Customer story

Siirsimme suuren suomalaisen finanssialan toimijan tietovarastoympäristön pilveen

Pitkäaikainen kumppanimme, merkittävä suomalainen finanssialan toimija, kehittää toimintojaan jatkuvasti vastatakseen paremmin digitalisaation tuomiin vaateisiin. Nyt autoimme asiakastamme siirtämään tietovarastoympäristön Microsoft Azure -pilvialustalle.

Tietovarastoympäristön siirto on osa isompaa kokonaisuutta, jossa asiakkaan tavoitteena on hyödyntää pilvipalvelujen tarjoamaa joustavuutta ja skaalautuvuutta uusien palvelujen toteutuksessa. Nyt päättyneessä projektissa konesalissa olleet palvelimet siirrettiin Microsoft Azure -pilvialustalle.

– Siirron yhteydessä teimme hieman uudelleenjärjestelyitä tietokantojen ja -varastojen osalta. Kun aiemmin käytössä oli yksi iso palvelin, rakensimme nyt jokaiselle liiketoiminnolle omat ympäristöt. Näin ympäristöt eivät häiritse tai kuormita toisiaan, kertoo Evitecin projektipäällikkö Timo Pillikko.

Olemassa olevien palvelimien elinkaari oli tullut päätökseen, joten ne olisi joka tapauksessa pitänyt vaihtaa, nyt vaihto voitiin tehdä suoraan pilveen. Hyötyjä on monia, ennen kaikkea uusien liiketoimintaa tukevien analytiikkapalveluiden joustavampi toteuttaminen jatkossa.

– Pilven ylivoimaisuus on ympäristön skaalautuvuudessa ja joustavuudessa. Tulevaisuudessa uusien palvelujen toteutus on aikaisempaa helpompaa ja niitä voidaan toteuttaa joustavasti vanhojen palvelujen rinnalle riskeeraamatta olemassa olevien ratkaisujen toimintaa, jatkaa Pillikko.

cloud-computing-symbols-with-network-polygon-graphic-abstract-backgroundPilviympäristö, turvallinen ympäristö

Ratkaisun turvallisuus ja käytettävyys myös mahdollisissa häiriötilanteissa on koko projektin ajan ollut keskeisessä roolissa. Ympäristön tietoturva on auditoitu kolmannen osapuolen toimesta ja toteutettu parhaiden käytäntöjen mukaisesti.

– Meillä on vahva ymmärrys finanssialasta ja sen tiedonhallinnalle asettamista vaatimuksista. Finanssivalvonta valvoo ja säätelee alan toimijoita; palvelu täyttää Finanssivalvonnan vaatimukset, sanoo Pillikko.

Yhteistyötä yli linjojen

Evitecillä ja asiakkaalla on pitkä yhteistyösuhde, mikä osoittautui projektin luonteen kannalta hyväksi asiaksi. Juuri ennen viime vuoden pahinta koronatilannetta projektitiimi ehti pitämään yhden workshopin kasvotusten, minkä jälkeen siirryttiin etätöihin.

Pillikko kertookin, että lähtöasetelma oli mahdollinen sillä tekeminen ja tekijät ovat tuttuja.

– Kaikkinensa projekti sujui erinomaisesti. Pieniä viiveitä syntyi, kun edetessä iteroitiin esimerkiksi suorituskykyyn liittyviä asioita tai testausta. Täysin etätyönä tehtynä projektityö poikkesi aikaisemmasta, mutta sillä ei ollut vaikutusta työn tehokkuuteen, tiivistää Pillikko.

Profit Softwaren Business Intelligence -yksikkö työllistää tiedolla johtamisen ja analytiikan asiantuntijoita mm. finanssi-, energia- ja vesi-, kiinteistö- ja terveydenhoitoalan eri projekteihin.

– Yksi harhaluuloista on, että tekeminen on tosi yksipuolista. Data ja analytiikka on kaikkea muuta. Kehittymismahdollisuudet ovat erinomaiset ja voisi sanoa, että koko stack on avoinna, kertoo Profit Softwaren Business Intelligence -yksikössä tiiminvetäjänä työskentelevä Henri Kainiemi.

henri-kainiemi_kuvituskuva-bi-artikkeli-2443891Viime vuosina projekteissa on korostunut osaaminen erityisesti pilvipalveluiden osalta. Osa asiakkaista on jo siirtynyt pilvipalveluihin, osa on siirtymässä.

– Hyvä ymmärrys on-premise-puolesta on ehdottomasti etu, kun lähdetään tekemään pilvitransformaatiota. Siksi aloitamme esimerkiksi junioreiden kanssa aina on-premisestä: ensin pitää ymmärtää perustekeminen ja siitä jatketaan eteenpäin, sanoo Kainiemi.

Ensimmäiset 12 viikkoa

Palkattavalta työntekijältä vaadittavat ominaisuudet riippuvat hyvin pitkälti roolista. Kun puhutaan vaativasta arkkitehtiroolista, korostuvat hyvät kommunikointitaidot yhdistettynä teknisiin taitoihin. Junioreiden kohdalla fokus on monesti asenteessa ja innokkuudessa oppia uutta.

Perehdytys uuteen rooliin kestää noin kolmisen kuukautta, mikäli kyseessä on junior-positiossa aloittava työntekijä.

– Ensin luodaan perusta itseopiskelun ja koulutuksen kautta. Sen jälkeen läpikäydään perusasioita, kuten tietomallinnusta ja -varastointia. Samanaikaisesti esihenkilön on tärkeää varmistaa, että perehdytyksen jälkeen päästään asiakasprojektiin, toteaa Kainiemi.

Maailma täynnä mahdollisuuksia

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tiedolla johtamisessa kyse on monesti muusta kuin teknologiasta: ensin keskustellaan asiakkaan kanssa siitä, mitä ollaan tekemässä, mihin tekeminen vaikuttaa ja lopuksi: mistä data saadaan.

Tyypillinen työpäivä voisi olla seuraavanlainen. Aamulla pidetään daily, jossa jokainen tiimin jäsen kertoo oman tilanteensa. Sen jälkeen on asiakaspalavereita, määrittelyiden tarkentamista ja oikeiden ratkaisujen hakemista. Tämän lisäksi on retrospektiivejä (katsaus jo tapahtuneeseen).

– Yllättävän pieni osuus on sitä teknistä tekemistä, kyllä tässä ennemminkin korostuu kommunikaatio, Kainiemi tiivistää.

Profit Software tarjoaa monipuolisia kehittymismahdollisuuksia. Kainiemi itse on hyvä esimerkki. Hän tuli taloon reilut 5,5 vuotta sitten. Matkan varrella projektit ovat kasvaneet ja toimialakokemusta on kertynyt. Nykyisellään hän työskentelee tiiminvetäjänä, rekrytoinnissa ja tilanteen salliessa asiakasprojekteissa.

Haluatko mukaan tiimiimme? Tsekkaa BI-yksikön avoimet työpaikat.

Lisätietoa tiedolla johtamisen palveluistamme.

istock-674717504-small-6001237

Yrityksen palveluiden ja sovellusten vieminen pilveen on nykyaikainen ja resurssiskaalautuva vaihtoehto, jota tarjotaan yhä useammin ratkaisuksi. Kuten kaikissa projekteissa, tässäkin tulee kuitenkin huomioida eri asioita. Joistakin huolista ja murheista päästään toki eroon, mutta tilalle tulee uusia asioita, joita ei voi jättää huomiotta.

Kaikkeen tähän kannattaa käyttää pilveen erikoistuneita ohjelmistoalan asiantuntijoita.

(more…)