People story

Ammattimaiset ja rennot tiiminvetäjät vertaisjohtajina, mentoreina ja yrityksen ankkureina

tommi-ja-lauri-scaled-e1663680593138-4807336
Tommi (vas.) ja Lauri toimivat esihenkilöinä Evitecillä.

Tommi ja Lauri toimivat tiiminvetäjinä Evitecillä. Normaalin teknisen kehitystyön ja konsultoinnin ohessa tiiminveto tuo työarkeen toisen, entistä ihmisläheisemmän ja palkitsevan näkökulman. Työuraa yrityksessä kaksikolla on yhteensä takana toistakymmentä vuotta; Laurilla kymmenen, Tommilla neljä.

— Alussa saattoi olla mielikuva, että tiimin johtaminen on lähinnä managerointia, eli muidenkin kuin omien työasioiden pyörittelyä. On erilaisia tapoja johtaa, ja on ollut siistiä huomata, että johtaminen voi olla myös vahvasti mentoroivaa, kuten itse siihen suhtaudun, Lauri pohtii.

— Vertaisjohtaminen kuvaa tätä hommaa aika hyvin, Tommi jatkaa. — Samaa teknistä työtähän me teemme päivittäin kuin muutkin, me vain käytämme lisäksi omaa aikaamme varmistaaksemme sen, että tiimiläisemme voivat keskittyä omiin töihinsä, Tommi toteaa.

— Kun näkee, miten ihminen kehittyy ja oppii, miten osaaminen ja työtehtävät menevät yksiin, niin onhan se hienoa ja palkitsevaa, Lauri hymyilee.

Aina on joku, jolle puhua

Evitecillä työskentelee monenlaisia tiimejä, mikä tarkoittaa myös sitä, että tiimin merkitys ihmiselle vaihtelee. Osa tiimeistä on rakentunut saman pitkäaikaisen tekemisen ympärille, esimerkiksi tuotekehitykseen, jolloin sama tiimi työskentelee päivittäin keskenään. Osa konsultointiin painottuneista tiimeistä puolestaan on pikemminkin vertaistuki tai kotipesä sellaisille tekijöille, jotka vaihtelevat säännöllisesti projektista toiseen, eivätkä näin välttämättä tee samoja hommia toistensa kanssa.

Säännölliset tiimitapaamiset tuovat kuitenkin kaikille pysyvyyttä, yhteisiä tapahtumia ja esihenkilön, joka ei herkästi vaihdu. Se puolestaan mahdollistaa sen, että tiiminvetäjien on mahdollista oppia aidosti tuntemaan ihmiset ja näin tukea heitä paremmin urallaan.

— Sinulla on aina vähintään se yksi ihminen, jolta tulla kysymään, olit sitten yhdessä isossa projektissa tai useassa pienemmässä projektissa, Tommi sanoo.

— Aina on joku, jolle voi vuodattaa ja puhua vaikeistakin asioista, ikään kuin ankkuri yrityksessä, Lauri jatkaa.

Tiiminvetäjät huolehtivat tiimiläistensä kouluttautumisesta ja resursoinnista

Tiiminvetäjien tehtäviin kuuluu mentoroinnin ja ”ankkuroinnin” lisäksi tiimiläistensä osaamisen kehittämisessä tukeminen. Tiimiläisen kanssa pohditaan suuntaviivoja ja kiinnostuksen kohteita sekä sovitaan esimerkiksi sertifikaattien suorittamisesta. Tiiminvetäjien tehtävä on koota ja viedä esille nousseita koulutus- ja muita tarpeita sekä ideoita eteenpäin organisaatiossa. Toiseen suuntaan taas tiiminvetäjä voi esimerkiksi vinkata tiimiläiselleen yrityksen tarjoamasta kurssista tai opintopolusta, jota tämä ei ehkä ole hoksannut ajatella.

— Toiveita kuunnellaan herkällä korvalla, yhteispeliähän tämä tiimiläisten kanssa on, Tommi toteaa.

Resursointivastuu tiiminvetäjillä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tiiminvetäjä pyrkii huolehtimaan, että kaikilla tiimiläisillä on riittävästi, muttei liikaa töitä.

— Tiiminvetäjät keskustelevat viikoittain toistensa kanssa ja koordinoivat tiimiläisilleen lisää hommaa tai työnkiertoa, Lauri kuvailee resursointia.

— Yksikön johdon kanssa tiiminvetäjät muodostavat ikään kuin johtoryhmän, ja tätä kautta tiiminvetäjät osallistuvat myös koko yksikön johtamiseen, hän sanoo.

—Tukea työhön saa myös yksikönvetäjiltä ja HR:ltä, Tommi toteaa. — Säännölliset koulutukset ja infoiskut auttavat myös loistamaan pestissä, hän jatkaa.

— On monenlaisia tiimejä ja erilaisia esihenkilöitä – sekin on rikkautta. Kuunteleminen ja kyky empatiaan ovat ne tärkeimmät tiimin johtamiseen tarvittavat ominaisuudet, Lauri pohtii.

— Jos tykkää auttaa ihmisiä pärjäämään työssään hyvin, tämä on ihan mahtava duuni muun kehitystyön rinnalle, Tommi jatkaa.


Katso avoimet paikkamme ja hae:

People story

Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien

Mika, Software Architect ja Tero, Senior Software Developer

Tässä sisältösarjassa tuomme esille Evitecin eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Evitec Life -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme.

Mika Malmi ja Tero Saarni ovat työskennelleet jo useamman vuoden samassa tiimissä Evitec Life -järjestelmän parissa. Molempien lähitoimisto on Porissa, mutta aika on kulunut pandemian aikana etätöissä. Sovellusarkkitehti Mika on ollut Evitecillä töissä Porin toimiston perustamisesta asti, eli yli kymmenen vuotta, kehittäjänä työskentelevä Tero ”vasta” vuodesta 2016 saakka.

— Huonoja vitsejä tässä on varsinkin opittu toisiltamme, Mika sanoo nauraen, kun häneltä kysyy, mitä vuosien aikana on tiimi oppinut toisiltaan.

— Se, ja aika kattavat gif-kirjastot, Tero jatkaa myös nauraen.

— Olen ollut IT-alalla parikymmentä vuotta, mutta tässä tiimissä olen virkaiältäni porukan juniori, Tero sanoo hymyillen. — Tulin aikanaan kyselemään, että löytyisikö töitä vahvasta kahvista ja sarkastisesta huumorista pitävälle, ja löytyihän niitä. Tiimissä on kova tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki, Tero jatkaa.

— Myös asiakkaan puolen ihmisiä oppii tuntemaan ja ollaan kuin samassa laivassa, kun tässä pitkiä projekteja yhdessä tehdään, Mika jatkaa.

Kansainvälisellä tiimillä on ketterät työtavat etäaikana

Mikan ja Teron molempien mukaan pitkäaikainen, vuosia kestävä tuotetekeminen hitsaa tiimin yhteen ja karsii turhan hierarkian tekemisestä. Kokenut ydinporukka, joka pysyy projektissa samana, on hieman alle kymmenen hengen kokoinen, mutta tuotekehityksen eri vaiheista ja tarpeista riippuen mukaan tuodaan ketterästi esimerkiksi lisää testaajia, kehittäjiä tai Solution Analysteja.

Tiimi on kansainvälinen, sillä siihen kuuluu ihmisiä niin Suomesta kuin Virostakin. Mikäli kehittäjä haluaisi tekemiseensä vaihtelua, sekin olisi mahdollista myös eri liiketoimintayksiköiden välillä.

— Näin etätyöaikana otetaan usein aamuscrummi, eli kahvitteluhetki, johon osallistuvat ne, ketkä ehtivät, ja käydään heidän kanssaan läpi työtilannetta, Mika kertoo tiimin työtavoista ja jatkaa: — Projektipalaveri pidetään kerran viikossa. Asiakkaan kanssa myös pidetään yhteyttä tiiviisti ja otetaan läpikäyntejä. Voi todeta, että tekeminen muotoutuu aina tiimiensä näköiseksi, Mika sanoo.

Ennen pandemiaa tiimi kävi myös asiakkaan tiloissa työskentelemässä, projektipäälliköt useammin kuin kehittäjät. Etätyöskentely onnistuu kuitenkin Teron mukaan hienosti:

— Palaverit sujuvat, Microsoft Teams on käytössä. Tuleehan sitä mietittyä, onko tulevaisuudessa enää niin yleistä käydä fyysisesti jossain työn vuoksi, kun yhteydenpito toimii hyvin näinkin. Toki tiimikavereita on tosi mukava nähdä livenäkin, juhlistaa välietappeja eri paikkakunnilta tulevien tiimikavereiden kanssa, ja kesällä esimerkiksi on käyty porukalla melomassa, Tero pohdiskelee.

Ylläpitoa ja uuskehitystä

—  Tämä meidän projektimmehan on käytännössä ylläpitoprojekti, mutta silti siihen kuuluu paljon asioita, esimerkiksi uuskehitystä, konversioita ja tech-upgradeja – tekeminen on sillain monipuolista, Mika sanoo. — Ei ole pelkkää tickettien ratkomista.

Tero jatkaa:

— Me tuemme asiakasta ja heidän liiketoimintaansa meidän tuotteemme avulla. Siihen kuuluu, että täytyy olla yhteydessä asiakkaan järjestelmiin ja heidän ratkaisuihinsa. Koko ajan kehitetään ja mennään päin parempaa, Tero sanoo.

Myös omaa kehittämistä kehitetään esimerkiksi oppimalla toisten tekemästä koodista koodikatselmointien kautta.

— Kaikki koodit menevät katselmoinnin läpi, sekin on tapa oppia, Tero sanoo.

— Vältämme kuitenkin tässä tietoisesti turhaa hierarkkisuutta, ei tarvitse aina olla arkkitehdin se, joka katsoo, vaan se, joka aidosti tietää juuri tästä tai tuosta asiasta parhaiten, Mika jatkaa.

— Viimeisen vuoden aikana on varsinkin tehty tosi paljon uuskehitystä asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin, Mika sanoo. — Aika iso tech-upgrade-projekti saatiin maaliin myös, puolisen vuotta nostettiin Java-versiota ja sovelluspalvelinversiota. Vaihtelua on ja asiakas välillä heittää kierrepalloa – eli ongelmiakin pääsee aidosti ratkomaan. Tässä hommassa on hyvin jatkuvuutta, näkyvyys on pitkälle ja tulevaisuus turvattu, Mika jatkaa.

— Tavoitteenamme on aina, että viedään asiat maaliin asti sillä tavalla, kuin on asiakkaalle luvattu, Tero sanoo.

Auttamisen kulttuuri tekemisen keskiössä

Monipuolinen tekeminen edellyttää tiimin sisällä monipuolista osaamista. Tekijät ovat pääsääntöisesti ohjelmistokehityksen saralla kokeneita ja asiansa osaavia. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö tietoa jaettaisi tai autettaisi toisia.

— Kysymme ja tarjoamme apua toisillemme, Tero sanoo. — Milloin on ongelmaa jonkun featuren tekemisessä tai mihin se olisi järkevintä toteuttaa, tai vaikka että miten meidän tuotteemme olisi järkevintä toimia.

— Ollaan pyritty siihen, että jokainen osaisi tarpeen mukaan tehdä kaikkea testauksesta kehitykseen, toimitukseen ja ympäristöihin, ettei mikään ole aidosti yhdestä henkilöstä kiinni, Mika sanoo. — Laadukas dokumentaatio on tässä tärkeää, mutta yhtä lailla keskinäinen hyvä henki ja se, että tietää voivansa kysellä ja saada apua. Ei pantata tietoa, Mika sanoo.

— Tykkään meillä siitä, että asiat hoituvat, vitsaillaan ja naureskellaan, mutta vakavat asiat hoidetaan sillain, kun pitääkin, Tero toteaa. — Aika menee nopeasti, kun on hauskaa! Tero päättää iloisena.


People story

Evitec tarjoaa monipuolisia haasteita junior-kehittäjille

ilmari_liehu-2728113

Ilmari opiskelee Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta. Vapaa-ajallaan hän harrastaa padelia, käy salilla tai pelaa sulkapalloa.

Ilmari tuli Evitecille töihin vuoden 2021 toukokuussa. Hän on opiskellut Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta, pääaineenaan data-analytiikka päätöksenteossa. Etsiessään kesätöitä hän löysi Evitecin työpaikkailmoituksen ja kiinnostui lukemastaan. Yksi houkuttelevista tekijöistä oli hyvä työilmapiiri. 

— Yrityksestä löytyi paljon kiinnostavaa tietoa ja somen perusteella yhteishenki vaikutti mahtavalta. Haluan kehittyä tiedolla johtamisen ja raportoinnin ammattilaiseksi, joten tuntui siltä, että mun omat urahaaveet ja Evitecin tarjoamat tehtävät kohtasivat hyvin, Ilmari kertoo. 

—Tosi iso plussa oli sekin, että tarjolla oli käytännössä vakituinen pesti, vaikkakin opiskeluiden aikana osa-aikaisesti, ei siis pelkkää kesäkeikkaa. Etätyökin on mahdollista. Evitecillä on myös toimistoja monessa paikassa Suomessa, joten jos tulee ajankohtaiseksi muuttaa, on senkin puolesta mahdollisuuksia. Tuli sellainen olo, että tässä on työpaikka, jonne mä haluan. 

Joustavasti töissä hyvässä yhteishengessä 

Ilmari lähetti hakemuksen, sai kutsun haastatteluun ja tuli valituksi. Nyt hän työskentelee Junior BI-konsulttina Lahden toimipisteellä, joskin tätä nykyä se olisi mahdollista yhtä hyvin myös Lappeenrannassa, lähellä yliopistoa. 

— Etukäteen sitä totta kai vähän jännitti, että miten sitä otetaan uutena ja nuorena työntekijänä vastaan, millainen esihenkilö on ja millaista hommaa, tulenko vain keittämään kahvia, Ilmari miettii. Hän jatkaa: 

— Aika positiivisesti yllätyin, kaikki on ihan mahtavia tyyppejä! Älyttömän hyvä yhteishenki, kenelle tahansa voi puhua oikeastaan mistä vain, ketään ei syrjitä, ja jopa ylemmille tahoille voi turvallisin mielin halutessaan laittaa viestiä tai soittaa, ei tarvitse pelätä ketään aseman puolesta.  

Ilmari työskentelee 2-3 päivää viikossa. Evitecillä kannustetaan opiskelijoita saattamaan opinnot loppuun, joten aikataulut sovitetaan joustavasti opiskelevan työntekijän toiveita kuunnellen. Kesällä voi tietenkin työskennellä halutessaan kokopäiväisesti. Myös Ilmari on saanut tukea ja joustoa opiskeluiden, lomien ja työn yhteensovittamiseen. 

Asennetta ja oppimiskykyä arvostetaan 

— Jo kuukauden sisällä aloituksesta olin ihan oikeissa projektihommissa. Oon tehnyt asiakasprojektissa raportoinnin kehitystä ja implementointia, siinä on mun pääpaino tällä hetkellä. Sivussa teen myös ylläpitoasiakkaidemme tikettejä, korjailen tai kehitän pienempiä yksittäisiä asioita. Aika suuri osa työstä on kommunikointia ja palaverisuunnittelua asiakkaan ja oman tiimin kanssa, varsinkin näin etätyössä ollessa, Ilmari kertoo. 

BI-kehitystä tehdään useimmiten Microsoftin työkaluilla, mutta myös esimerkiksi Qlik-tuoteperheen tuotteita käytetään asiakasprojektista riippuen. Kyky ottaa haltuun uusia työkaluja ja oppia on IT-alalla erittäin tärkeää ja arvostettua, ja sitä kautta myös nuori työntekijä pääsee kyllä näyttämään kyntensä. 

— Olen oppinut tosi paljon liiketoimintatiedon hallinnasta ja siitä, miten datasta tehdään arvoa ja miten yrityksessä toimitaan ylipäätään. Konsulttihommissa oppii myös viestintätaitoja, ne kehittyvät kuin itsessään tekemisen lomassa. Uusien työkalujen opettelukin on kiinnostavaa, Ilmari sanoo.  

Entä mikä tuntuu motivoivalta? 

— On aika mukava auttaa asiakkaita ratkaisemaan ongelmia. Kiva kertoa, että hei, näin mä tän ratkaisin ja nyt se toimii, Ilmari hymyilee ja jatkaa: 

— Aluksihan sekin oli toki jännää kommunikoida asiakkaan kanssa, siinäkin sitä mietti, että mitenkähän juniorikehittäjää katsotaan. Nopeasti huomasin, että ihan samalla tavalla arvostetaan taitoja ja tietoja kuin kenen tahansa muunkin. Viikoittain kun on tekemisissä, niin tulee tutummaksi myös ihmisten kanssa. Kun menee avoimin mielin, hommat järjestyvät. 

Uralla eteenpäin 

Seuraavaksi Ilmarin lähitavoitteissa siintää diplomityön aloittaminen ja valmistuminen, minkä jälkeen hän aikoo jatkaa täysipäiväisesti BI-konsulttina. 

— Täytyy sitten sen jälkeen miettiä vähän, mikä kiinnostaisi urakehityksen kannalta. Evitecillä on onneksi hyvät mahdollisuudet kehittyä vaikkapa projektipäällikön suuntaan, jos niin haluaa, Ilmari miettii. 

Entä mitä vinkkejä hänellä on työtä hakeville nuorille osaajille? 

— Rohkeasti vain hakemaan, vaikket täyttäisi kaikkia kriteereitä. Tuo esiin omaa kiinnostustasi konkretian kautta, näytä vaikkapa jotain vapaa-ajan projektia, jota olet työstänyt. Konkreettiset asiat ovat hyviä, koska sitten hakemus ei jää pelkkien sanojen ja opintorekisteriotteen tasolle, Ilmari tiivistää. 

Sitten vain hakemaan! Löydät avoimet työpaikkamme urasivuiltamme. 

ilmari_liehu-2728113

Ilmari opiskelee Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta. Vapaa-ajallaan hän harrastaa padelia, käy salilla tai pelaa sulkapalloa.

People story

Integraatiotyö Evitecillä on yhdistelmä ongelmanratkomista ja suunnittelua

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.

Anssi Nurminen aloitti IT-konsulttina Evitecillä Lahdessa alkuvuodesta 2021. Taustana hänellä on tietojenkäsittelytieteiden opinnot Lahden ammattikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Vapaa-ajallaan hän viettää aikaansa perheen ja harrastusten parissa, tavoitteena on frisbeegolfin mastereiden SM-kisat Heinolassa syksyllä. IT-alalla Anssi on ehtinyt toimia jo noin 20 vuoden ajan.

Vuosiin on mahtunut monenlaisia rooleja: sovelluskehittäjä, liiketoimintapäällikkö, tekninen yhteyshenkilö, tiiminvetäjä… Myös myyntityötä tehneenä hänellä on selkeä näkemys siitä, mikä itseä lopulta kiinnostaa eniten:

— Kyllä asiantuntijatehtävät ovat se oma juttu, Anssi sanoo. — Evitec on myös sopivankokoinen yrityksenä. Pienessä firmassa kulttuuri on helposti kuin perheessä, niin hyvässä kuin pahassakin, isossa yrityksessä puolestaan kokee helposti olevansa vain numero. Täällä olen Anssi.

Evitecillä Anssi on mukana monipaikkakuntaisessa integraatiotiimissä, jossa kunkin roolia ja tehtäviä voidaan mukauttaa vastaamaan kunkin jäsenensä osaamista ja vahvuuksia. Anssi on opetellut hänelle uutena asiana FRENDS-alustan käyttöä. Alustaa käyttäessä voi tukeutua samankaltaiseen ajatteluun kuin ohjelmoinnissa, ja myös koodaamaan pääsee, kun alustan rajat tulevat vastaan.

— Minulle kiinnostavaa on juuri uuden oppiminen ja toisaalta se, että voin hyvin hyödyntää jo olemassa olevaa osaamistani, Anssi pohtii. — Todella nopeasti on kyllä aika mennyt, ilmapiiri on todella hyvä ja ihmiset auttavat mielellään. Välillä apua saa hämmästyttävänkin nopeasti!

IT-integraatiotyöskentely saattaa herättää mielikuvia yksitoikkoisesta, asioiden ja ratkaisujen monistamiseen perustuvasta työskentelystä. Näin ei Evitecillä asian laita suinkaan ole.

— Tässä pääsee ratkomaan ongelmia ja suunnittelemaan ratkaisuja, Anssi valottaa. — Voi olla tiedossa, että tällaista tietoa tulee, tuonne se menee, ja sitten ratkaistaan, miten asia kannattaisi toteuttaa missäkin asiakasympäristössä. Hyvin monipuolista tekemistä siis.

Evitecillä asiakkaiden kanssa työskentely on monen mieleen, niin myös Anssin.

— Kun on itse suunnitellut ratkaisun ja näkee, että se toimii, ja asiakas on tyytyväinen ja ratkaisusta on heille aidosti hyötyä, se on tosi hienoa, hän sanoo. — Vaikkapa palkanlaskija tai kirjanpitäjä, joka on joutunut aiemmin tekemään jotain toistuvaa tehtäväänsä käsipelillä, pystyy nyt automatisoimaan työtään, jolloin hänellä jää aikaa mielekkäämpään tekemiseen.

Nykyisessä asiakkuudessaan Anssilla on hyviä kokemuksia myös organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä.

— Projektiryhmässä ei mietitä, mistä firmasta kukakin tulee, vaan meillä on yhteinen tavoite, jonka eteen teemme yhdessä töitä ja olemme sitä kautta yhtenäinen porukka, Anssi pohtii. — Myös omaan tekemiseensä pystyy itse vaikuttamaan.

Loppujen lopuksi kuitenkin teemme työtä ihmiseltä ihmiselle. Profit Softwaren konsultointitöissä arvostetaankin teknisen osaamisen ja oppimiskyvyn lisäksi hyviä sosiaalisia taitoja.

— Ihmistuntemus on tärkeää, Anssi sanoo. — Voi olla niin erilaisia tyylejä ihmisillä vaikkapa ilmaista asioita. Siksi on myös tärkeää oppia tuntemaan toista, oli kyse sitten asiakkaasta tai tiimikaverista, sillä silloin kykenee eläytymään toisen asemaan, Anssi jatkaa.

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.