People story

Päivä IT-asiantuntijana Evitecillä

erkintalo_niko-1796x1920-8605023

Niko Erkintalo on asiantuntija, projektipäällikkö ja tiiminvetäjä Porista.

Asiantuntijatehtävissä Evitecillä ei tylsää päivää tule. Projektinhallinnan tehtävät luovat rutiineja, asiakastyö pitää vauhdissa ja tarjoaa kutkuttavaa haastetta, ja tiimin kanssa ongelmien selvittely tuo yhteisiä onnistumisia. Toisina päivinä ehtii suunnittelemaan, testaamaan ja koodaamaan enemmän, toisina taas kalenterissa on paljon palavereja.

Elävän elämän palaveripäiväsi saattaa näyttää seuraavalle:

Klo 8-9: Korona-aikana työskentely kotoa käsin on ollut suositeltavaa – niinpä asetut mukavasti työnantajan kotiisi kuljettaman työpöydän ääreen ja käynnistät härvelit. Tuotantopäivitys projektiin numero 1, jossa tuuraat vastuuhenkilöä hänen jäätyänsä lomalle.

Klo 9-9:30: Projektin numero 2 sisäinen suunnittelupalaveri teknisistä ratkaisuista. Ohjaat keskustelua, kysyt mielipiteitä ja odotat reaktioita kuin valmentaja konsanaan. Hyvät tiimityötaidot ovat tärkeä ja arvokas taito muiden kanssa yhteistyötä tehdessä.

Klo 9:30-10: Valmistautuminen pilvestä tarjottavan mobiilisovelluksen myyntipalaveriin teknisenä asiantuntijana ja pre sales -henkilönä. Koska kuulet tästä tietystä myyntiponnistuksesta ensimmäistä kertaa, yrität onkia myyjältä lisätietoja jo etukäteen.

Klo 10-11: Asiakaspalaveri projektista numero 3, jossa suunnittelette ja määrittelette yksityiskohtia loppuviikolle. Asiakkaiden kanssa on mukava tehdä työtä, sillä projekteissa näkee konkreettisesti sen, miten ratkaisumme ja toteutuksemme vievät asioita eteenpäin ja ihmiset ovat tyytyväisiä niihin.

Klo 11-12: Lounas onnistuu kiireen keskellä hyvinkin rauhallisesti, ja sen jälkeen ehdit ulkoiluttaa koiria kauniissa ilmassa. Esihenkilösi on kannustanut kokeilemaan myös kävelypalavereja, mutta juuri tänään sellainen ei ehkä onnistu.

Klo 12-14: Selvittämistä, dokumentointia sekä kommunikointia eri suuntiin. Suomen lisäksi Virossa ja Ruotsissa toimivan yrityksemme virallinen kieli on englanti, joten siihen törmäät tuon tuosta, eikä ruotsin kielen osaamisestakaan yhtään haittaa ole. Ylipäätään hyvät kommunikointitaidot tulevat tarpeeseen monipaikkakuntaisten projektien myötä.

Klo 14-15: Pidät asiakkaan arkkitehdin kanssa kahdenkeskisen, teknisen ohjausryhmästatuksen projektien tilanteesta. Yrityksemme kannustaa työntekijöitään proaktiiviseen viestintään asiakkaiden suuntaan, sillä asiakkaille on tärkeää tietää, missä mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi, ja mahdolliset haasteet ratkaistaan mieluusti jo ennen kuin niistä tulee varsinaisia ongelmia. Näin rakennamme jatkuvasti luottamusta, joka on toimintamme tärkeimpiä kulmakiviä.

Klo 15-16: Osallistut rekrytointi-ilmoituksen laatimiseen saadaksesi itsellesi asiantuntevan kollegan. Kun sanomme työpaikkailmoituksessamme, että tukenasi ovat kaikki Evitecin ammattilaiset, se tarkoittaa pomosi, mentorisi ja muun tiimisi ohella myös HR:n ja markkinoinnin ammattilaisia sekä koko muuta backofficea. Kaikki näistä haluavat tukea ja auttaa niin uusia työntekijöitämme, kuin jo kokeneita konkareitakin loistamaan työssään. Olemme ylpeitä myös keskinäisestä auttamisen kulttuuristamme, jossa aidosti autamme toisiamme eteenpäin ja haluamme työkaveriemme loistavan.

Kuten näkyy, päivät ovat monipuolisia ja tekemistä riittää. Tämän kirjoittanut henkilö kaipaisi kovasti juuri sinun apuasi – harkitsisitko tiimiimme liittymistä?

erkintalo_niko-1796x1920-8605023

Niko Erkintalo on asiantuntija, projektipäällikkö ja tiiminvetäjä Porista.

People story

Integraatiotyö Evitecillä on yhdistelmä ongelmanratkomista ja suunnittelua

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.

Anssi Nurminen aloitti IT-konsulttina Evitecillä Lahdessa alkuvuodesta 2021. Taustana hänellä on tietojenkäsittelytieteiden opinnot Lahden ammattikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Vapaa-ajallaan hän viettää aikaansa perheen ja harrastusten parissa, tavoitteena on frisbeegolfin mastereiden SM-kisat Heinolassa syksyllä. IT-alalla Anssi on ehtinyt toimia jo noin 20 vuoden ajan.

Vuosiin on mahtunut monenlaisia rooleja: sovelluskehittäjä, liiketoimintapäällikkö, tekninen yhteyshenkilö, tiiminvetäjä… Myös myyntityötä tehneenä hänellä on selkeä näkemys siitä, mikä itseä lopulta kiinnostaa eniten:

— Kyllä asiantuntijatehtävät ovat se oma juttu, Anssi sanoo. — Evitec on myös sopivankokoinen yrityksenä. Pienessä firmassa kulttuuri on helposti kuin perheessä, niin hyvässä kuin pahassakin, isossa yrityksessä puolestaan kokee helposti olevansa vain numero. Täällä olen Anssi.

Evitecillä Anssi on mukana monipaikkakuntaisessa integraatiotiimissä, jossa kunkin roolia ja tehtäviä voidaan mukauttaa vastaamaan kunkin jäsenensä osaamista ja vahvuuksia. Anssi on opetellut hänelle uutena asiana FRENDS-alustan käyttöä. Alustaa käyttäessä voi tukeutua samankaltaiseen ajatteluun kuin ohjelmoinnissa, ja myös koodaamaan pääsee, kun alustan rajat tulevat vastaan.

— Minulle kiinnostavaa on juuri uuden oppiminen ja toisaalta se, että voin hyvin hyödyntää jo olemassa olevaa osaamistani, Anssi pohtii. — Todella nopeasti on kyllä aika mennyt, ilmapiiri on todella hyvä ja ihmiset auttavat mielellään. Välillä apua saa hämmästyttävänkin nopeasti!

IT-integraatiotyöskentely saattaa herättää mielikuvia yksitoikkoisesta, asioiden ja ratkaisujen monistamiseen perustuvasta työskentelystä. Näin ei Evitecillä asian laita suinkaan ole.

— Tässä pääsee ratkomaan ongelmia ja suunnittelemaan ratkaisuja, Anssi valottaa. — Voi olla tiedossa, että tällaista tietoa tulee, tuonne se menee, ja sitten ratkaistaan, miten asia kannattaisi toteuttaa missäkin asiakasympäristössä. Hyvin monipuolista tekemistä siis.

Evitecillä asiakkaiden kanssa työskentely on monen mieleen, niin myös Anssin.

— Kun on itse suunnitellut ratkaisun ja näkee, että se toimii, ja asiakas on tyytyväinen ja ratkaisusta on heille aidosti hyötyä, se on tosi hienoa, hän sanoo. — Vaikkapa palkanlaskija tai kirjanpitäjä, joka on joutunut aiemmin tekemään jotain toistuvaa tehtäväänsä käsipelillä, pystyy nyt automatisoimaan työtään, jolloin hänellä jää aikaa mielekkäämpään tekemiseen.

Nykyisessä asiakkuudessaan Anssilla on hyviä kokemuksia myös organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä.

— Projektiryhmässä ei mietitä, mistä firmasta kukakin tulee, vaan meillä on yhteinen tavoite, jonka eteen teemme yhdessä töitä ja olemme sitä kautta yhtenäinen porukka, Anssi pohtii. — Myös omaan tekemiseensä pystyy itse vaikuttamaan.

Loppujen lopuksi kuitenkin teemme työtä ihmiseltä ihmiselle. Profit Softwaren konsultointitöissä arvostetaankin teknisen osaamisen ja oppimiskyvyn lisäksi hyviä sosiaalisia taitoja.

— Ihmistuntemus on tärkeää, Anssi sanoo. — Voi olla niin erilaisia tyylejä ihmisillä vaikkapa ilmaista asioita. Siksi on myös tärkeää oppia tuntemaan toista, oli kyse sitten asiakkaasta tai tiimikaverista, sillä silloin kykenee eläytymään toisen asemaan, Anssi jatkaa.

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.

December 4, 2020 | Blog People

Vastuuta ja luottamusta asiakasprojekteissa

heidi-2020-1920x1439-5297594
Heidi opiskeli Tampereen yliopistossa tietotekniikkaa, matematiikkaa ja teollisuustaloutta. Vuonna 2019 valmistunut koodari on viihtynyt Profit Softwarella monipuolisissa ja haastavissa tehtävissä.

Heidi Vulli työskentelee Profit Softwarella konsulttina asiakkaalla Software Designerin roolissa. Hän aloitti Profitilla vuonna 2017 osa-aikaisena opiskellessaan Tampereen yliopistossa tietotekniikkaa, matematiikkaa ja taloustiedettä. Kokopäiväkonsulttina asiakkaalla Heidi on ollut vuoden 2020 alusta.

Heidi on jo ehtinyt kerryttää monipuolisesti kokemusta eri teknologioista, niin uusista kuin vanhoistakin, sillä hän on työskennellyt Profit Softwaren kiinnitysluottopankkituotteen, Mortgage Bank Managerin (MBM) parissa. Fullstack-koodarina hän työskentelee niin Reactilla, .NET:llä kuin legacy-tekniikoillakin, joskin viimeisenä mainituilla vähemmän. Hän on myös jo ehtinyt olla päähenkilönä käynnistämässä asiakasprojektia.

— Olen ollut mukana starttaamassa MBM-projektia nyt kahden eri asiakkuuden kanssa, Heidi kertoo. — On kiva päästä heti alussa mukaan, sillä siinä näkee omaa kädenjälkeä ja saa heti vastuuta.

Suurin osa Profit Softwaren MBM-tiimistä on tamperelaisia, joista osalla on ennen korona-aikaa ollut tapana käydä asiakkaan tiloissa pääkaupunkiseudulla työskentelemässä osan viikosta. Niin myös Heidillä, joka kävi asiakkaalla pari kertaa viikossa ennen etätyösuositusten voimaan astumista.

— Korona-aika vaikutti lopulta asiakastyöskentelyyn aika vähän, Heidi arvioi. — Siinä oltiin maantieteellisesti eri paikoissa jo muutenkin, joten etätyökäytännöt ja Teams-puhelut matalalla kynnyksellä olivat jo tuttuja. Toimintatavat olivat siis jo oikeastaan olemassa.

Projekteissa käydään asiakkaan kanssa tarkkaan läpi ratkaisun tarve, uuden ympäristön toimintamallit ja prosessit, sekä omaksutaan myös asiakkaan omaa liiketoimintaa. Uuteen asiakasprojektiin hyppääminen saattaakin tuntua kuin työpaikan vaihdokselta — sillä erotuksella, että taustalla on aina tukena oman yrityksen taustajoukot, mentori, tiiminvetäjä ja muut asiantuntijat sekä tietenkin oma tiimi.

— Aluksi oli vastavalmistuneena jännittävä ja jopa pelottava ajatus mennä kokopäiväiseksi konsultiksi asiakkaalle, tavata ihmiset ja tekijätiimi siellä päässä. Varsinkin, kun mukana oli paljon kokeneempia kuin itse on, Heidi kuvailee.

— Aika pian kuitenkin huomasin, että kaikki ottivat hyvin vastaan, ja yhteinen tavoite mielessä pitäen myös haastavimmista kysymyksistä pääsee eteenpäin, Heidi jatkaa. — Myös asiakkaan liiketoiminnan tuntemus kyllä karttuu projektia tehdessä, Heidi toteaa. 

Haasteita kohti oikealla asenteella

Kiinnitysluottopankkitoiminta on liiketoimintalogiikaltaan hienostunut — siis varsin haastava aluksi ottaa haltuun. Profit Softwarella MBM-tuotetta kehittävään tiimiin on kuitenkin onnistuneesti otettu mukaan uusia, myös uransa alkuvaiheessa olevia koodareita. Alussa jokaisella on tiiminvetäjän lisäksi tukenaan oma mentori, joka on tiimissä jo hetken aikaa työskennellyt toteuttaja. Tietoa siirretään ja oppiminen tehdään mahdollisimman helpoksi. Kokeneet konkarit auttavat uusia vauhtiin, ja kaikenlaisia kysymyksiä kannustetaan esittämään.

— Kun aloitin Profitilla, tiimissä tuotiin esiin heti se, ettei tarvitse osata kaikkea, eikä tarvitse peitellä sitä, ettei osaa kaikkea, Heidi kuvailee. — Missään kohtaa ei tarvinnut hävetä, ettei tiedä jotain, tiimi kyllä on tukena oppimisessa. Oli aika helppoa lähteä näillä eväillä asiakasprojekteihin sitten myös itsenäisesti, Heidi kertoo.

Kyky kysyä, vaikka sitten varmistuksen vuoksi, on myös asiakastyön yksi kulmakivi, sillä yhteinen ymmärrys on ensisijaisen tärkeää onnistuneelle koodille ja projektille. Kysymistaidon lisäksi tärkeää on avoin ja reipas asenne sekä uuden tiedon ja toimintatapojen sisäistäminen.

— Tykkään haastaa itseäni ja mennä epämukavuusalueelle, Heidi sanoo.  — Sillä tavalla kehittyy itsekin parhaiten, kun puskee itseään vähän sinne tuntemattomaan päin. Asiakastilanteet elävät ja projektien vaihtuessa myös työtehtävät voivat vaihtua. Konsulttikoodarina on tärkeää, että pystyy ketterästi mukautumaan ja joustamaan tilanteen mukaan.

Entä mikä on ollut mielekkäintä uusiin projekteihin lähtemisessä?

— Vastuuta saa lisää aika nopeastikin, jos asenne vain on kohdillaan, Heidi toteaa. — Se oli alun alkaenkin minulle tärkeä asia, kun tulin töihin Profitille, että yrityksessä luotetaan tekijöihin niin paljon, Heidi kertoo.

Myös asiakastyön monipuolisuus ja vaikutusmahdollisuudet omaan tekemiseen motivoivat.

— Asiakkaalla ollessa oma työ on se, joka antaa myös kuvan koko edustamastaan yrityksestä, Heidi sanoo. — Kun asiakkaan luottamuksen ansaitsee, se on tosi palkitsevaa, kasvattaa itsevarmuutta ja tuo vaikutusmahdollisuuksia koko tiimin toimintaan, ja tietenkin luo edellytykset oppia lisää uutta, Heidi miettii.


Kiinnostuitko työskentelystä Profit Softwarella?

Tutustu avoimiin paikkoihimme tai jätä avoin hakemus urasivuillamme!

Tutustu myös muihin työntekijöidemme tarinoihin:

Devaajan päivä

Työkaverit ja tehtävät motivoivat nuorta osaajaa: Asset Tracker ensimmäisenä projektina

Lahti + Profit Software = Match made

Ihmisen ja koneen rajapintaa kehittämässä