People story

Edelläkävijänä pilvimaailmassa — yhdessä oppien kohti jäätävän hyvää Snowflake-osaamista

Oppiminen ja uusien teknologioiden haltuun ottaminen on monelle asiantuntijatyötä tekevälle motivoivaa. Uusi tieto haastaa ja tuo tuoretta näkökulmaa tuttuun tekemiseen. Modernit teknologiat, kuten pilviteknologiat, avaavat mahdollisuuksia rakentaa ratkaisuja innovatiivisella tavalla, liiketoiminnan tarpeet ja loppukäyttäjä huomioiden. Samalla nousevien teknologioiden parissa työskentelevät asiantuntijat ovat edelläkävijöitä, jotka toimivat asiakasyritystensä oppaina ja kumppaneina uuden edessä.

BI-konsultit Elina ja Toni ovat olleet uuden äärellä perehtyessään ensin pilviteknologioihin, ja viimeisimpänä pilvialustoille varta vasten suunniteltuun tietovarastointiteknologiaan, Snowflakeen. Microsoft-teknologioista runsaasti osaamista uransa aikana kerryttäneet raportointi- ja analytiikka-asiantuntijat ovat tehneet pitkään tietovarastointia on-premise-mallilla, jossa palvelimet sijaitsevat fyysisesti jossakin tietyssä paikassa. Elina ja Toni ovatkin innoissaan uudenlaisesta työskentelystä, jossa myös jo tähän asti kertyneellä kokemuksella on paikkansa.

— Pilviympäristössä toimiminen vaatii erilaisen mentaliteetin kuin on-premise-ympäristö, Elina miettii. — Nopeasti kuitenkin sitä pääsee jyvälle, ja aikaisempaa SQL-osaamista pystyy hyvin hyödyntämään, hän jatkaa.

— Siinä tulee hyvin onnistumisen kokemuksia, kun pääsee suunnitteleman ja rakentamaan isomman kokonaisuuden alusta lähtien ja katsomaan, kun se alkaa toimia, sanoo puolestaan Toni.

Toni ja Elina ottavat haltuun uusia teknologioita ja oppivat uutta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

 Pilviratkaisujen käyttö yleistyy myös pankki- ja vakuutusalalla

— Jos aiemmin on tehty raportointia asiakkaille, nyt voikin olla tilanne, että asiakas käyttää raportointityökaluja itse. Tässä kohtaa on erittäin tärkeää, että tietovarasto taustalla on täydellisesti suunniteltu, eli meidän työmme merkitys korostuu, Elina sanoo.

Yhä kasvava osa asiakkaistamme on siirtymässä pilviympäristöihin. Pilvialustat tarjoavat skaalautuvuutta, ja mikä tärkeintä, ne mahdollistavat ratkaisujen entistä nopeamman ja joustavamman toteutuksen. Yrityksessämme onkin investoitu pilviosaamisen kehittämiseen, jotta asiakkaillamme on koko ajan tarjolla parhaat ja asiantuntivimmat osaajat auttamaan pilvisiirtymässä tai hybridiratkaisujen käyttöönotossa ketterästi ja viranomaisvaatimukset huomioiden. Tämä avaa mahdollisuuksia myös uusille, dataan pohjautuville älykkäille palveluille.

— Aika harvoja toimialoja enää on sellaisia, jotka eivät voisi liiketoiminnan puolesta mennä pilveen, Elina jatkaa. — Kyllä on nähtävissä vahvasti, että pankki- ja vakuutusalakin alkaa siellä jo olla, hän jatkaa.

Snowflaken vahvuus on sen soveltuvuus mille tahansa olemassa olevalle pilvialustalle, kuten Azurelle tai AWS:lle. Lisäksi se on erittäin tietoturvallinen. Maailmalla yleistynyt teknologia on jo Suomessakin käytössä usealla suurella toimijalla. Skaalautuvuus, automatisointi ja admin-tarpeen poistuminen tekevät siitä oivallisen tietovarastovaihtoehdon, joka kaiken päälle on kustannustehokas, sillä hinta määräytyy tarkasti vain käytön mukaan. Myös Evitec on toteuttanut Snowflakella projekteja, esimerkiksi Vierumäelle (Evitec toteutti Vierumäki-yhtiöille tietovarastointiratkaisun Snowflakella).

Matka jatkuu. Elina ja Toni jakavat Snowflake-osaamistaan myös muulle organisaatiolle, sillä yhdessä oppiminen ja tiedon jakaminen ovat vahvasti DNA:ssamme.

— On tosi mielekästä oppia uutta, en tykkää jämähtää vanhaan, Toni sanoo, ja Elina on samaa mieltä. — On tärkeää päästä kehittämään omaa osaamista töiden kautta, Toni jatkaa.

— Hyvissä välineissä on tulevaisuutta, ja tietenkin myös tekijöitä tarvitaan käyttämään näitä työkaluja. On hienoa päästä etunenässä kokeilemaan, ottamaan haltuun ja käyttämään niitä, Elina sanoo.

DevOps (automatisoidut IT-palvelut) tarjoaa monia hyötyjä järjestelmäprojekteissa, mutta kiteyttäen se varmistaa, että uusia toiminnallisuuksia saadaan tuotantoon nopeasti niin kehitys- kuin ylläpitovaiheessa. Malli säästää ennen kaikkea liiketoiminnan aikaa. Keskustelimme asiantuntijoidemme, Janne Takalan ja Jussi Kauhasen, kanssa DevOpsin hyödyistä.

Ketterästi kehittäen

– DevOpsin tärkein hyöty on ketteryys ja nopeus, jota se tarjoaa. Siinä ei ole perinteistä byrokratiaa, jossa kehittäjät kehittävät toiminnallisuuksia, minkä jälkeen ne menevät jonkin putken kautta jollekulle, joka varmistaa laadun. Mallissa samat henkilöt kehittävät ja asentavat toiminnallisuuksia, ja parhaimmillaan asiat toimivat nappia painamalla ja niihin voidaan reagoida nopeasti, kertoo Jussi.

Asiakkaan näkökulmasta DevOps mahdollistaa uusien toiminnallisuuksien tehokkaan tuomisen testaukseen tai ylläpitovaiheessa tuotantoon.

– Tuotantoon voidaan päivittää jatkuvasti virheenkorjauksia tai tuoda uusia toiminnallisuuksia eikä siinä mene kuukausia tai pahimmissa tapauksissa useita vuosia. Kehitysprojektissa asiakkaalle saadaan ensimmäinen demo julkaistua jo muutamassa viikossa, jatkaa Janne.

Pipeline pilvessä: enemmän automatisaatiota, vähemmän virheitä

Pilvi mahdollistaa ympäristöjen automaattisen perustamisen. Esimerkiksi uusi testiympäristö saadaan käyttöön minuuteissa ilman fyysisiä asennuksia. Eteneminen on flow-tyyppistä, julkaisuja tehdään jatkuvasti automatisoituna. Kun päivitykset tuotantoon tehdään automaattisesti, minimoidaan samalla virheet.

– Laatu voidaan varmistaa monin keinoin, mutta se myös maksaa. Automaattitestauksen avulla hoidamme asioita, jotka olisivat muuten testaajan työlistalla. Tämä tuo myös työhön mielekkyyttä, kun samoja regressiotestejä ei tehdä käsin uudelleen ja uudelleen, sanoo Jussi.

devops-software-development-operations-infinity-symbol-programmer-administration-system-life-cycle-quality-coding-building-testing-release-monitoring-online-freelance-vector-illustration

Laadukasta koodia

DevOps tarkoittaa myös automatisoitua julkaisuputkea kehittäjän työpöydältä tuotantoon. Kun tiimissä tehdään koodiin muutoksia, tehdään julkaisuputkessa aina koodikatselmointi ja staattinen analyysi sekä ajetaan yksikkötestit.

– Kehittäjän tekemät muutokset katselmoidaan aina vähintään kahden muun kehittäjän toimesta, minkä jälkeen ne viedään testiympäristöön ja ajetaan integraatiotestit. Vasta tämän jälkeen muutokset julkaistaan eteenpäin, selventää Janne.

– Ajamme samat testit kaikissa ympäristöissä. ”Putki” ohjaa työtä ja koko prosessi on pitkälle automatisoitu, minkä avulla inhimilliset virheet voidaan välttää. Meillä on työkalut automaattiseen laadunvarmistukseen ja automaattitestit käytössä. Pysymme koko ajan kartalla siitä mikä toimii, ja että kaikki toimii oikein. Asiakkaan liiketoimintaosaajien aikaa ei tarvitse käyttää testaukseen, sillä automaattitestaus estää regressiot, summaa Jussi.

istock-674717504-small-6001237

Yrityksen palveluiden ja sovellusten vieminen pilveen on nykyaikainen ja resurssiskaalautuva vaihtoehto, jota tarjotaan yhä useammin ratkaisuksi. Kuten kaikissa projekteissa, tässäkin tulee kuitenkin huomioida eri asioita. Joistakin huolista ja murheista päästään toki eroon, mutta tilalle tulee uusia asioita, joita ei voi jättää huomiotta.

Kaikkeen tähän kannattaa käyttää pilveen erikoistuneita ohjelmistoalan asiantuntijoita.

(more…)