Handelsbanken sai apua varainhoidon asiakasraportointiin Eviteciltä
Evitec on ollut luotettava toimija jo pitkään Handelsbankenin integraatioratkaisuiden toimittajana. Kun pankki halusi kehittää varainhoidon asiakasraportointiaan, aikaisemmat hyvät kokemukset Evitecin asiantuntijoista ja näiden vankka liiketoiminnallinen ja teknologinen ammattitaito vaikuttivat siihen, että Handelsbanken valitsi jälleen Evitecin yhteistyökumppanikseen.
Vuoden 2020 aikana projektissa asiakasraportointia automatisoitiin ja prosesseja digitalisoitiin. Handelsbanken halusi vähentää manuaalista työtä sekä yhdenmukaistaa pankin tuottamia raportteja, niin ulkoasun kuin sisäisten toimintojen osalta. Pankin asiakkaille kehitystyö näkyy automaattisesti ajallaan saapuvina salkkuraportteina, jotka ovat ulkoasultaan yhdenmukaisia. Tulevaisuudessa uudistus myös mahdollistaa erilaisten uusien digitaalisten ratkaisujen kehityksen.
Yhteistyön onnistumisessa korostui Evitecin konsulttien tuntemus Handelsbankenin toimintatavoista ja tavoitteista, mikä teki myös tiedonsiirrosta helppoa. Syvällinen toimiala- ja organisaatiotuntemus auttaa myös projektin jälkeen ylläpitovaiheessa, mistä Evitec niin ikään huolehtii.
— Olemme olleet erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Evitecin kanssa, sanoo Handelsbankenin sijoitus- ja henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Mike Peltola. — Evitecin asiantuntijat paneutuvat asioihin huolella ja heistä huomaa kyllä, että osaamista ja kokemusta tällaisista projekteista löytyy runsaasti.
Handelsbanken on vuonna 1871 perustettu pankki, jolla on yli 10 000 työntekijää sekä kattava konttoriverkosto Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Tanskassa, Suomessa, Norjassa ja Alankomaissa. Toiminnan keskiössä ovat aina asiakkaan tarpeet. Handelsbanken on myös yksi Euroopan kustannustehokkaimmista ja vakaimmista pörssinoteeratuista pankeista.
People story
Junior-kehittäjästä palveluvastaavaksi: Töistä arvokasta kokemusta tietojohtamisen opintoja siivittämään
Elina Suuronen aloitti ollessaan 5. vuoden opiskelija tietojohtamisen ja analytiikan työtehtävien parissa Evitecillä. Nyt hän on palveluvastaava.
Töiden ja opiskelun yhdistäminen onnistuu Evitecillä erittäin joustavasti. Elina Suuronen on myös huomannut tämän, sillä hän yksi monista taitavista tekijöistämme, jotka ovat tulleet taloon opiskelijoina. Elina kertoo kokemuksistaan seuraavaa:
“Laitoin hakemuksen Evitecille kevättalvella 2020. Nopeasti hakemuksen lähettämisen jälkeen minua pyydettiin haastatteluun, jonka päätteeksi minulle lyötiin Power BI -ennakkotehtävä kotiin ratkottavaksi. Osa-aikaiset työt Junior BI Developerina pääsin aloittamaan elokuussa 2020. Samoihin aikoihin aloitin myös viidennen vuoden tietojohtamisen opintojen parissa Tampereen yliopistossa.
Työt alkoivat opiskelemalla itselleni uusia työkaluja, joihin kuuluivat muun muassa SSIS, SSRS ja SSAS. Pääsääntöisesti olen työskennellyt etänä lukuun ottamatta muutamia toimistolla tehtyjä perehdytyksiä.
Tavalliseen työpäivääni kuuluu asiakkaiden ylläpitotyöpyyntöjen ratkontaa. Lisäksi käymme palavereissa läpi asiakkaiden ja Evitecin konsulttien kanssa läpi esimerkiksi työpyyntöjen statuksia tai uusia projekteja. Olen päässyt mukaan useisiin pienkehitysprojekteihin, kuten järjestelmäintegraation toteutukseen ja raportoinnin kehittämiseen loppukäyttäjien näkökulmasta. Järjestelmäintegraatiota tehdessä pääsin tutustumaan asiakkaan tietovarastointikokonaisuuteen ja näin, kuinka data siirtyy lähdejärjestelmän tiedostoista raportointiin asti.
Kesällä 2021 aloitin erään asiakkaan palveluvastaavana. Asiakkuus oli itselleni ennestään tuttu, sillä olin tehnyt heille ylläpitoa sekä projektitöitä. Palveluvastaavan tehtäviin kuuluu muun muassa palvelun hallinnointia ja kehittämistä sekä ylläpito- ja kehitystehtävien koordinointia. Lisäksi järjestän ja vedän useita palavereja, kuten säännöllisiä ohjausryhmiä ja ylläpitopalavereja.
Työt ovat antaneet korvaamatonta kokemusta liiketoimintatiedon hallinnasta ja sen käytännön toteuttamisesta. Omasta mielestäni työssä korostuvat ongelmanratkaisukyky, asiakkaan liiketoiminnan ymmärtäminen sekä kommunikointitaidot. Tietenkin teknisellä osaamisella on iso merkitys, mutta nuo kolme taitoa luovat pohjan työskentelemiselle. Teknistä osaamista olen kerryttänyt paljon työn aikana. On parasta, kun joka päivä oppii uutta.
Tällä hetkellä teen töitä kolme päivää viikossa. Loppuviikon edistän diplomityötäni, jonka teen Evitecille sisäisenä kehityksenä. Diplomityöni käsittelee BI-järjestelmien ylläpitosuhdetta sidosryhmien näkökulmasta. Evitecillä parasta joustavuuden lisäksi on uuden oppiminen ja vastuun saaminen heti töiden aluksi.”
Elina Suuronen aloitti ollessaan 5. vuoden opiskelija tietojohtamisen ja analytiikan työtehtävien parissa Evitecillä. Nyt hän on palveluvastaava.
Selaat puhelimesi näytöltä sähköpostit, siirryt päivän uutisiin ja lopuksi päätät tarkistaa pankkiasiasi mobiilisovelluksesta. Kaikki tämä tapahtuu siirryttäessä paikasta A paikkaan B.
Monissa mobiilikehitysprojekteissa mukana ollut Janne Peltonen tunnistaa tilanteen:
-Mobiilikontekstissa täytyy aina muistaa se, että käyttäjä voi hyvin olla liikkeellä käyttäessään sovellusta. Tämä vähentää keskittymistä sovellukseen ja asettaa suunnittelulle tietyt peruslainalaisuudet, kuten sen, ettei aloitusnäkymässä tule hypätä heti syvään päähän, vaan aloitetaan yleistason tiedoista.
Vielä mielenkiintoisemmaksi suunnitteluprosessi muuttuu, kun kyseessä on finanssialalle suunniteltavat sovellukset.
-Suunnittelussa on muistettava pitää käyttäjäpolku yksinkertaisena ja kieli ymmärrettävänä. Loppukäyttäjä ei välttämättä tunne finanssialan termistöä, joten meidän tehtävämme on puhua käyttäjän kieltä, jatkaa Joel Hakulinen.
Loppukäyttäjä suunnittelun lähtökohtana
Asiakaslähtöisyys tulee keskustelussa esille usein. Merkittävä asia suunnittelun kannalta on lisäksi vuoden 2019 syyskuussa voimaantullut EU:n saavutettavuusdirektiivin pohjalta laadittu kansallinen laki, joka takaa yhdenvertaisen pääsyn digitaalisiin palveluihin mm. vanhuksille ja vammaisille.
Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei dataa voida esittää ainoastaan visuaalisesti, vaan tieto tulee esittää jollain tapaa aina myös tekstimuodossa. Ruudunlukija ymmärtää tekstiä, mutta heikosti kaavioita.
-Käyttäjän kannalta parasta on, että esitetään niin tekstiä kuin kaavioita eli teksti tukee näkymää. Jos mietitään lukuja ja niiden esittämistä, on mahdolliset poikkeamat esitettävä niin, että käyttäjä tunnistaa ne heti, sanoo Joel.
Miten suunnittelija pitää loppuasiakkaan keskiössä, vai voiko asiakas unohtua kesken prosessin?
-Pidän jatkuvasti mielessäni sen, mitä loppukäyttäjä tietää tullessaan jollekin ruudulle. Saako tästä kaiken tarpeellisen tiedon tietämättä kaikkea, mitä minä suunnittelijana tiedän, vastaa Janne.
Joel komppaa ja jatkaa:
-Kokonaisuus muodostuu pala kerrallaan, käyttäjän ei tarvitse nähdä kaikkea saadakseen oleellisen tiedon. Helppoa, mutta samalla haastavaa meille suunnittelijoille.
Brändi-ilme herättää white label -pohjan eloon
Profit Softwarella on kokemusta jo useiden mobiilisovellusten kehittämisprojekteista. Esimerkiksi varainhoidon mobiilisovellus on white label -pohjalle kehitetty, mikä tarkoittaa, että tekninen alusta, ulkoasu ja toiminnot tehdään asiakasräätälöityinä.
Suunnittelussa hyödynnetään aina asiakkaan omaa brändimateriaalia, sillä sovelluksen täytyy olla tunnistettavissa asiakkaan sovellukseksi. Aktiivinen vuoropuhelu on avain siihen, että sovellus ja brändi kohtaavat. Parhaimmillaan kehitystyö tuo synergiaetuja myös asiakkaan brändiohjeistukseen.
-Hyvänä esimerkkinä voisi mainita, että asiakkaalla on olemassa 4 brändiväriä ja meidän tulee esittää kaaviossa kahdeksan tietuetta. Näissä tilanteissa on jopa päädytty brändiohjeistuksen kehittämiseen eli olemme voineet tukea asiakasta myös tässä mielessä, sanoo Janne.
Lopuksi, onko olemassa jokin perussääntö sille, mistä tunnistaa hyvän sovelluksen?
Suunnittelijat ovat asiasta yhtä mieltä: -Yleisvaikutelma, eli välittyykö esitetty tieto tehokkaasti käyttäjälle, onko se luonteva käyttää ja onko sovellus itsessään miellyttävän näköinen. Ja turha kikkailu pois.
Lead Designer Janne Peltonen työskentelee asiakasprojekteissa monipuolisissa visuaalisen suunnittelun tehtävissä. Janne vastaa myös Profit Softwaren brändi-ilmeestä ja sen kehittämisestä.
Senior UX Designer Joel Hakulinen työskentelee asiakasprojekteissa monipuolisissa visuaalisen suunnittelun tehtävissä. Joelin erityisosaamista ovat varainhoito ja analytiikka.
Invalidisäätiö valitsi Profit Softwaren toteuttamaan tiedolla johtamisen kokonaisuutensa loppuvuodesta 2019. Toteutus kattaa tiedolla johtamisen kokonaisratkaisun: tietovaraston, integraatioratkaisun lähdejärjestelmien tietojen lataamiseen sekä visuaalisen ja helppokäyttöisen raportointiratkaisun tiedon hyväksikäyttöä varten.
Tavoitteena oli parantaa organisaation sisäistä tiedonjakoa, jotta oleelliset operatiiviset tiedot ja mittarit, kuten opiskelijamäärien kehitys, olisivat kaikkien tietoa hyödyntävien toimintojen käytössä helposti ja ajantasaisesti.
– Jo pienessä ajassa olemme saaneet konkreettisia hyötyjä toteutuksesta, kertoo Invalidisäätiön CFO Jussi Somervuo. – Tietoja, joita on aiemmin täytynyt kaivaa eri lähdejärjestelmistä, on nyt saatavilla parin klikkauksen päässä. Tämän ansiosta data on ajantasaisempaa ja laadukkaampaa, ja voimme käyttää enemmän aikaa sen analysointiin sekä hyödyntää sitä paremmin päivittäisjohtamisen ja päätöksenteon tukena. Myös tiedon löytämisen helppous on korostunut organisaatiossamme, ja palaute on sisäisesti ollut hyvää, Somervuo jatkaa.
Toteutus tehtiin ketterästi tiiviissä yhteistyössä asiakkaan asiantuntijoiden kanssa. Tietovaraston tekniseksi alustaksi valittiin Microsoft Azure -pohjainen pilviratkaisu. Raportointi on rakennettu Power BI:lla. Projektin aikana Profit Softwaren toteutustiimi auttoi Invalidisäätiötä määrittelemään prosessiensa kannalta oleelliset mittarit, minkä jälkeen voitiin rakentaa tavoitteita palveleva tiedolla johtamisen kokonaisuus. Avain onnistuneeseen projektiin löytyy molemminpuolisesta yhteistyöstä.
– Profit Softwaren kanssa oli helppoa ja joustavaa miettiä ja edistää yhdessä asioita, yhteistyö ja kommunikointi oli sujuvaa ja porukka osaavaa, Jussi Somervuo toteaa.
Invalidisäätiö työskentelee sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Invalidisäätiöön kuuluvat Suomen kolmanneksi suurin ammatillinen erityisoppilaitos Ammattiopisto Live sekä ammatillisen kuntoutuksen ja työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita tuottava Live Palvelut. Säätiö perustettiin 1940 ja sen palveluksessa on runsas 500 asiantuntijaa.
Profit Software on finanssialalle järjestelmäratkaisuja ja konsulttipalveluita toimittava yritys. Lisäksi tarjoamme analytiikka- ja tiedonhallintapalveluita useille toimialoille. Yritys perustettiin vuonna 1992. Toimistot sijaitsevat Espoossa, Tampereella, Porissa, Lahdessa, Tallinnassa ja Tukholmassa. Työllistämme 230+ henkilöä.
Customer story
Suomen Kaasuenergia Oy valitsi Evitecin kehittämään raportointi- ja analytiikkaympäristöään
Suomen Kaasuenergia Oy on valinnut Evitecin kumppanikseen kehittämään raportointi- ja analytiikkaympäristöään. Yritys haluaa näin siirtyä kohti entistä hallitumpaa tiedolla johtamisen kulttuuria.
– Raporttien laatimiseen Excelissä menee paljon aikaa, ja epätarkkuudet luvuissa ovat mahdollisia, Suomen Kaasuenergian Business Controller Karoliina Liimatainen kertoo. – Evitecin ratkaisu säästää aikaa ja mahdollistaa tietojen yhdistelyn eri järjestelmien välillä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että liiketoiminnasta saatavia lukuja voidaan raportoida entistä monipuolisemmin.
Evitec toteuttaa samaan konserniin kuuluvalle Auris Kaasunjakelulle samanaikaisesti verkko-omaisuuden ja tariffien hallintaan liittyvää projektia, jossa työkaluna on Asset Tracker -sovellus. Sovellus toimii keskeisenä työkaluna kaasunjakeluyhtiön suunnittelutyössä ja tehostaa merkittävästi kommunikointia erityisesti Energiaviraston, mutta myös omistajien suuntaan.
Suomen Kaasuenergia on suomalainen energia-alan yritys, joka myy ja toimittaa puhdasta maa- ja biokaasua teollisuudelle, lämpölaitoksille, kiinteistöille, rakennuttajille, taloyhtiöille, ravintoloille ja kuluttajille. Yritys uskoo maa- ja biokaasun kilpailukykyyn puhtaina ja moneen käyttötarkoitukseen ylivoimaisina polttoaineina. Suomen Kaasuenergian vähittäismyynti- ja jakeluliiketoiminta jakautuu kolmeen yhtiöön. Suomen Kaasuenergia vastaa kaasun myynnistä, Auris Kaasunjakelu kaasunjakelusta ja Auris Energiaratkaisut teollisuuden ja kiinteistöjen lämpöratkaisuista. Yhtiöt toimivat 17 paikkakunnalla Etelä-Suomessa ja ovat Suomen suurin kaasun vähittäismyynnissä ja jakelussa. Vuonna 2019 yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 70 miljoonaa euroa.
Vakuuttamiseen ja varainhoitoon erikoistunut LähiTapiola-ryhmä joutui kehittämään myös raportointiaan osana EU:n laajuista vakuutusyhtiöiden Solvenssi II –vakavaraisuusohjelmaa. Yksi käytännön haasteista liittyi kertomustyylisen raportoinnin tuottamiseen, johon haluttiin rakentaa uusi toimintaprosessi LähiTapiolassa. Uuden toimintaprosessin mahdollisti Profit Softwaren toimittama ryhmäraportoinnin kokonaisuus.
Kuvassa vasemmalta Ville Lilja, Annina Pietinalho, Elina Saartoala
LähiTapiola-ryhmän rakenne käsittää 22 vakuutusyhtiötä, joista jokainen tuottaa omat viranomaisraportit. Lisäksi osa raportoinnista tehdään ryhmätasolla. Raportoinnista on numeerisen tiedon lisäksi merkittävä osa kertovaa raportointia, joka muistuttaa paljon esimerkiksi yritysten vuosikertomuksia. Kertovan raportoinnin suurimpia haasteita on sen tuotantoprosessin eli sisällön tuottamisen rakentaminen tehokkaaksi.
–Lähtökohtana meillä oli, että tiesimme yleistasolla, kuinka kertovan raportoinnin työmme haluaisimme järjestää organisaatiossamme. Keskustelimme muutaman tietojärjestelmätoimittajan kanssa ja valitsimme Profit Softwaren ehdottaman ratkaisumallin, koska se vastasi kuvaamaamme prosessia sekä edellytti vain vähäisiä muutoksia olemassa oleviin tietojärjestelmiimme, kertoo projektista vastannut LähiTapiolan hankepäällikkö Elina Saartoala.
Teho irti olemassa olevasta järjestelmästä
LähiTapiolan käytössä oli jo Microsoftin Sharepointiin perustuva intranet-ratkaisu. Kertovan raportoinnin kokonaisuus rakennettiin osaksi intranetiä hyödyntämällä mahdollisuuksien mukaan Sharepointin omia toiminnallisuuksia.
–Asiakkaan esittämän tarpeen ratkaiseminen edellyttää IT-toimittajalta myös malttia – että ei lähdetä heti rakentamaan uutta tietojärjestelmää, vaan katsotaan mitä jo valmiina olevasta voidaan hyödyntää. Profit Software ymmärsi tämän tarpeemme erinomaisesti ja he lähtivät ratkomaan haastetta meidän kannaltamme järkevällä tavalla, Saartoala sanoo.
Kertovan raportoinnin suurimpia haasteita ovat aikataulut ja raportin kirjoittamiseen osallistuvien henkilöiden työn koordinointi. Järjestelmän rakentamisen aikana LähiTapiolassa myös huomattiin, että eri raportteihin sisältöä tuotetaan eri tavalla, eli kehitettävän toimintamallin ja sitä tukevan tietojärjestelmän piti olla myös joustava.
–Ryhmässä ja yhtiöissä raporttien kirjoittamiseen, muokkaamiseen ja julkaisemiseen osallistuvat niin ylimmän johdon edustajat, johtavat asiantuntijat kuin myös viestintäihmiset. Uuden järjestelmän myötä raporteista vastaavat henkilöt tietävät tarkemmin mikä kunkin raportin tilanne on ja voivat tukea työtä paremmin. Lisäksi kaikkien raporttien tuottamiseen osallistuvien henkilöiden työaikaa säästyy, kun prosessi on selvä ja sitä tukeva Sharepoint-toteutus on helppokäyttöinen, kertoo riskienhallintapäällikkö Annina Pietinalho LähiTapiolan riskienhallintapalveluista.
Tietojärjestelmä, jonka käyttäjät haluavat ottaa käyttöön
Projekti toteutettiin iteroiden, joka edellytti tiivistä yhteistyötä LähiTapiolan ja Profit Softwaren tiimien välillä. Toteutustapa valittiin tällaiseksi myös siksi, että tarkkaa teknistä määrittelyä ei lopputuloksesta ensin tehty, vaan IT:n sijasta pääosissa olivat LähiTapiolan toivoma toimintaprosessi ja tulevan järjestelmän käyttäjien toiveet.
–Haimme molemmat käytännönläheisiä, jokapäiväisessä työssä toimivia ratkaisuja. Olimme erittäin tyytyväisiä Profit Softwaren tiimin joustavaan toimintaan ja itsekin pyrimme välttämään turhaa byrokratiaa, Saartoala kertoo.
LähiTapiolassa ollaan oltu varsin tyytyväisiä uuteen järjestelmään, se on vastannut ennalta asetettuja prosessikuvauksia ja on osoittautunut helpoksi omaksua.
–Olen meillä kouluttanut henkilöitämme ottamaan käyttöön uuden toimintaprosessin ja järjestelmän raporttien tuottamiseen. Saamani palaute on ollut positiivista, käyttäjät ovat kokeneet, että sovellus on oikeasti tukenut raportointityötä. Sovelluksen käyttö ei edellytä kokonaan uusien ohjelmistojen tai järjestelmien omaksumista, mikä helpottaa loppukäyttäjän arkea. Olemme ottamassa ratkaisua laajemminkin käyttöön esimerkiksi vuosikertomuksen ja hallituksen toimintakertomuksen tuottamisessa, kertoo matemaatikko Ville Lilja LähiTapiolasta.
140 000 ihmisen vesihuoltopalveluiden tarjoaja Lahti Aqua kehittää toimintaansa uusimpien raportointi- ja pilviteknologioiden avulla. Microsoft Azure -tietovarasto ja Qlik Sense -raportointiratkaisu yhdistävät Lahti Aquan ylimmän johdon raportoinnin ja operatiivisen tiedon käsittelyn toiminnan kehittämistä ohjaavaksi ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi: Smart Aqua -järjestelmäksi.
Lahti Aquan talousjohtaja Mika Kujala
Yli 100-vuotias ja Lahden alueen 140 000 asukkaan vesihuoltopalveluista vastaava Lahti Aqua on läsnä alueensa ihmisten jokapäiväisessä elämässä: vesi- ja viemäripalvelujen toiminta vaikuttavat jokaisen ihmisen arkipäivään merkittävästi. Lahti Aquan tavoitteena onkin paitsi ylläpitää nykyistä palvelua, myös kehittää sitä ja omaa toimintaansa. Kehitystyön tueksi Lahti Aqua on Profit Softwaren avulla rakentanut käyttöönsä Suomessa ainutlaatuisen Smart Aqua –järjestelmän, jossa vesilaitoksen toiminnasta kertyvää tietoa analysoidaan ja käytetään päätöksenteon tukena monitasoisesti.
–Yhdistämme järjestelmän avulla sekä talous- että ylimmän johdon tarvitsemia tietoja raporteiksi. Lisäksi järjestelmää käytetään operatiivisen toiminnan tasolla niin pumppaamodatan käsittelyyn vuotovesien osalta kuin vaikkapa sähkönkulutuksen ja henkilöstötietojen raportointiin. Pystymme myös esimerkiksi vertaamaan automaattisesti EK:n tilastodataa sairaspoissaolojen osalta yritys- että yksikkötasolla, kertoo Lahti Aquan talousjohtaja Mika Kujala.
Monipuolisen tiedolla johtamisen järjestelmän kehittämisessä oli keskeistä ottaa huomioon oman toiminnan kehittämisen kannalta olennaisen tiedon lisäksi myös taloudelliseen raportointiin vaikuttava Lahti Aquan konsernirakenne sekä vesihuoltolain ja kaupunkikonsernin edellyttämät erityisvaatimukset.
Tiedolla johtamisessa operatiivinen data on myös riskienhallintaa
Mielenkiintoinen ulottuvuus uudessa järjestelmässä on sen tuomat mahdollisuudet operatiivisen datan hyödyntämiseen. Esimerkiksi jätevesiä pumpataan pumppaamodatan tietojen mukaan yli 10 miljoonaa kuutiota, mutta asiakkailta laskutetaan vain 7,1 miljoonasta kuutiosta. Epäsuhta johtuu siitä, että viemäriverkostoon pääsee esimerkiksi sade- ja sulamisvesiä, joita ei suinkaan ole tarkoituksenmukaista puhdistaa vedenpuhdistamolla samalla tavoin kuin varsinaisia jätevesiä. Huomattavaa kuitenkin on, että Lahti Aquan vuotovesiprosentit ovat valtakunnallisesti pienimmästä päästä.
–Tarpeeton vedenpuhdistus syö sähköä, eli ei ole sen enempää hyväksi ympäristölle kuin taloudellekaan. Toisaalta tässä on kyse myös riskienhallinnasta. Nyt näemme karttanäkymässä missä putkiston osassa virtaa pumppaamoista läpi enemmän vettä kuin putkiston aiemmista osista olisi pitänyt kertyä – tämä kertoo joko vuodosta tai epätarkoituksenmukaisesta käytöstä. Voimme siten paikantaa riskikohteet ja ottaa nämä huomioon esimerkiksi kunnossapito- ja investointisuunnitelmia tehtäessä. Näin Smart Aquassa kartalle sijoitetut 12 miljoonaa riviä pumppaamodataa luovat mahdollisuuksia tehdä asioita aivan eri tavoin kuin ennen, Kujala kertoo.
Uudet teknologiat yhdessä: Microsoft Azure –tietovarasto ja Qlik Sense -raportointi
–Pyysimme kolmelta toimittajalta proof-of-concept –version, jonka avulla he voivat näyttää, mitä he voisivat tehdä datallamme. Tämän perusteella valitsimme Profit Softwaren kumppaniksemme. Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti. Olen itse ollut aiemminkin erilaisissa järjestelmäprojekteissa mukana ja voin sanoa, että Profit Softwaren projektipäällikkö on yksi parhaista ammattilaisista, joiden kanssa olen työskennellyt. Muutenkin Profit Softwaren tiimin kanssa yhteistyö on ollut joustavaa ja ratkaisukeskeistä. Erityisesti kiitän tiimin kykyä ideoida ja kyseenalaistaa, he uskalsivat ottaa vastuuta yhteistyöstämme, Kujala sanoo.
Lahti Aquan järjestelmä yhdistää runsaasti tietoa eri lähteistä. Tiedon määrä vaihtelee kausittain ja järjestelmän jatkokehitystä varten tietovarastoratkaisun pitää pystyä käsittelemään vielä suurempaa tietokuormaa. Skaalautumistarpeen vuoksi tietovarastoratkaisuksi valittiin Microsoft Azure SQL Data Warehouse. Qlik Sense valittiin puolestaan raportoinnin työvälineeksi, koska sen raporttien tarkasteluun ei tarvita erikseen asennettavaa laajennusta päätelaitteille, joten käyttäjäkunnan laajentuminen ei tuota lisätyötä ylläpidolle. Ehdottomasti tärkeintä oli kuitenkin Qlik Sensen helppokäyttöisyys ja visuaalisuus, kun päätöstä järjestelmästä tehtiin.
–Aluksi meilläkin kysyttiin, että mihin tarvitaan taas yksi tietojärjestelmä lisää. Kun sitten olemme päässeet käyttämään Smart Aqua –järjestelmäämme, ovat nämä kysymykset nopeasti loppuneet ja päinvastoin avanneet uusia analysointimahdollisuuksia. Smart Aquan data on aina ajan tasalla, koska tiedot päivitetään joka yö. Täten johdolla on esimerkiksi myyntitieto segmenteittäin ja asiakkaittain aina ajan tasalla, niin euroissa kuin kuutioissakin, ilman että työstämme ja lähetämme erillisiä raportteja. Ja sama koskee myös taloudellisen tuloksen analysointia koko konsernista aina yksittäiseen kustannuspaikkaan asti. Pidämme järjestelmän helppokäyttöisyydestä ja muokattavuudesta, Kujala kertoo.
Docrateen talousjohtaja Harri Puurunen
Pohjoismaiden ainoa yksityinen syöpäsairaala Docrates kehittää toimintaansa voidakseen tarjota parhaimman mahdollisen hoidon potilailleen. Kehitys tapahtuu niin hoitomenetelmissä, mahdollisimman tehokkaassa työn organisoinnissa kuin sairaalan liiketoiminnan kehittämisessä. Syöpäsairauksiin erikoistunut sairaala onkin kasvanut nopeasti alansa huippuyksiköksi. Toiminnan kehittämisessä on nyt otettu seuraava askel, kun Docrates on Profit Softwaren avulla yhdistänyt Acute-potilastietojärjestelmästä anonymisoidun datan Qlik Sense –raportointiin. Uudella datapohjaisella näkymällä sairaalan toimintaan saadaankin aiempaa tarkempi kuva niin hoitopoluista kuin liiketoiminnan eri prosesseista.
Huippuluokan toiminnan kehittäminen on sairaalaorganisaatiossa kokonaisvaltaista. Pelkkä hoidon tai liiketoiminnan prosessien kehittäminen eivät yksinään riitä, vaan kyse näiden yhdistämisestä tietoon perustuvassa suunnittelussa ja toiminnan kehittämisessä.
–Toimintamme on kasvanut sellaiseen mittakaavaan, että tarvitsimme uusia menetelmiä tiedolla johtamiseen. Acute-potilastietojärjestelmässämme on yli 4 000 potilaan 170 000 potilaskäyntiä, ja pelkästään viime vuonna meille tuli 1350 uutta potilasta. Potilastietojärjestelmä palvelee luonnollisesti hoitoprosessia, ja siinä ei ole työkaluja toiminnan monitasoiseen analysointiin ja kehittämiseen. Tarvitsimme tähän tietomassaan järkevän näkymän, josta merkityksellinen tieto saadaan näkyviin vaarantamatta mm. potilaiden yksityisyyttä. Siksi lähdimme rakentamaan anonymisoitua raportointinäkymää potilastietojärjestelmämme tietoihin Profit Softwaren avulla, kertoo Docrateen talousjohtaja Harri Puurunen.
Hoitopolut, liiketoimintayksiköiden toiminta ja markkinoinnin mitattavuus
Docrates hyödyntää Qlik Sense –teknologialla rakennettuja raportteja hyvin monitasoisesti. Voidaan esimerkiksi tarkastella syöpähoidossa olennaista tekijää: kuinka nopeasti potilas pääsee aloittamaan hoidon, tai vertailla erilaisten syöpien hoitoketjujen toimintaa organisaatiossa. Hoitotyön organisoinnin kannalta myös esimerkiksi henkilökunnan päivittäisen kuormitustilanteen tarkastelu on olennaista – sitä ei kannattaisi tehdä esimerkiksi kuukausi jälkikäteen.
–Profit Softwaren avulla onnistuimme rakentamaan näkymän tietoon, jossa voidaan ottaa sekä hyvin yleisluontoisia näkymiä että pureutua hyvin syvälle tietoon, aina tarpeen mukaan. Lisäksi raportoinnin näkymät eivät rajoitu esimerkiksi vain taloudelliseen tietoon, vaan pääsemme kehittämään toimintaa kaikilla osa-alueilla. Tässäkin, kuten kaikessa toiminnassamme, järjestelmän hyöty kulminoituu potilastyössämme: voimme tarjota parasta mahdollista hoitoa potilaillemme, Puurunen sanoo.
Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti toimivalle Docrateelle myös maantieteellinen ulottuvuus on merkittävä tekijä. Esimerkiksi eri alueilta tulevien potilaiden tai erilaisten syöpätyyppien analysointi, sekä toiminnan kannattavuuden vertailu kotimaisten ja ulkomaisten potilaiden välillä ovat näkökulmia, joita aiemmin olisi ollut hyvin työläs vertailla.
–Järjestelmän myötä pääsemme keskittymään datan ymmärtämiseen sen sijaan, että merkittävä osa työajasta kuluisi pelkkään tiedon keräämiseen. Lisäksi olemme nyt voineet ensimmäistä kertaa pureutua todella yksityiskohtaiseen tietoon, esimerkiksi tutkia markkinointimme onnistumista tietyllä alueella, tätä ei olisi voitu aiemmin tehdä potilastiedon vaarantumatta, Puurunen kertoo.
–Qlik Sense oli meille juuri oikea valinta: helppokäyttöinen ja salamannopea raportointityökalu, joka tehostaa niin taloushallinnon, ylilääkäreiden, johtoryhmän kuin tiimien esimiesten päivittäistä työtä, Puurunen jatkaa.
Koeprojektista tuotantoon
Docrateen ja Profit Softwaren yhteistyö alkoi Acute-potilastietojärjestelmän toimittajan Vitecin suosituksesta. Profit Softwaren aiempi kokemus Acuten kanssa rakennetuista integraatioista vakuutti ja ensin toteutettiin proof-of-concept –koeprojekti, jossa tehtiin esimerkkiraportti Docrateen dataan.
–Näimme heti, miten järjestelmä toimii meidän omalla datallamme arkipäivän työssä. Sen perusteella oli helppo todeta järjestelmän hyödyllisyys ja ryhdyimme toteuttamaan hanketta. Yhteistyömme Profit Softwaren kanssa sujui erinomaisesti. He tunsivat Acuten aiemmin ja heidän tiiminsä todella halusi mukauttaa raportoinnin juuri syöpäsairaalamme tarpeisiin, jotka poikkeavat esimerkiksi lääkärikeskuksen tarpeista merkittävästi, Puurunen sanoo.
We use cookies to ensure a better user experience. Cookie data is stored in the browser and allows us, for example, to identify when the user will return to our website. We also use the information to obtain analytics from visitors to our website.
Essential cookies
Always used cookies to ensure the functionality of the services. Thanks to these, the site remembers the choices you make, and you don't have to do them again with every page upload.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
Third-party cookies
We use Google Analytics, LinkedIn Insight and Leadfeeder to collect visitor statistics. In addition, myFonts is used to implement the appearance of our site.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Cookie Policy
More information of cookies and how we process personal data can be found from privacy policy.