iso plussa oli sekin, että tarjolla oli käytännössä vakituinen pesti, vaikkakin opiskeluiden aikana osa-aikaisesti, ei siis pelkkää kesäkeikkaa. Etätyökin on mahdollista. Evitecillä on myös toimistoja monessa paikassa Suomessa, joten jos tulee ajankohtaiseksi muuttaa, on senkin puolesta mahdollisuuksia. Tuli sellainen olo, että tässä on työpaikka, jonne mä haluan. 

Joustavasti töissä hyvässä yhteishengessä 

Ilmari lähetti hakemuksen, sai kutsun haastatteluun ja tuli valituksi. Nyt hän työskentelee Junior BI-konsulttina Lahden toimipisteellä, joskin tätä nykyä se olisi mahdollista yhtä hyvin myös Lappeenrannassa, lähellä yliopistoa. 

— Etukäteen sitä totta kai vähän jännitti, että miten sitä otetaan uutena ja nuorena työntekijänä vastaan, millainen esihenkilö on ja millaista hommaa, tulenko vain keittämään kahvia, Ilmari miettii. Hän jatkaa: 

— Aika positiivisesti yllätyin, kaikki on ihan mahtavia tyyppejä! Älyttömän hyvä yhteishenki, kenelle tahansa voi puhua oikeastaan mistä vain, ketään ei syrjitä, ja jopa ylemmille tahoille voi turvallisin mielin halutessaan laittaa viestiä tai soittaa, ei tarvitse pelätä ketään aseman puolesta.  

Ilmari työskentelee 2-3 päivää viikossa. Evitecillä kannustetaan opiskelijoita saattamaan opinnot loppuun, joten aikataulut sovitetaan joustavasti opiskelevan työntekijän toiveita kuunnellen. Kesällä voi tietenkin työskennellä halutessaan kokopäiväisesti. Myös Ilmari on saanut tukea ja joustoa opiskeluiden, lomien ja työn yhteensovittamiseen. 

Asennetta ja oppimiskykyä arvostetaan 

— Jo kuukauden sisällä aloituksesta olin ihan oikeissa projektihommissa. Oon tehnyt asiakasprojektissa raportoinnin kehitystä ja implementointia, siinä on mun pääpaino tällä hetkellä. Sivussa teen myös ylläpitoasiakkaidemme tikettejä, korjailen tai kehitän pienempiä yksittäisiä asioita. Aika suuri osa työstä on kommunikointia ja palaverisuunnittelua asiakkaan ja oman tiimin kanssa, varsinkin näin etätyössä ollessa, Ilmari kertoo. 

BI-kehitystä tehdään useimmiten Microsoftin työkaluilla, mutta myös esimerkiksi Qlik-tuoteperheen tuotteita käytetään asiakasprojektista riippuen. Kyky ottaa haltuun uusia työkaluja ja oppia on IT-alalla erittäin tärkeää ja arvostettua, ja sitä kautta myös nuori työntekijä pääsee kyllä näyttämään kyntensä. 

— Olen oppinut tosi paljon liiketoimintatiedon hallinnasta ja siitä, miten datasta tehdään arvoa ja miten yrityksessä toimitaan ylipäätään. Konsulttihommissa oppii myös viestintätaitoja, ne kehittyvät kuin itsessään tekemisen lomassa. Uusien työkalujen opettelukin on kiinnostavaa, Ilmari sanoo.  

Entä mikä tuntuu motivoivalta? 

— On aika mukava auttaa asiakkaita ratkaisemaan ongelmia. Kiva kertoa, että hei, näin mä tän ratkaisin ja nyt se toimii, Ilmari hymyilee ja jatkaa: 

— Aluksihan sekin oli toki jännää kommunikoida asiakkaan kanssa, siinäkin sitä mietti, että mitenkähän juniorikehittäjää katsotaan. Nopeasti huomasin, että ihan samalla tavalla arvostetaan taitoja ja tietoja kuin kenen tahansa muunkin. Viikoittain kun on tekemisissä, niin tulee tutummaksi myös ihmisten kanssa. Kun menee avoimin mielin, hommat järjestyvät. 

Uralla eteenpäin 

Seuraavaksi Ilmarin lähitavoitteissa siintää diplomityön aloittaminen ja valmistuminen, minkä jälkeen hän aikoo jatkaa täysipäiväisesti BI-konsulttina. 

— Täytyy sitten sen jälkeen miettiä vähän, mikä kiinnostaisi urakehityksen kannalta. Evitecillä on onneksi hyvät mahdollisuudet kehittyä vaikkapa projektipäällikön suuntaan, jos niin haluaa, Ilmari miettii. 

Entä mitä vinkkejä hänellä on työtä hakeville nuorille osaajille? 

— Rohkeasti vain hakemaan, vaikket täyttäisi kaikkia kriteereitä. Tuo esiin omaa kiinnostustasi konkretian kautta, näytä vaikkapa jotain vapaa-ajan projektia, jota olet työstänyt. Konkreettiset asiat ovat hyviä, koska sitten hakemus ei jää pelkkien sanojen ja opintorekisteriotteen tasolle, Ilmari tiivistää. 

Sitten vain hakemaan! Löydät avoimet työpaikkamme urasivuiltamme. 

ilmari_liehu-2728113

Ilmari opiskelee Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta. Vapaa-ajallaan hän harrastaa padelia, käy salilla tai pelaa sulkapalloa.

Profit Softwaren Business Intelligence -yksikkö työllistää tiedolla johtamisen ja analytiikan asiantuntijoita mm. finanssi-, energia- ja vesi-, kiinteistö- ja terveydenhoitoalan eri projekteihin.

– Yksi harhaluuloista on, että tekeminen on tosi yksipuolista. Data ja analytiikka on kaikkea muuta. Kehittymismahdollisuudet ovat erinomaiset ja voisi sanoa, että koko stack on avoinna, kertoo Profit Softwaren Business Intelligence -yksikössä tiiminvetäjänä työskentelevä Henri Kainiemi.

henri-kainiemi_kuvituskuva-bi-artikkeli-2443891Viime vuosina projekteissa on korostunut osaaminen erityisesti pilvipalveluiden osalta. Osa asiakkaista on jo siirtynyt pilvipalveluihin, osa on siirtymässä.

– Hyvä ymmärrys on-premise-puolesta on ehdottomasti etu, kun lähdetään tekemään pilvitransformaatiota. Siksi aloitamme esimerkiksi junioreiden kanssa aina on-premisestä: ensin pitää ymmärtää perustekeminen ja siitä jatketaan eteenpäin, sanoo Kainiemi.

Ensimmäiset 12 viikkoa

Palkattavalta työntekijältä vaadittavat ominaisuudet riippuvat hyvin pitkälti roolista. Kun puhutaan vaativasta arkkitehtiroolista, korostuvat hyvät kommunikointitaidot yhdistettynä teknisiin taitoihin. Junioreiden kohdalla fokus on monesti asenteessa ja innokkuudessa oppia uutta.

Perehdytys uuteen rooliin kestää noin kolmisen kuukautta, mikäli kyseessä on junior-positiossa aloittava työntekijä.

– Ensin luodaan perusta itseopiskelun ja koulutuksen kautta. Sen jälkeen läpikäydään perusasioita, kuten tietomallinnusta ja -varastointia. Samanaikaisesti esihenkilön on tärkeää varmistaa, että perehdytyksen jälkeen päästään asiakasprojektiin, toteaa Kainiemi.

Maailma täynnä mahdollisuuksia

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tiedolla johtamisessa kyse on monesti muusta kuin teknologiasta: ensin keskustellaan asiakkaan kanssa siitä, mitä ollaan tekemässä, mihin tekeminen vaikuttaa ja lopuksi: mistä data saadaan.

Tyypillinen työpäivä voisi olla seuraavanlainen. Aamulla pidetään daily, jossa jokainen tiimin jäsen kertoo oman tilanteensa. Sen jälkeen on asiakaspalavereita, määrittelyiden tarkentamista ja oikeiden ratkaisujen hakemista. Tämän lisäksi on retrospektiivejä (katsaus jo tapahtuneeseen).

– Yllättävän pieni osuus on sitä teknistä tekemistä, kyllä tässä ennemminkin korostuu kommunikaatio, Kainiemi tiivistää.

Profit Software tarjoaa monipuolisia kehittymismahdollisuuksia. Kainiemi itse on hyvä esimerkki. Hän tuli taloon reilut 5,5 vuotta sitten. Matkan varrella projektit ovat kasvaneet ja toimialakokemusta on kertynyt. Nykyisellään hän työskentelee tiiminvetäjänä, rekrytoinnissa ja tilanteen salliessa asiakasprojekteissa.

Haluatko mukaan tiimiimme? Tsekkaa BI-yksikön avoimet työpaikat.

Lisätietoa tiedolla johtamisen palveluistamme.