Tieto on yritykselle arvokas resurssi. Kun kaupan alalla toimivassa Kokkolan Halpa-Halli Oy:ssa (tekstissä HalpaHalli) tunnistettiin tarve kehittää raportointia ja tiedolla johtamisen kulttuuria, pitkäaikaisena yhteistyökumppanina Evitec oli luonteva valinta yhteistyöhön.
Yhdessä Evitecin kanssa toteutetun, nykyaikaisen raportointiratkaisun avulla voidaan nyt raportoida dynaamisesti ja oikea-aikaisesti myyntiä, varastoa, hankintaa ja taloutta. Ratkaisun avulla on saatu vähennettyä manuaalista työtä ja henkilöriippuvuutta. Näin liiketoimintaa pystyy johtamaan entistä paremmin toimintaansa ajantasaisen ja yhdenmukaisen mittariston pohjalta.
Eri lähdejärjestelmistä koostettu tieto mittaristoineen tuotetaan käyttäjäryhmille tarpeen ja määrittelyn mukaan joko dynaamisina Qlik Sensen automaattiraportteina, tai generoidaan vakioraportteina Qlik NPrintingin avulla. Toteutettu Qlik Sense -raportointi mahdollistaa myös dynaamisesti dataan porautumisen yksityiskohtaisella tasolla ja näin kokonaisuuden ymmärtämisen alusta alkaen.
— Ratkaisu on helppokäyttöinen ja vaikuttaa myönteisesti päivittäiseen tekemiseemme. Ratkaisu vapauttaa aikaamme, sillä tieto on käytössä kaikissa tarvittavissa järjestelmissä aika- ja paikkariippumattomasti, eikä kenenkään tarvitse sitä manuaalisesti koostaa, sanoo Päivi Rättyä, HalpaHallin Business Controller.
Evitecille on tärkeää toteuttaa projekteja tiiviissä yhteistyössä asiakkaan sidosryhmien kanssa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Käyttäjälähtöiseen kehitystyöhön kuuluvat säännöllinen yhteydenpito, ketterät kehitysmallit ja uuden työkalun käyttöönotossa tukeminen.
— Evitecin kanssa yhdessä tekeminen on hallittua ja järjestelmällistä. Meidän uusia ideoitamme ja tarpeitamme on tuotu ketterästi mukaan toteutukseen. Olemme saaneet myös proaktiivisesti kehitysehdotuksia Profit Softwaren puolelta. Asiat edistyvät jouhevasti ja vastauksia saa aina nopeasti, Rättyä toteaa.
Kokkolan Halpa-Halli Oy on perheyritys, joka työllistää Suomessa suoraan yli 1 300 ihmistä. HalpaHalli palvelee asiakkaitaan 35 kivijalkamyymälässä sekä verkkokaupassa. HalpaHalli tarjoaa kuluttajille saman katon alta jokapäiväiset hyödykkeet ruuasta vaatteisiin sekä kodin ja vapaa-ajan tuotteisiin. Perheyhtiönä HalpaHallille tärkeitä periaatteita ovat vastuullisuus, jatkuvuus ja pitkäjänteisyys. HalpaHallilla on Avainlippu merkkinä suomalaisesta työstä.
People story
Junior-kehittäjästä palveluvastaavaksi: Töistä arvokasta kokemusta tietojohtamisen opintoja siivittämään
Elina Suuronen aloitti ollessaan 5. vuoden opiskelija tietojohtamisen ja analytiikan työtehtävien parissa Evitecillä. Nyt hän on palveluvastaava.
Töiden ja opiskelun yhdistäminen onnistuu Evitecillä erittäin joustavasti. Elina Suuronen on myös huomannut tämän, sillä hän yksi monista taitavista tekijöistämme, jotka ovat tulleet taloon opiskelijoina. Elina kertoo kokemuksistaan seuraavaa:
“Laitoin hakemuksen Evitecille kevättalvella 2020. Nopeasti hakemuksen lähettämisen jälkeen minua pyydettiin haastatteluun, jonka päätteeksi minulle lyötiin Power BI -ennakkotehtävä kotiin ratkottavaksi. Osa-aikaiset työt Junior BI Developerina pääsin aloittamaan elokuussa 2020. Samoihin aikoihin aloitin myös viidennen vuoden tietojohtamisen opintojen parissa Tampereen yliopistossa.
Työt alkoivat opiskelemalla itselleni uusia työkaluja, joihin kuuluivat muun muassa SSIS, SSRS ja SSAS. Pääsääntöisesti olen työskennellyt etänä lukuun ottamatta muutamia toimistolla tehtyjä perehdytyksiä.
Tavalliseen työpäivääni kuuluu asiakkaiden ylläpitotyöpyyntöjen ratkontaa. Lisäksi käymme palavereissa läpi asiakkaiden ja Evitecin konsulttien kanssa läpi esimerkiksi työpyyntöjen statuksia tai uusia projekteja. Olen päässyt mukaan useisiin pienkehitysprojekteihin, kuten järjestelmäintegraation toteutukseen ja raportoinnin kehittämiseen loppukäyttäjien näkökulmasta. Järjestelmäintegraatiota tehdessä pääsin tutustumaan asiakkaan tietovarastointikokonaisuuteen ja näin, kuinka data siirtyy lähdejärjestelmän tiedostoista raportointiin asti.
Kesällä 2021 aloitin erään asiakkaan palveluvastaavana. Asiakkuus oli itselleni ennestään tuttu, sillä olin tehnyt heille ylläpitoa sekä projektitöitä. Palveluvastaavan tehtäviin kuuluu muun muassa palvelun hallinnointia ja kehittämistä sekä ylläpito- ja kehitystehtävien koordinointia. Lisäksi järjestän ja vedän useita palavereja, kuten säännöllisiä ohjausryhmiä ja ylläpitopalavereja.
Työt ovat antaneet korvaamatonta kokemusta liiketoimintatiedon hallinnasta ja sen käytännön toteuttamisesta. Omasta mielestäni työssä korostuvat ongelmanratkaisukyky, asiakkaan liiketoiminnan ymmärtäminen sekä kommunikointitaidot. Tietenkin teknisellä osaamisella on iso merkitys, mutta nuo kolme taitoa luovat pohjan työskentelemiselle. Teknistä osaamista olen kerryttänyt paljon työn aikana. On parasta, kun joka päivä oppii uutta.
Tällä hetkellä teen töitä kolme päivää viikossa. Loppuviikon edistän diplomityötäni, jonka teen Evitecille sisäisenä kehityksenä. Diplomityöni käsittelee BI-järjestelmien ylläpitosuhdetta sidosryhmien näkökulmasta. Evitecillä parasta joustavuuden lisäksi on uuden oppiminen ja vastuun saaminen heti töiden aluksi.”
Elina Suuronen aloitti ollessaan 5. vuoden opiskelija tietojohtamisen ja analytiikan työtehtävien parissa Evitecillä. Nyt hän on palveluvastaava.
Arto Furuholm työskentelee Profit Softwaressa tiedolla johtamisen parissa. Yhdessä kollegoidensa kanssa Arto ratkoo asiakkaidemme analytiikan ja tiedolla johtamisen haasteita.
IT-markkinassa hehkutetaan uusia työkaluja, joilla kuka tahansa voi ryhtyä sovelluskehittäjäksi. Tätä on markkinassa odotettu, ja luvattukin jo pitkään.
Microsoft Power Platform, tuo tehokkaimpien työkalujen yhdistäjä, saattaa olla vastaus huutoon. (more…)
Profit Software and Live Foundation have been working on an enterprise level business intelligence solution for some time now, and the partnership has been smooth sailing. Positive past experiences of cooperation and a competitive quote led Live Foundation to choose Profit Software as the supplier of its new, more efficient internal order management system.
Profit Software’s proven UX design and SW development expertise combined with Microsoft Power Apps technology were the key to solve Live Foundation’s very specific needs. Power Apps, a user-friendly tool for agile software development, is part of Microsoft Power Platform, in which Profit Software has invested heavily in recent years. Power Platform technology made the new order management system extremely quick to build.
“Profit Software gave us everything we wanted and more, with open communication and iteration throughout the project”, says Live Foundation’s IT Manager Jouni Vesanen.
The new solution has given Live Foundation a consistent way to process internal orders, reducing the amount of manual labour and lowered the risk of human error. With integrated Power BI based reporting the internal orders are now visible to all authorized users.
Live Foundation’s new system is an excellent example of how process digitalisation can quickly add value. Power Platform technology is especially well suited to situations where suitable SW product is not available but where embarking on a major software development project is not a practical option either. Power Platform is ideal for developing software quickly and cost-effectively in no-code/low-code basis with minimal programming.
“Power Platform is also great in that it allows us to keep developing the system in-house”, Vesanen explains.
Live Foundation’s mission is to enable as many people as possible to function as full-fledged members of Finnish society. Live Foundation maintains two professional units: Vocational College Live, which is the third biggest special-needs vocational school in Finland, and Live Services, a provider of vocational rehabilitation, training and consultancy to promote employment. Live Foundation was established in 1940, and it employs just over 600 experts.
Profit Software provides system solutions and consulting services to the financial industry. It also offers analytics and information management services across multiple industries. Founded in 1992, Profit Software has offices in Espoo, Tampere, Pori, Lahti, Lappeenranta, Tallinn and Stockholm. The number of employees is close to 300.
Customer story
Evitec kehitti Kymen Vesi Oy:lle ketterän tiedolla johtamisen järjestelmän
Kymen Vesi tuottaa vesihuoltopalveluja sekä edistää vesihuoltoa kehittäjänä ja asiantuntijana muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä. Veden ja toiminnan laatu, turvallisuus sekä taloudellisuus ovat tärkeitä yrityksen kulmakiviä. Kun Kymen Vesi tiedosti tarpeen rakentaa tiedolla johtamisen järjestelmä, valikoitui toimittajaksi Evitec, jolla on aikaisempaa kokemusta tiedolla johtamisen ratkaisuiden rakentamisesta sekä vesilaitosyhteistyöstä.
– Halusimme parantaa tiedolla johtamista, kertoo Kymen Veden kehittämispäällikkö, Jaana Pulkkinen. – Konkreettisesti se tarkoittaa esimerkiksi oleellisten mittareiden seuraamisen helpottamista. Projektissa kehitetään edelleen myös etäluettavien datamittareiden datan tuomista laskutusjärjestelmään, Pulkkinen sanoo.
Kymen Veden tarpeisiin ja valittuihin mittareihin muodostettu tietomalli helpottaa yrityksen omien raporttien ja analyysien laatimista, sillä manuaalisen työn määrä vähenee. Selkeä ja suoraviivainen, helposti ylläpidettävä kokonaisuus myös vähentää virheitä.
– Tunnuslukujen seuraaminen on nyt entistä selkeämpää ja helpompaa, Pulkkinen sanoo.
Power BI:n päälle rakennettu ja dataa Azure-pilveen tallentava ratkaisu kerää ja yhdistää tietoja useista eri lähdejärjestelmistä, mikä voi olla teknisesti haastavaa ja työlästä toteuttaa. Erilaiset lähdejärjestelmät ja niiden toisistaan poikkeavat rajapintakäytännöt vaativat toimittajalta asiantuntemusta, jotta tiedonsiirto saadaan sujuvaksi. Microsoft Azure -alustalle laaditut pilvipohjaiset ratkaisut ovat nopeita, ketteriä ja skaalautuvia, mikä tarkoittaa, että ne vaativat vain vähän ylläpitoa ja ovat hyvin kustannustehokkaita.
Käytännössä Evitecin ratkaisussa tietoa käsitellään kolmessa kerroksessa. Data ladataan ja integroidaan Azure Data Factoryn avulla Azuren Data Lake -tietoaltaaseen, missä data pysyy tallessa ja on valmiina jalostettavaksi. Data Lake toimii data-alustana Dedicated SQL Pool -tietovarastolle (aikaisemmin SQL DW). Nämä ominaisuudet ovat saatavilla Azure Synapse Analyticsissa. Tietovarastosta data jalostetaan ja mallinnetaan raportoitavaan muotoon. Lopulta informaatio esitetään loppukäyttäjälle visuaalisina, helppokäyttöisinä raportteina Power BI:ssa.
– Yhteistyö ja tiedon kulku Evitecin kanssa on ollut hyvää, ketterää ja toimivaa, Pulkkinen kertoo. – Keskustellen ja porukalla miettien on saatu asiat aina edistymään.
Power BI:n päälle rakennettu ja dataa Azure-pilveen tallentava ratkaisu kerää ja yhdistää tietoja useista eri lähdejärjestelmistä.
Kymen Vesi Oy tuottaa korkealaatuisia vesihuoltopalveluja sekä toimii vesihuollon edistäjänä, asiantuntijana ja kehittäjänä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Invalidisäätiö valitsi Profit Softwaren toteuttamaan tiedolla johtamisen kokonaisuutensa loppuvuodesta 2019. Toteutus kattaa tiedolla johtamisen kokonaisratkaisun: tietovaraston, integraatioratkaisun lähdejärjestelmien tietojen lataamiseen sekä visuaalisen ja helppokäyttöisen raportointiratkaisun tiedon hyväksikäyttöä varten.
Tavoitteena oli parantaa organisaation sisäistä tiedonjakoa, jotta oleelliset operatiiviset tiedot ja mittarit, kuten opiskelijamäärien kehitys, olisivat kaikkien tietoa hyödyntävien toimintojen käytössä helposti ja ajantasaisesti.
– Jo pienessä ajassa olemme saaneet konkreettisia hyötyjä toteutuksesta, kertoo Invalidisäätiön CFO Jussi Somervuo. – Tietoja, joita on aiemmin täytynyt kaivaa eri lähdejärjestelmistä, on nyt saatavilla parin klikkauksen päässä. Tämän ansiosta data on ajantasaisempaa ja laadukkaampaa, ja voimme käyttää enemmän aikaa sen analysointiin sekä hyödyntää sitä paremmin päivittäisjohtamisen ja päätöksenteon tukena. Myös tiedon löytämisen helppous on korostunut organisaatiossamme, ja palaute on sisäisesti ollut hyvää, Somervuo jatkaa.
Toteutus tehtiin ketterästi tiiviissä yhteistyössä asiakkaan asiantuntijoiden kanssa. Tietovaraston tekniseksi alustaksi valittiin Microsoft Azure -pohjainen pilviratkaisu. Raportointi on rakennettu Power BI:lla. Projektin aikana Profit Softwaren toteutustiimi auttoi Invalidisäätiötä määrittelemään prosessiensa kannalta oleelliset mittarit, minkä jälkeen voitiin rakentaa tavoitteita palveleva tiedolla johtamisen kokonaisuus. Avain onnistuneeseen projektiin löytyy molemminpuolisesta yhteistyöstä.
– Profit Softwaren kanssa oli helppoa ja joustavaa miettiä ja edistää yhdessä asioita, yhteistyö ja kommunikointi oli sujuvaa ja porukka osaavaa, Jussi Somervuo toteaa.
Invalidisäätiö työskentelee sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Invalidisäätiöön kuuluvat Suomen kolmanneksi suurin ammatillinen erityisoppilaitos Ammattiopisto Live sekä ammatillisen kuntoutuksen ja työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita tuottava Live Palvelut. Säätiö perustettiin 1940 ja sen palveluksessa on runsas 500 asiantuntijaa.
Profit Software on finanssialalle järjestelmäratkaisuja ja konsulttipalveluita toimittava yritys. Lisäksi tarjoamme analytiikka- ja tiedonhallintapalveluita useille toimialoille. Yritys perustettiin vuonna 1992. Toimistot sijaitsevat Espoossa, Tampereella, Porissa, Lahdessa, Tallinnassa ja Tukholmassa. Työllistämme 230+ henkilöä.
Customer story
Suomen Kaasuenergia Oy valitsi Evitecin kehittämään raportointi- ja analytiikkaympäristöään
Suomen Kaasuenergia Oy on valinnut Evitecin kumppanikseen kehittämään raportointi- ja analytiikkaympäristöään. Yritys haluaa näin siirtyä kohti entistä hallitumpaa tiedolla johtamisen kulttuuria.
– Raporttien laatimiseen Excelissä menee paljon aikaa, ja epätarkkuudet luvuissa ovat mahdollisia, Suomen Kaasuenergian Business Controller Karoliina Liimatainen kertoo. – Evitecin ratkaisu säästää aikaa ja mahdollistaa tietojen yhdistelyn eri järjestelmien välillä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että liiketoiminnasta saatavia lukuja voidaan raportoida entistä monipuolisemmin.
Evitec toteuttaa samaan konserniin kuuluvalle Auris Kaasunjakelulle samanaikaisesti verkko-omaisuuden ja tariffien hallintaan liittyvää projektia, jossa työkaluna on Asset Tracker -sovellus. Sovellus toimii keskeisenä työkaluna kaasunjakeluyhtiön suunnittelutyössä ja tehostaa merkittävästi kommunikointia erityisesti Energiaviraston, mutta myös omistajien suuntaan.
Suomen Kaasuenergia on suomalainen energia-alan yritys, joka myy ja toimittaa puhdasta maa- ja biokaasua teollisuudelle, lämpölaitoksille, kiinteistöille, rakennuttajille, taloyhtiöille, ravintoloille ja kuluttajille. Yritys uskoo maa- ja biokaasun kilpailukykyyn puhtaina ja moneen käyttötarkoitukseen ylivoimaisina polttoaineina. Suomen Kaasuenergian vähittäismyynti- ja jakeluliiketoiminta jakautuu kolmeen yhtiöön. Suomen Kaasuenergia vastaa kaasun myynnistä, Auris Kaasunjakelu kaasunjakelusta ja Auris Energiaratkaisut teollisuuden ja kiinteistöjen lämpöratkaisuista. Yhtiöt toimivat 17 paikkakunnalla Etelä-Suomessa ja ovat Suomen suurin kaasun vähittäismyynnissä ja jakelussa. Vuonna 2019 yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 70 miljoonaa euroa.
140 000 ihmisen vesihuoltopalveluiden tarjoaja Lahti Aqua kehittää toimintaansa uusimpien raportointi- ja pilviteknologioiden avulla. Microsoft Azure -tietovarasto ja Qlik Sense -raportointiratkaisu yhdistävät Lahti Aquan ylimmän johdon raportoinnin ja operatiivisen tiedon käsittelyn toiminnan kehittämistä ohjaavaksi ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi: Smart Aqua -järjestelmäksi.
Lahti Aquan talousjohtaja Mika Kujala
Yli 100-vuotias ja Lahden alueen 140 000 asukkaan vesihuoltopalveluista vastaava Lahti Aqua on läsnä alueensa ihmisten jokapäiväisessä elämässä: vesi- ja viemäripalvelujen toiminta vaikuttavat jokaisen ihmisen arkipäivään merkittävästi. Lahti Aquan tavoitteena onkin paitsi ylläpitää nykyistä palvelua, myös kehittää sitä ja omaa toimintaansa. Kehitystyön tueksi Lahti Aqua on Profit Softwaren avulla rakentanut käyttöönsä Suomessa ainutlaatuisen Smart Aqua –järjestelmän, jossa vesilaitoksen toiminnasta kertyvää tietoa analysoidaan ja käytetään päätöksenteon tukena monitasoisesti.
–Yhdistämme järjestelmän avulla sekä talous- että ylimmän johdon tarvitsemia tietoja raporteiksi. Lisäksi järjestelmää käytetään operatiivisen toiminnan tasolla niin pumppaamodatan käsittelyyn vuotovesien osalta kuin vaikkapa sähkönkulutuksen ja henkilöstötietojen raportointiin. Pystymme myös esimerkiksi vertaamaan automaattisesti EK:n tilastodataa sairaspoissaolojen osalta yritys- että yksikkötasolla, kertoo Lahti Aquan talousjohtaja Mika Kujala.
Monipuolisen tiedolla johtamisen järjestelmän kehittämisessä oli keskeistä ottaa huomioon oman toiminnan kehittämisen kannalta olennaisen tiedon lisäksi myös taloudelliseen raportointiin vaikuttava Lahti Aquan konsernirakenne sekä vesihuoltolain ja kaupunkikonsernin edellyttämät erityisvaatimukset.
Tiedolla johtamisessa operatiivinen data on myös riskienhallintaa
Mielenkiintoinen ulottuvuus uudessa järjestelmässä on sen tuomat mahdollisuudet operatiivisen datan hyödyntämiseen. Esimerkiksi jätevesiä pumpataan pumppaamodatan tietojen mukaan yli 10 miljoonaa kuutiota, mutta asiakkailta laskutetaan vain 7,1 miljoonasta kuutiosta. Epäsuhta johtuu siitä, että viemäriverkostoon pääsee esimerkiksi sade- ja sulamisvesiä, joita ei suinkaan ole tarkoituksenmukaista puhdistaa vedenpuhdistamolla samalla tavoin kuin varsinaisia jätevesiä. Huomattavaa kuitenkin on, että Lahti Aquan vuotovesiprosentit ovat valtakunnallisesti pienimmästä päästä.
–Tarpeeton vedenpuhdistus syö sähköä, eli ei ole sen enempää hyväksi ympäristölle kuin taloudellekaan. Toisaalta tässä on kyse myös riskienhallinnasta. Nyt näemme karttanäkymässä missä putkiston osassa virtaa pumppaamoista läpi enemmän vettä kuin putkiston aiemmista osista olisi pitänyt kertyä – tämä kertoo joko vuodosta tai epätarkoituksenmukaisesta käytöstä. Voimme siten paikantaa riskikohteet ja ottaa nämä huomioon esimerkiksi kunnossapito- ja investointisuunnitelmia tehtäessä. Näin Smart Aquassa kartalle sijoitetut 12 miljoonaa riviä pumppaamodataa luovat mahdollisuuksia tehdä asioita aivan eri tavoin kuin ennen, Kujala kertoo.
Uudet teknologiat yhdessä: Microsoft Azure –tietovarasto ja Qlik Sense -raportointi
–Pyysimme kolmelta toimittajalta proof-of-concept –version, jonka avulla he voivat näyttää, mitä he voisivat tehdä datallamme. Tämän perusteella valitsimme Profit Softwaren kumppaniksemme. Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti. Olen itse ollut aiemminkin erilaisissa järjestelmäprojekteissa mukana ja voin sanoa, että Profit Softwaren projektipäällikkö on yksi parhaista ammattilaisista, joiden kanssa olen työskennellyt. Muutenkin Profit Softwaren tiimin kanssa yhteistyö on ollut joustavaa ja ratkaisukeskeistä. Erityisesti kiitän tiimin kykyä ideoida ja kyseenalaistaa, he uskalsivat ottaa vastuuta yhteistyöstämme, Kujala sanoo.
Lahti Aquan järjestelmä yhdistää runsaasti tietoa eri lähteistä. Tiedon määrä vaihtelee kausittain ja järjestelmän jatkokehitystä varten tietovarastoratkaisun pitää pystyä käsittelemään vielä suurempaa tietokuormaa. Skaalautumistarpeen vuoksi tietovarastoratkaisuksi valittiin Microsoft Azure SQL Data Warehouse. Qlik Sense valittiin puolestaan raportoinnin työvälineeksi, koska sen raporttien tarkasteluun ei tarvita erikseen asennettavaa laajennusta päätelaitteille, joten käyttäjäkunnan laajentuminen ei tuota lisätyötä ylläpidolle. Ehdottomasti tärkeintä oli kuitenkin Qlik Sensen helppokäyttöisyys ja visuaalisuus, kun päätöstä järjestelmästä tehtiin.
–Aluksi meilläkin kysyttiin, että mihin tarvitaan taas yksi tietojärjestelmä lisää. Kun sitten olemme päässeet käyttämään Smart Aqua –järjestelmäämme, ovat nämä kysymykset nopeasti loppuneet ja päinvastoin avanneet uusia analysointimahdollisuuksia. Smart Aquan data on aina ajan tasalla, koska tiedot päivitetään joka yö. Täten johdolla on esimerkiksi myyntitieto segmenteittäin ja asiakkaittain aina ajan tasalla, niin euroissa kuin kuutioissakin, ilman että työstämme ja lähetämme erillisiä raportteja. Ja sama koskee myös taloudellisen tuloksen analysointia koko konsernista aina yksittäiseen kustannuspaikkaan asti. Pidämme järjestelmän helppokäyttöisyydestä ja muokattavuudesta, Kujala kertoo.
Docrateen talousjohtaja Harri Puurunen
Pohjoismaiden ainoa yksityinen syöpäsairaala Docrates kehittää toimintaansa voidakseen tarjota parhaimman mahdollisen hoidon potilailleen. Kehitys tapahtuu niin hoitomenetelmissä, mahdollisimman tehokkaassa työn organisoinnissa kuin sairaalan liiketoiminnan kehittämisessä. Syöpäsairauksiin erikoistunut sairaala onkin kasvanut nopeasti alansa huippuyksiköksi. Toiminnan kehittämisessä on nyt otettu seuraava askel, kun Docrates on Profit Softwaren avulla yhdistänyt Acute-potilastietojärjestelmästä anonymisoidun datan Qlik Sense –raportointiin. Uudella datapohjaisella näkymällä sairaalan toimintaan saadaankin aiempaa tarkempi kuva niin hoitopoluista kuin liiketoiminnan eri prosesseista.
Huippuluokan toiminnan kehittäminen on sairaalaorganisaatiossa kokonaisvaltaista. Pelkkä hoidon tai liiketoiminnan prosessien kehittäminen eivät yksinään riitä, vaan kyse näiden yhdistämisestä tietoon perustuvassa suunnittelussa ja toiminnan kehittämisessä.
–Toimintamme on kasvanut sellaiseen mittakaavaan, että tarvitsimme uusia menetelmiä tiedolla johtamiseen. Acute-potilastietojärjestelmässämme on yli 4 000 potilaan 170 000 potilaskäyntiä, ja pelkästään viime vuonna meille tuli 1350 uutta potilasta. Potilastietojärjestelmä palvelee luonnollisesti hoitoprosessia, ja siinä ei ole työkaluja toiminnan monitasoiseen analysointiin ja kehittämiseen. Tarvitsimme tähän tietomassaan järkevän näkymän, josta merkityksellinen tieto saadaan näkyviin vaarantamatta mm. potilaiden yksityisyyttä. Siksi lähdimme rakentamaan anonymisoitua raportointinäkymää potilastietojärjestelmämme tietoihin Profit Softwaren avulla, kertoo Docrateen talousjohtaja Harri Puurunen.
Hoitopolut, liiketoimintayksiköiden toiminta ja markkinoinnin mitattavuus
Docrates hyödyntää Qlik Sense –teknologialla rakennettuja raportteja hyvin monitasoisesti. Voidaan esimerkiksi tarkastella syöpähoidossa olennaista tekijää: kuinka nopeasti potilas pääsee aloittamaan hoidon, tai vertailla erilaisten syöpien hoitoketjujen toimintaa organisaatiossa. Hoitotyön organisoinnin kannalta myös esimerkiksi henkilökunnan päivittäisen kuormitustilanteen tarkastelu on olennaista – sitä ei kannattaisi tehdä esimerkiksi kuukausi jälkikäteen.
–Profit Softwaren avulla onnistuimme rakentamaan näkymän tietoon, jossa voidaan ottaa sekä hyvin yleisluontoisia näkymiä että pureutua hyvin syvälle tietoon, aina tarpeen mukaan. Lisäksi raportoinnin näkymät eivät rajoitu esimerkiksi vain taloudelliseen tietoon, vaan pääsemme kehittämään toimintaa kaikilla osa-alueilla. Tässäkin, kuten kaikessa toiminnassamme, järjestelmän hyöty kulminoituu potilastyössämme: voimme tarjota parasta mahdollista hoitoa potilaillemme, Puurunen sanoo.
Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti toimivalle Docrateelle myös maantieteellinen ulottuvuus on merkittävä tekijä. Esimerkiksi eri alueilta tulevien potilaiden tai erilaisten syöpätyyppien analysointi, sekä toiminnan kannattavuuden vertailu kotimaisten ja ulkomaisten potilaiden välillä ovat näkökulmia, joita aiemmin olisi ollut hyvin työläs vertailla.
–Järjestelmän myötä pääsemme keskittymään datan ymmärtämiseen sen sijaan, että merkittävä osa työajasta kuluisi pelkkään tiedon keräämiseen. Lisäksi olemme nyt voineet ensimmäistä kertaa pureutua todella yksityiskohtaiseen tietoon, esimerkiksi tutkia markkinointimme onnistumista tietyllä alueella, tätä ei olisi voitu aiemmin tehdä potilastiedon vaarantumatta, Puurunen kertoo.
–Qlik Sense oli meille juuri oikea valinta: helppokäyttöinen ja salamannopea raportointityökalu, joka tehostaa niin taloushallinnon, ylilääkäreiden, johtoryhmän kuin tiimien esimiesten päivittäistä työtä, Puurunen jatkaa.
Koeprojektista tuotantoon
Docrateen ja Profit Softwaren yhteistyö alkoi Acute-potilastietojärjestelmän toimittajan Vitecin suosituksesta. Profit Softwaren aiempi kokemus Acuten kanssa rakennetuista integraatioista vakuutti ja ensin toteutettiin proof-of-concept –koeprojekti, jossa tehtiin esimerkkiraportti Docrateen dataan.
–Näimme heti, miten järjestelmä toimii meidän omalla datallamme arkipäivän työssä. Sen perusteella oli helppo todeta järjestelmän hyödyllisyys ja ryhdyimme toteuttamaan hanketta. Yhteistyömme Profit Softwaren kanssa sujui erinomaisesti. He tunsivat Acuten aiemmin ja heidän tiiminsä todella halusi mukauttaa raportoinnin juuri syöpäsairaalamme tarpeisiin, jotka poikkeavat esimerkiksi lääkärikeskuksen tarpeista merkittävästi, Puurunen sanoo.
We use cookies to ensure a better user experience. Cookie data is stored in the browser and allows us, for example, to identify when the user will return to our website. We also use the information to obtain analytics from visitors to our website.
Essential cookies
Always used cookies to ensure the functionality of the services. Thanks to these, the site remembers the choices you make, and you don't have to do them again with every page upload.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
Third-party cookies
We use Google Analytics, LinkedIn Insight and Leadfeeder to collect visitor statistics. In addition, myFonts is used to implement the appearance of our site.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Cookie Policy
More information of cookies and how we process personal data can be found from privacy policy.