Finanssialan järjestelmiä uusitaan harvoin uusimisen ilosta. Päätös tehdään useimmiten siinä vaiheessa, kun järjestelmän käyttöikä lähestyy loppuaan, teknologiat ovat vanhentuneita ja liiketoiminnan prosesseja saattaa olla vaikea uudistaa, kun käytössä olevat järjestelmät eivät tätä tue.
– Prosessien tehokkuus vaikuttaa suoraan työnteon tehokkuuteen; käsittelijöiden arvokasta työaikaa kannattaa käyttää johonkin hyödyllisempään. Jos tarkastelemme esimerkiksi antolainauksen ratkaisuamme, niin se palvelee aidosti päivittäisen työn prosesseja ja rutiineja, kertoo Financial Sector Solutions -yksikön tuotteista Evitecissä vastaava Janne Takala.
Mikä Evitec Power Lending -ratkaisu siis on? Tiivistetysti: se on antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä, joka soveltuu parhaiten suomalaisen yritysrahoituksen tarpeisiin. Ratkaisu koostuu moduuleista, jotka kattavat rahoituksen koko elinkaaren. Näillä moduuleilla hallinnoidaan lainoja ja vakuuksia sekä luottopäätöksiä ja luottoriskilaskelmia.
Janne Takala vastaa Financial Sector Solutions -yksikön tuotteista.
Nappia painamalla reaaliajassa
Järjestelmän modernisointi tuo monia hyötyjä. Käyttöikä pitenee, integraatiot helpottuvat, työaikaa vapautuu muihin asioihin ja luonnollisesti virheet vähenevät asioiden automatisoituessa.
– Vanhojen järjestelmien osalta integraatiot ovat usein monimutkaisia. Esimerkiksi legacy-järjestelmissä on usein epästandardeja integraatiorajapintoja. Tieto saadaan kyllä liikkumaan, mutta kehittäminen on haastavaa. Ääritapauksissa rajapintojen välille tarvitaan usein erillinen väliohjelmisto, josta aiheutuu kehitys- ja ylläpitokustannuksia. Osaajia on harvassa eikä tehokkaita työvälineitä ole aina edes saatavilla. Moderneilla REST-rajapinnoilla tällaisia ongelmia ei ole, kertoo Evitec Power Lending -tuotetiimissä arkkitehtinä toimiva Jussi Kauhanen.
Janne on samaa mieltä ja jatkaa: ”Usein haasteena on myös se, että järjestelmien integraatiot ovat eräajopohjaisia. Painat nappia ja näet tuloksen vasta seuraavana päivänä. Tätä päivää on se, että asiat toimivat reaaliajassa.”
Isossa kuvassa järjestelmien uusimisille on muitakin syitä kuin integraatiot. Organisaatioiden tulee katsoa eteenpäin ja tehdä päätöksiä, jotka palvelevat tulevia liiketoimintatarpeita.
– Ei ole tarkoituksenmukaista, että ei voida uudistua, koska järjestelmä ei tue prosessi-innovaatioita. Kyllähän se vaikuttaa kilpailuetuun ja siihen, kuinka nopeasti pystytään toimimaan muuttuvassa markkinassa, tiivistää Janne.
Suuri osa asiakkaistamme toimii pankkiliiketoiminnan, henki- ja eläkevakuuttamisen, perinnän ja varainhoidon parissa. Ratkaisumme ovat monella tapaa merkittävässä roolissa.
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Vuonna 2020 henkivakuutusyhtiöiden maksutulot olivat Suomessa noin 4 miljardia euroa*, Profit Life & Pension -ratkaisulla (PLP) hallinnoidaan noin 20 miljardin euron arvosta varallisuutta. Toinen konkreettinen esimerkki voisi olla, että kehittämällämme kiinnitysluottopankin toiminnanohjausjärjestelmällä käsitellään arviomme mukaan lähes 50 % Suomen asuntolainoista**.
PLP-ratkaisusta on vuosikymmenten saatossa kehittynyt monipuolinen järjestelmä, jolla hallinnoidaan niin pitkäaikaissäästämis- ja eläkesäästämis- kuin henkiriskivakuutustuotteita.
Jani Boström, Product Director, Pension & Insurance solutions
– Liiketoiminnan kehittyessä ja vakuutustarpeiden muuttuessa tulee tilaus uudenlaisille tuotteille ja järjestelmille. Vakuutetuille pitää pystyä tarjoamaan yhä kattavampia itsepalveluita ja vakuuttajille yhä tehokkaampia toimintatapoja, sanoo Pension & Insurance solutions -yksikön tuotteista vastaava Jani Boström.
Samaa mieltä on Janne Takala, joka vastaa Financial Sector Solutions -yksikön tuotteista: – Lisäksi meidän järjestelmät nivoutuvat asiakkaan päässä moneen muuhun järjestelmään, joten integraatioiden pitää toimia saumattomasti.
Yhteiskunnan toimintavarmuus
Profit Softwaren tuotteilla ja palveluilla varmistetaan yhteiskunnan kriittisten toimintojen toimintavarmuus. Syksyllä julkaisimme uudistavamme Valtiokonttorin lainanhallintajärjestelmän, jolla hallinnoidaan valtion myöntämien lainojen elinkaaren hallintaa, sisältäen reskontran sekä sopimus- ja tuotehallinnan. Keväällä 2021 lainakanta oli noin 4,7 miljardia euroa.
– Näiden lainojen joukossa ovat esimerkiksi Business Finlandin yrityksille myöntämät tutkimus- ja kehitysprojektilainat, tarkentaa Janne.
Kriisitilanteisiin varautumisen merkitys on kasvanut viime aikoina.
– Esimerkiksi PLP Payments -ratkaisun osalta asiakastiedot on replikoitu. Vaikka yhteydet pankin ja vakuutusyhtiön välillä katkeaisivat, meillä on keinot kiertää tämä ja varmistaa, että asiakkaat saavat edelleen maksunsa, Jani sanoo.
Janne Takala, Product Director, Financial Sector solutions
Yhteensopivuus pohjoismaiseen markkinaan
Suomen markkinassa asema on vakiintunut ja kasvua haetaankin nyt Pohjoismaista. Kahdeksan vuotta sitten Länsförsäkringar valitsi Profit Softwaren kumppanikseen eläkkeiden maksatuksessa. Nähtävissä on, että myös kiinnitysluottopankkiratkaisulla on mahdollisuutensa Ruotsin markkinassa.
– Meidän vahvuutemme on, että olemme enemmän kuin ohjelmistotalo. Ymmärrämme mitä viranomaisvaatimukset tarkoittavat asiakkaidemme liiketoiminnan näkökulmasta ja pystymme tuomaan sen osaamisen jokaiseen asiakkuuteen, sanoo Jani.
– Kyllä tässä ollaan asiakkaiden kanssa todella syvässä vuorovaikutuksessa. Se osaltaan myös motivoi, että työskennellään niin tiiviisti asiakkaiden kanssa ja selvitetään yhdessä paras ratkaisu, päättää Janne.
Paraneeko vaihtamalla? Jos sen tekee harkitun vertailun ja asiaansa palvelevan kriteeristön mukaan, niin kyllä. Tämän huomasivat Evitec Power Lending -tiimissä nykyaikaista antolainausratkaisua yritysrahoituksen tarpeisiin kehittävät koodarit. Tärkeä osa kehitystyötä on ratkaisun käyttöliittymän end-to-end-testaaminen, jota tehdään omassa testausympäristössään. Tiimissä kaikki kehittäjät ovat moniosaajia, jotka tekevät joustavasti kaikkia kehitysvaiheen eri tehtäviä, joten myös testaaminen kuuluu jokaisen pöydälle.
— Testausautomaatioon olemme aiemmin käyttäneet Robot Frameworkia, joka ajaa automaattisia robottitestejä. Huomasimme kuitenkin, että testit hajoilivat satunnaisesti. Kun jokainen kehittäjä sitten joutuu painimaan testien selvittelyiden kanssa vuoron perään, tähän menee aika paljon aikaa, kertoo kehittäjänä työskentelevä Timi Voutilainen.
Tiimin kehittämän ratkaisun vaatima testimassa on suuri, koska testattavia ominaisuuksia on paljon. Yhden testiajon ajamiseen kuluu aikaa keskimäärin 40–60 minuuttia. Kahden vuoden aikana tiimissä on ajettu automaatiotestejä yli 5000 kertaa. Kun testimäärät ovat suuret ja niihin kuluu aikaa, on tärkeää, että testit ovat luotettavia.
Uutta työkalua lähdettiin etsimään tunnettujen ja laajasti käytössä olevien ratkaisuiden kautta. Testien luotettavuus oli tärkein kriteeri. Robot Frameworkin kanssa toimittaessa onnistumisprosentti saattoi olla mitä vain 90 ja 97 prosentin välillä – tämän luvun oli noustava. Toinen kriteeri oli se, että testaustyökalun käyttö olisi mahdollista TypeScriptillä, jota käyttöliittymätoteutuksessa käytetään – tämä helpottaa kehittäjän työtä, kun testaustyökalua varten ei tarvitse vaihtaa käytettävää kieltä toiseen.
Myös se painoi vaakakupissa, että testaustyökalun ominaisuudet ovat monipuoliset ja mahdollistavat esimerkiksi ongelmatilanteiden imitoinnin siten, että testaaja näkee, mitä http-kutsuja käyttöliittymältä lähtee. Niin ikään tyypitetyn kielen käyttö, esimerkiksi rajapintatyypitykset, olivat kriteeri bugien vähentämiseksi.
— Päädyimme lopulta Cypressiin, joka on suosittu testaustyökalu maailmalla. Huomasimme nopeasti, että se täyttää kriteerimme ja tarpeemme, ja näin ollen helpottaa ja nopeuttaa kehitystyötä, Timi kertoo.
— Se, että voimme tehdä testejä samalla kielellä, jolla työskentelemme muunkin kehityksen parissa, auttaa selkeän arkkitehtuurin rakentamisessa ja ylipäätään sujuvoittaa tekemistä, Timi jatkaa.
Cypressin monipuoliset ominaisuudet mahdollistavat esimerkiksi paremmat debuggaus-ominaisuudet, jokaisen vaiheen yksityiskohtaisen erittelyn käyttöliittymältä ja jopa suoran tuen videolle ongelmatilanteiden eri vaiheiden selvittämiseksi, mikä ei aina pelkkää kuvaa katsomalla ole niin yksiselitteistä.
— Virheiden löytäminen on Cypressissä ylipäätään helpompaa, Timi toteaa.
— Tulokset, joita testien ajo tuottaa, osoittaa meille hyödyn työkalun vaihdosta. Lisäarvo asiakkaalle on laadukas tuote, joka toimii luotettavasti.
People story
Sovellusarkkitehti Jussi Evitecillä: ”Kehittäjät, jotka kehittävät omaa tekemistään, eivät voi muuta kuin onnistua.”
Jussi Kauhanen toimii Evitec Power Lending -tuotetiimissä arkkitehtinä, eli vastaa tuotteen arkkitehtuurin suunnittelusta.
”Aloitin arkkitehdin roolissa aivan hiljattain, joten pesti on minulle aivan uusi. Olen ollut talossa seitsemän vuotta, ja sinä aikana työskennellyt mm. IT-konsulttina Aktian peruspankkijärjestelmäuudistuksessa ja koodannut Evitec Power Lending -ratkaisua.
Profit Softwarelle muotoutui vähitellen vuosien varrella oma, noin 10 hengen tuotetiimi antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmän ympärille, ja pääsin mukaan tekemiseen. Tavoitteenamme on tehdä Pohjoismaiden parasta lainajärjestelmää, joka mahdollistaa tehokkaimman lainaamisen prosessin sekä asiakasprojekteja moderneilla teknologioilla mm. Kuntarahoitukselle ja Valtiokonttorille.
Kun tiimin siihen asti sovellusarkkitehtinä toiminut kollega vaihtoi firmaa, avautui paikka. Tartuin tilaisuuteen.
Arkkitehti katsoo kokonaiskuvaa
Uusi rooli on näin alkutaipaleella tuntunut hyvällä tavalla haastavalta, mutta luontevalta. Arkkitehti ei yksin päätä asioista, vaan päätökset tehdään tiiminä keskustellen, kehittäjien ja tuoteomistajan kanssa.
Suurin muutos aikaisempaan kehittäjärooliini on, että näen tuotekehityksen kokonaiskuvan laajasta perspektiivistä, kokonaisuus pitää olla arkkitehdillä hallussa. Kehittäjänä pystyin vähän enemmän keskittymään vain omaan osa-alueeseeni. Uuden roolini myötä minun on myös oltava proaktiivisemmin ottamassa kantaa ja viemässä keskusteluita eteenpäin.
Kukaan yksi ihminen ei voi tietää yksityiskohtaisesti koko järjestelmästä kaikkea. Arkkitehtinä tehtäväni onkin hahmottaa, kuka tietää parhaiten juuri tästä tai tuosta asiasta, ja tuoda hänet mukaan keskusteluun. Tässä on myös asiantuntijatiimin vahvuus. Loppu viimein arkkitehdillä on tuoteomistajan kanssa viimeinen sana siitä, miten arkkitehtuurin ja tuotekehityksen vaiheita priorisoidaan ja mihin keskitytään milloinkin. Peruskehityskin on kuitenkin hyvin tärkeää, vaikkei se heti näy asiakkaille lisäarvona.
Eniten minut yllätti, miten kalenterini äkkiä täyttyi. Aikaisemmin tiimin jäsenenä en ollut nähnyt sitä, kuinka työllistävää hommaa arkkitehdin työ on, ja toisaalta se kertoo siitä, miten tärkeää se on. Kalenterissani on esimerkiksi asiakaspalavereita, resursointia, myynti- ja suunnittelupalavereita.
Tiimi päättää omat työtapansa
Parasta Evitec Power Lending -tiimissä toimimisessa on se, että täällä tehdään asioita oikeasti fiksusti, joustavasti ja työ on jouhevaa. Tiimi, joka tuntee oman työnsä parhaiten, päättää itse omat työtapansa. Mitään ei tehdä vain siksi, että joku sanoo, että niin pitäisi tehdä. Teemme asioita siten, että se on järkevää ja hyödyttää asiakasta.
Kaikissa organisaatioissa ei aina ole sellaista luottamusta, resursseja, budjettia tai aikataulua, joka mahdollistaisi tiimien omien työtapojen kehityksen – halutaan mieluummin nopeasti jotain konkreettista. Me olemme kuitenkin huomanneet, että laatuun panostaminen maksaa itsensä takaisin ylläpitovaiheessa. Hyvin kirjoitettua koodia on myös kryptistä spagettia mukavampi jatkokehittää, mikä puolestaan motivoi tekijöitä.
Kun tiimissä on osaavia ihmisiä ja sellaiset käytännöt, jotka mahdollistavat osaamisen tuomisen esille sekä keskustelun, ollaan hyvällä tiellä. Kehittäjät, jotka kehittävät omaa tekemistään, eivät voi muuta kuin onnistua.
Tulevaisuus on lupaava: meillä on alkamassa uusi projekti Evitec Power Lending -tuotteen tiimoilta, ja odotamme innokkaasti myös rekrytoivamme lisää jäseniä tiimiimme.”
Profit Softwaressa on aloittanut viimeisen vuoden aikana kymmenittäin uusia työntekijöitä. Uuden työn aloittaminen on jo itsessään iso asia, saati kaiken tapahtuessa etänä.
Profit Loans & Collaterals -tiimin uusi kehittäjätrio on sitä mieltä, että työn tekemiseen pääsee etänäkin hyvin kiinni.
Kehittäjätrio vasemmalta: Janne Järvinen, Janne Fagerström ja Hanne-Lotta Mäenpää.
-Olen pitänyt siitä, että meillä on ollut HR:n kanssa kahdenkeskisiä keskusteluita ja laajempia perehdytystilaisuuksia, joissa olemme kuulleet liiketoiminnasta. Tämän lisäksi olemme keskustelleet tiimissämme. Tekemiseen on päässyt hyvin mukaan ja toki tämä on paljon omasta aktiivisuudestakin kiinni, kertoo Hanne-Lotta Mäenpää.
Janne Järvinen komppaa ja jatkaa:
-Perehdytystä on selkeästi mietitty. Toki alussa joutuu kysymään paljon ja mentorilta saan tukea aina tarvittaessa.
Janne Fagerström on ensimmäisessä IT-alan työpaikassaan.
-Olen suorittanut viime syksynä alkaneita opintojani etänä, joten tämä on jo aika tuttua. Tekemiseen on kyllä päässyt hyvin kiinni, kertoo Janne.
Profit Loans & Collaterals -tiimissä työskennellään kahden viikon sprinteissä. Janne ja Hanne-Lotta kertovat, että tiimin vakiintuneet työskentelytavat ovat helpottaneet työn aloitusta.
-Hyvät sprinttirutiinit, testauskäytännöt ja yleisesti jämptiä tekemistä näin uuden työntekijän näkökulmasta katsottuna, kaksikko kommentoi.
-Myös päivittäiset dailyt tuovat tekemisen näkyväksi, täydentää Janne F.
Profit Softwaren tunnetuin tiimi?
Kolmikko on tullut eri teitä Profit Softwareen. Mikä Profit Softwaressa kiehtoi?
-Olin kuullut tästä yrityskulttuurista ja hyvästä tekemisen hengestä. Täällä on tosi osaavia ihmisiä ja keskitytään siihen tekemiseen, sanoo Hanne-Lotta.
Janne J. kertoo halunneensa takaisin .NET-koodaamisen pariin. -Uudet välineet ja testaaminen on kyllä mielenkiintoinen maailma.
-Opiskelen vielä ja hain osa-aikaista työtä. On ollut todella mielenkiintoista koodata ja ohjelmoida tiimissä kokeneiden kollegoiden kanssa. Opin koko ajan uutta, toteaa Janne F.
Profit Softwaressa PLC-tiimiksikin kutsutulla kehittäjätiimillä on hyvä yhteishenki. Kyseessä saattaa olla kenties yrityksen ”tunnetuin” tiimi, jolla on oma sisäinen podcast. Miltä tämä tuntuu?
-Kuulimme haastattelussa tiimin hyvästä yhteishengestä, se on tärkeintä, summaa trio.
Profit Software on finanssialalle järjestelmäratkaisuja ja konsulttipalveluita toimittava yritys. Se tarjoaa lisäksi analytiikka- ja tiedonhallintapalveluita useille toimialoille. Jo lähes 30 vuotta pohjoismaista finanssisektoria palvelleella Profit Softwarella on toimistot Espoossa, Tampereella, Porissa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Tallinnassa ja Tukholmassa. Henkilöstömäärä on n. 300.
Työnkulkuprosessi. Yksinkertaisimmillaan asiaa voidaan kuvata niin, että kirjoitat kirjeen, laitat sen kirjekuoreen, liimaat postimerkin ja viet kirjeen postilaatikkoon. Jos kyseessä onkin paketti, viet sen postitoimipaikkaan. Ja jos kyseessä on verkko-ostosten palautus, et tarvitse postimerkkiä.
Myös antolainauksessa työnkuluissa on paljon erilaisia yksityiskohtia: esimerkiksi luottolimiitin hyväksyminen on monivaiheisempi prosessi kuin jo hyväksytyn limiitin käyttö. Myös luoton määrä vaikuttaa hyväksymisportaaseen ja hyväksyjien määrään. Työnkuluissa on lukuisia yksityiskohtia ja kun prosesseja digitalisoidaan, pitää kaikki yksityiskohdat sisällyttää järjestelmän ohjelmakoodiin. Tämä siksi, että prosessien tai tuotteiden muuttuessa myös koodia pitää muuttaa.
– Muutosten nopeuttamiseksi olemme ottaneet käyttöön konfiguroitavan työnkulkumoottorin. Perusideana on, että asiakkaan liiketoimintaprosessit määritetään käyttöliittymällä graafisesti, eikä ohjelmakoodia tarvitse muuttaa, kertoo tuotepäällikkö Janne Takala.
Rahoituspäätöksissä työnkulku on kaiken ydin. Esimerkiksi leasingrahoituksessa tai yritysrahoituksessa tarvitaan erilaisia tietoja ja työnkulkumoottorin avulla järjestelmä ohjaa automaattisesti prosessia ja tarjoaa käyttäjälle valmiiksi oikeat asiat käyttöliittymälle.
Tehokkuus ennen kaikkea
Työnkulkujen automatisointi tuo tehokkuutta. Esimerkiksi olemassa olevan asiakkaan kohdalla tietyn rajan alle jäävän lainan hyväksynnässä voidaan osa vaiheista ohittaa automaattisesti. Näin rahoituksen asiantuntijoiden aikaa vapautuu rutiineista toimintaan, joka tuottaa enemmän lisäarvoa.
Työnkulkumoottorin etu on, että asiakkaan prosessien muuttuessa, ei muutoksia tarvita ohjelmakoodiin. Kun tiedot ovat työnkulkumoottorissa, voidaan konfiguraatiomuutokset tehdä minuuteissa ilman sovelluksen asennusta tai käyttökatkoja.
– Voidaan ajatella, että tuote on moottori, jonka päälle rakennetaan tarkemmat säännöt. Niitä voidaan muuttaa tarvittaessa, samaan tapaan kuin autossa vaihdetaan vaihdetta, tiivistää Takala.
(*) Workflow engine
Profit Loans & Collaterals on antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä, joka soveltuu parhaiten suomalaisen yritysrahoituksen tarpeisiin. Ratkaisu koostuu moduuleista, jotka kattavat rahoituksen koko elinkaaren. Näillä moduuleilla hallinnoidaan lainoja ja vakuuksia sekä luottopäätöksiä ja luottoriskilaskelmia. Teknologioina on mm. React, .NET ja SQL Server.
Profit Loans & Collaterals on antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä, jonka kehittäjätiimi työskentelee Profit Softwaren Espoon ja Lahden toimistoilla. Viimeiset 11 kuukautta projektitiimi on työskennellyt etänä. Projektissa pitkään työskennellyt kehittäjä, Jussi Kauhanen, kertoo uuden tilanteen tuoneen etuja.
-Aiemmin tiimi oli jakaantunut kahteen toimipaikkaan, mikä saattoi joskus näkyä kommunikaatiossa. Nyt, kun emme ole fyysisesti toimistolla, koen kommunikaation olevan jopa tasapuolisempaa.
IT-alan työskentelymallit soveltuvat etätyöhön hyvin. Scrum (ketterä kehitys) ja sen päivittäiset palaverit, dailyt, on helppo pitää esimerkiksi Teamsin kautta.
-Olemme tehneet sellaisen päätöksen, että dailyyn voi liittyä halutessaan 5-10 minuuttia aiemmin ja keskustelemme porukassa vapaamuotoisesti ennen varsinaista palaveria, kertoo Jussi.
Kuulumisten vaihto. Kollegalta mielipiteen kysyminen. Asioita, jotka eivät tunnu yhtä helpoilta, kun ihmisiä ei näe toimistolla. Jussi on samaa mieltä:
-Tässä (etätyössä) on suurempi kynnys soittaa kaverille, jos ei ole mitään varsinaista asiaa. Kun istutaan samassa tilassa toimistolla, niin siinä tulee päivän aikana juteltua kaikenlaista. Ylipäätään näen, että aikataulutusta pitää miettiä nykytilanteessa eri lailla tai sitä, miten asiat tehdään.
Jussi uskoo viihtyvänsä toimistolla myös tulevaisuudessa. ”Paikasta riippumaton työ saattaa olla houkuttelevaa niille, jotka asuvat pienemmillä paikkakunnilla”, sanoo Jussi.
”Voin nähdä itseni toimistotyössä tulevaisuudessakin”
Törmäämme jatkuvasti uutisiin siitä, kuinka etätyö on tullut jäädäkseen, tai että hybridimalli (etä- ja lähityön yhdistelmä) on uusi tulevaisuus.
-Onhan meillä ollut aiemminkin etätyömahdollisuus, mutten ole nähnyt mitään erityisen hyvää syytä tehdä töitä kotona, kun muu tiimi on toimistolla, sanoo Jussi.
Toisaalta lähes vuosi kotona on muuttanut Jussinkin käsitystä etätyöstä:
-Olen sopeutunut tilanteeseen melko hyvin, että voihan se toimistolle paluu olla shokkikin. Pidän kuitenkin siitä, että toimistolla työskentely tuo selkeän jaon työn ja vapaa-ajan välille.
Tuttu työyhteisö helpottaa etätyön keskellä
Profit Softwaressa on aloittanut viimeisen vuoden aikana yli 40 uutta työntekijää. Jussin työura on kestänyt useamman vuoden ja työyhteisö on tuttu. Siksi etätyöhön siirtyminen on tuntunut suhteellisen vaivattomalta.
Onko mitään sellaista, mikä ei ole tuntunut etätyössä samalta?
Vastaus löytyy nopeasti.
-Saimme hiljattain ison projektin maaliin. Se, ettemme voineet juhlistaa asiaa yhdessä on kyllä harmi.
Profit Loans & Collaterals on antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä, joka soveltuu parhaiten suomalaisen yritysrahoituksen tarpeisiin. Ratkaisu koostuu moduuleista, jotka kattavat rahoituksen koko elinkaaren. Näillä moduuleilla hallinnoidaan lainoja ja vakuuksia sekä luottopäätöksiä ja luottoriskilaskelmia. Teknologioina on mm. React, .NET ja SQL Server.
Järjestelmäprojekti vaatii onnistuakseen jatkuvaa testausta. Sprinteissä kehitettävässä projektissa toiminnallisuuksia testataan sitä mukaa, kun toteutus etenee. Käytännössä lähes kaikki testit ovat automatisoituja ja tiimin on helppo havaita tilanteet, joissa uusi toiminnallisuus rikkoisi jotakin toimivaa.
Toimimme luottamusbisneksessä. Lähtökohtaisesti se tarkoittaa, että lähes kaikissa projekteissa toimimme tahojen kanssa, jotka noudattavat omassa toiminnassaan tietosuojaan liittyviä lakeja ja velvoitteita, esimerkiksi pankkisalaisuutta*. Pankkisalaisuus tarkoittaa, että kaikki asiakasta koskevat tiedot ovat luottamuksellisia.
Miten luottamus ja testaus liittyvät toisiinsa?
Testidatan pseudoanonymisointi käytännössä
Testaukseen tarvitaan testiaineistoa ja paras testiaineisto olisi tuotantoympäristön oikea data. Sitä ei kuitenkaan voida jakaa testaukseen, sillä tieto on salassa pidettävää eli tiedonkäsittelyyn vaikuttaa aina rooli – kenen on oleellista käsitellä dataa. Data tulee siis pseudoanonymisoida** ennen kuin sitä aletaan testaamaan. Miten tämä käytännössä tehdään?
-Oikeita nimiä tai henkilötunnuksia ei saa olla, mutta voimme käyttää nimi- ja osoiteyhdistelmää, joka pysyy aina samana. Pääperiaatteina ovat yksisuuntaisuus ja toistettavuus. Toistettavuus on sitä, että nimi tulee joka kerta samanlaisena (esim. Yritys X on joka testikerralla Yritys A). Yksisuuntaisuus taas viittaa siihen, ettei testaajan ole mahdollista päätellä Yritys A:n oikeaa nimeä, kertoo Profit Softwaren kehittäjä Henrika Hannula.
Testidata pitää siis nimetä. Mieluiten loogisesti, sillä kehitysympäristössä voi olla niin asiakkaan liiketoiminnan asiantuntijoita kuin Profit Softwaren kehittäjiä. Miten data nimettiin Valtiokonttorin vakuushallintaprojektissa?
-Lähdin testausaineiston nimeämisessä siitä, että tarvitsen 100 etunimeä, 100 sukunimeä, 100 paikannimeä ja 100 toimialaa. Innoittajina toimivat esimerkiksi julkisuudesta tutut henkilöt. Lieksan Ananasfarmi Oy, Ylihärmän Kasvihotelli Oy tai Frida Lipsanen ovat esimerkkejä keksimistäni yhdistelmistä, sanoo Hannula.
Moniulotteisen järjestelmän testauksessa on useita eri tasoja, yksikkötesteistä kokonaisuuden testaukseen. Projektissa kehittäjät ovat vastanneet myös testauksesta. Näin pystytään toimimaan, sillä Profit Softwaren liiketoimintaymmärrys finanssialasta on erittäin hyvä. Laadusta ja lopputuloksesta on Valtiokonttorin projektissa vastannut koko tiimi.
Evitec teki minkä lupasi – Valtiokonttorin vakuushallinta reaaliaikaan
Valtiokonttorin projektipäällikkö, Virpi Narushima, on erittäin tyytyväinen uuteen järjestelmään.
Valtiokonttorin vakuushallinnan järjestelmän uusiminen lähti liikkeelle käyttäjien ja prosessien tarpeista. Aiemmin käytössä ollut järjestelmä oli vuosikymmeniä vanha ja siinä oli sen aikaiset ohjelmointikielet. Valtiokonttorin yksi tulevien vuosien tavoite, liiketoimintaprosessien ja riskinhallinnan tehostaminen, asetti osaltaan lähtökohdat uudistustyölle.
-Uuden järjestelmän myötä meillä on käytössämme ratkaisu, joka palvelee aidosti päivittäisen työn prosesseja ja rutiineja, kertoo Valtiokonttorin Antolainaus-palveluiden apulaisjohtaja Sanna Pälsi.
Kehitystyötä on tehty asiakaslähtöisesti reilun vuoden ajan.
-Käyttäjät ovat olleet keskiössä koko projektin ajan. Aloitimme kehitystyön käyttäjätarinoista, jotka muodostivat projektin ytimen, eli mitä järjestelmällä halutaan tehdä. Nämä kolme peruspilaria ovat vakuuden perustaminen vaivattomasti, sen muokkaus ja päivittäminen ja lopulta päättäminen, jatkaa projektipäällikkö Virpi Narushima.
Ajantasainen tieto aina saatavilla
Käyttäjätarinoita avaamalla projekti lähti etenemään. Lopputuloksena syntyi järjestelmä, joka tuottaa reaaliaikaista tietoa ja jolla voidaan tuottaa paremmin vakuusarvolaskentadataa.
-Integraatio Maanmittauslaitokseen on ihan mahtava. Näemme ”panttikirjan elämää” reaaliajassa ja tiedämme heti, onko kohde esimerkiksi ulosmitattu. Panttikirjan asiatietojen lisäksi meillä on käytössämme vakuusarvon laskentamalli ja kaikki tieto on nähtävissä maantieteellisesti, eli missä vakuuspotit ovat ja minkä arvoisia ne ovat, kertoo Narushima.
-Reaaliaikaisen yhteyden lisäksi korostaisin vielä sitäkin, että järjestelmä osaa järjestää rasitustodistusten etuoikeusjärjestyksiä ja laskee panttikirjojen vakuusarvot, jatkaa Pälsi.
Lähitulevaisuudessa on luvassa lisäominaisuuksia: raportointia laajennetaan kattamaan korkotukilainojen vakuusarvoraportointi.
Etäyhteistyötä ja eksoottisia vakuuksia
Projektissa on täytynyt huomioida monenlaisia asioita, kuten olemassa olevan vakuuskannan migraatio uuteen järjestelmään. Tämä ei ole yksiselitteistä, kun mukana on vanhaa vakuusmassaa aravalainoista lähtien. Migraatio saatiin oikeilla työkaluilla hoidettua hyvin. Lisäksi Valtiokonttorin tuote- ja lainaryhmien laaja kirjo asetti Evitecin kehitystiimin uudenlaisten pohdintojen äärelle.
-Meillä on esimerkiksi yhteispanttauksia ja annoimme kyllä välillä melkoisia pähkinöitä purtavaksi Evitecin projektipäällikölle, Janne Takalalle. Aina hän kuitenkin tuli takaisin ratkaisun tai kahden kanssa eli todella hyvin nämä meidän antamat speksit Janne vei tiimille, ja edelleen niistä jalostettiin meille ratkaisuja, sanoo Narushima.
Projektia on edistetty ketterän kehityksen menetelmin, kahden viikon sprinteissä. Yhteistyö Evitecin kanssa on sujunut etätyöaikana erinomaisesti ja lopputulos saa kiitosta.
-Evitecin osaaminen hahmottui jo alun teknisissä vuoropuheluissa. Emme varmaan edes alussa ymmärtäneet, mihin kaikkeen uusi järjestelmä pystyy. Nyt meillä on käytössämme oikea ja ajantasainen tieto, jota voidaan jatkossa hyödyntää eri tavoin. Saimme ratkaisun, joka meille luvattiin, sovitussa budjetissa ja aikataulussa. Kaikki on mennyt todella hienosti, jopa yli odotusten, päättää Pälsi.
-Kyllä, tämä on timanttinen kokonaisuus, täydentää Narushima.
Evitec toteutti Valtiokonttorille vakuushallintajärjestelmän, jolla hallinnoidaan valtion myöntämien lainojen ja korkotukien vakuuksia sekä valtiontakauksia. Projekti aloitettiin syksyllä 2019 ja se kesti kaikkiaan reilun vuoden. Evitec valikoitui toimittajaksi kilpailutuksen kautta.
Valtiokonttori palvelee valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä. Se vastaa valtion lainanotosta, kassavarojen sijoittamisesta ja valtionvelan riskienhallinnasta. Virasto perustettiin 1876 ja se työllistää noin 260 henkilöä.
Evitec Power Lending on antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä, joka soveltuu parhaiten suomalaisen yritysrahoituksen tarpeisiin. Ratkaisu koostuu moduuleista, jotka kattavat rahoituksen koko elinkaaren. Näillä moduuleilla hallinnoidaan lainoja ja vakuuksia sekä luottopäätöksiä ja luottoriskilaskelmia. Teknologioina on mm. React, .NET ja SQL Server.
Valtiokonttorin projektipäällikkö, Virpi Narushima, on erittäin tyytyväinen uuteen järjestelmään.
We use cookies to ensure a better user experience. Cookie data is stored in the browser and allows us, for example, to identify when the user will return to our website. We also use the information to obtain analytics from visitors to our website.
Essential cookies
Always used cookies to ensure the functionality of the services. Thanks to these, the site remembers the choices you make, and you don't have to do them again with every page upload.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
Third-party cookies
We use Google Analytics, LinkedIn Insight and Leadfeeder to collect visitor statistics. In addition, myFonts is used to implement the appearance of our site.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Cookie Policy
More information of cookies and how we process personal data can be found from privacy policy.