Tässä sisältösarjassa tuomme esille Evitecin eri kehittäjätiimejä. Tällä kertaa tutustumme Jereen ja Teemuun, jotka työskentelevät yhdessä mm. Data Masking -ratkaisun parissa. Ratkaisua voidaan käyttää henkilötietojen häivyttämisessä eli maskauksessa.
– Me ollaan tehty yhdessä töitä 11 vuotta, harvemmin tässä yllätyksiä toisen suunnasta tulee, toteaa Jere kollegastaan Teemusta.
Jere ja Teemu tekevät töitä yhdessä eri projekteissa, viimeksi Data Masking -ratkaisun osalta asiakasprojektissa.
– Voisi sanoa, että tämän ratkaisun osalta tiimi muodostuu, kun asiakasprojekti alkaa. Tiimit ovat projektikohtaisia ja projektin alkaessa päätetään, keitä meiltä tulee mukaan, ketkä ovat mukana asiakkaan puolelta ja onko mukana vielä jokin muu taho, mikäli kyseessä on monitoimittajaympäristö, sanoo Teemu.
Ongelmatilanteissa tukea kollegalta
Projektin keskiössä on aina kommunikaatio ja tehtäväjaot.
Asiakkaan kanssa kommunikoidaan tilanteesta riippuen puhelimella, sähköpostitse ja Teamsin välityksellä. Tärkeää on muistaa se, että mitä tahansa tehdään, niin se dokumentoidaan.
– Jaamme ylipäätään paljon tietoa, mutta erityisesti, kun pitää löytää ratkaisu johonkin. Jos tiimissämme olisi junior-kehittäjä, tulisi koulutukseen ja perehdytykseen panostaa enemmän, kertoo Jere.
– Meidän tekninen stack on sen verran laaja, että tiedon jakaminen on siitäkin näkökulmasta joskus haastavaa. Projekteissa luonnollisin paikka keskustelulle on dailyt, sanoo Teemu.
Erittäin hyvä, ellei täydellinen
Viimeisimmässä Data Masking -toteutuksessa Teemu toimi projektipäällikkönä, Jere arkkitehtinä.
-Teemulle annan kyllä kiitosta siitä, että hän oli niin hyvin kartalla kaikesta, vaikka projektipäällikön roolissa on paljon hallinnoitavaa, sanoo Jere.
-Jere puolestaan ansaitsee kiitosta siitä, että hänen tekninen ja sisällöllinen ymmärryksensä on niin vahva. Tässä meidän viimeisimmässä projektissamme oli paljon uusia asioita ja tehokkaasti Jere nekin otti haltuun, kehuu Teemu.
Molemmat korostavat yhdessä sparrailun ja avoimuuden helpottaneen projektin toteutusta ylipäätään.
– Harvoin on sellaisia tilanteita, ettei keksi mitään kehitettävää, mutta tässä meidän viimeisimmässä projektissamme oli kyllä tosi hyvä draivi kaikilla osapuolilla, päättää Teemu.
Kiinnostuitko urasta Evitecillä tai onko alanvaihto ajankohtaista? Tutustu avoimiin paikkoihimme urasivuillamme.
Suuri osa asiakkaistamme toimii pankkiliiketoiminnan, henki- ja eläkevakuuttamisen, perinnän ja varainhoidon parissa. Ratkaisumme ovat monella tapaa merkittävässä roolissa.
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Vuonna 2020 henkivakuutusyhtiöiden maksutulot olivat Suomessa noin 4 miljardia euroa*, Profit Life & Pension -ratkaisulla (PLP) hallinnoidaan noin 20 miljardin euron arvosta varallisuutta. Toinen konkreettinen esimerkki voisi olla, että kehittämällämme kiinnitysluottopankin toiminnanohjausjärjestelmällä käsitellään arviomme mukaan lähes 50 % Suomen asuntolainoista**.
PLP-ratkaisusta on vuosikymmenten saatossa kehittynyt monipuolinen järjestelmä, jolla hallinnoidaan niin pitkäaikaissäästämis- ja eläkesäästämis- kuin henkiriskivakuutustuotteita.
Jani Boström, Product Director, Pension & Insurance solutions
– Liiketoiminnan kehittyessä ja vakuutustarpeiden muuttuessa tulee tilaus uudenlaisille tuotteille ja järjestelmille. Vakuutetuille pitää pystyä tarjoamaan yhä kattavampia itsepalveluita ja vakuuttajille yhä tehokkaampia toimintatapoja, sanoo Pension & Insurance solutions -yksikön tuotteista vastaava Jani Boström.
Samaa mieltä on Janne Takala, joka vastaa Financial Sector Solutions -yksikön tuotteista: – Lisäksi meidän järjestelmät nivoutuvat asiakkaan päässä moneen muuhun järjestelmään, joten integraatioiden pitää toimia saumattomasti.
Yhteiskunnan toimintavarmuus
Profit Softwaren tuotteilla ja palveluilla varmistetaan yhteiskunnan kriittisten toimintojen toimintavarmuus. Syksyllä julkaisimme uudistavamme Valtiokonttorin lainanhallintajärjestelmän, jolla hallinnoidaan valtion myöntämien lainojen elinkaaren hallintaa, sisältäen reskontran sekä sopimus- ja tuotehallinnan. Keväällä 2021 lainakanta oli noin 4,7 miljardia euroa.
– Näiden lainojen joukossa ovat esimerkiksi Business Finlandin yrityksille myöntämät tutkimus- ja kehitysprojektilainat, tarkentaa Janne.
Kriisitilanteisiin varautumisen merkitys on kasvanut viime aikoina.
– Esimerkiksi PLP Payments -ratkaisun osalta asiakastiedot on replikoitu. Vaikka yhteydet pankin ja vakuutusyhtiön välillä katkeaisivat, meillä on keinot kiertää tämä ja varmistaa, että asiakkaat saavat edelleen maksunsa, Jani sanoo.
Janne Takala, Product Director, Financial Sector solutions
Yhteensopivuus pohjoismaiseen markkinaan
Suomen markkinassa asema on vakiintunut ja kasvua haetaankin nyt Pohjoismaista. Kahdeksan vuotta sitten Länsförsäkringar valitsi Profit Softwaren kumppanikseen eläkkeiden maksatuksessa. Nähtävissä on, että myös kiinnitysluottopankkiratkaisulla on mahdollisuutensa Ruotsin markkinassa.
– Meidän vahvuutemme on, että olemme enemmän kuin ohjelmistotalo. Ymmärrämme mitä viranomaisvaatimukset tarkoittavat asiakkaidemme liiketoiminnan näkökulmasta ja pystymme tuomaan sen osaamisen jokaiseen asiakkuuteen, sanoo Jani.
– Kyllä tässä ollaan asiakkaiden kanssa todella syvässä vuorovaikutuksessa. Se osaltaan myös motivoi, että työskennellään niin tiiviisti asiakkaiden kanssa ja selvitetään yhdessä paras ratkaisu, päättää Janne.
Mika, Software Architect ja Tero, Senior Software Developer
Tässä sisältösarjassa tuomme esille Evitecin eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Evitec Life -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme.
Mika Malmi ja Tero Saarni ovat työskennelleet jo useamman vuoden samassa tiimissä Evitec Life -järjestelmän parissa. Molempien lähitoimisto on Porissa, mutta aika on kulunut pandemian aikana etätöissä. Sovellusarkkitehti Mika on ollut Evitecillä töissä Porin toimiston perustamisesta asti, eli yli kymmenen vuotta, kehittäjänä työskentelevä Tero ”vasta” vuodesta 2016 saakka.
— Huonoja vitsejä tässä on varsinkin opittu toisiltamme, Mika sanoo nauraen, kun häneltä kysyy, mitä vuosien aikana on tiimi oppinut toisiltaan.
— Se, ja aika kattavat gif-kirjastot, Tero jatkaa myös nauraen.
— Olen ollut IT-alalla parikymmentä vuotta, mutta tässä tiimissä olen virkaiältäni porukan juniori, Tero sanoo hymyillen. — Tulin aikanaan kyselemään, että löytyisikö töitä vahvasta kahvista ja sarkastisesta huumorista pitävälle, ja löytyihän niitä. Tiimissä on kova tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki, Tero jatkaa.
— Myös asiakkaan puolen ihmisiä oppii tuntemaan ja ollaan kuin samassa laivassa, kun tässä pitkiä projekteja yhdessä tehdään, Mika jatkaa.
Kansainvälisellä tiimillä on ketterät työtavat etäaikana
Mikan ja Teron molempien mukaan pitkäaikainen, vuosia kestävä tuotetekeminen hitsaa tiimin yhteen ja karsii turhan hierarkian tekemisestä. Kokenut ydinporukka, joka pysyy projektissa samana, on hieman alle kymmenen hengen kokoinen, mutta tuotekehityksen eri vaiheista ja tarpeista riippuen mukaan tuodaan ketterästi esimerkiksi lisää testaajia, kehittäjiä tai Solution Analysteja.
Tiimi on kansainvälinen, sillä siihen kuuluu ihmisiä niin Suomesta kuin Virostakin. Mikäli kehittäjä haluaisi tekemiseensä vaihtelua, sekin olisi mahdollista myös eri liiketoimintayksiköiden välillä.
— Näin etätyöaikana otetaan usein aamuscrummi, eli kahvitteluhetki, johon osallistuvat ne, ketkä ehtivät, ja käydään heidän kanssaan läpi työtilannetta, Mika kertoo tiimin työtavoista ja jatkaa: — Projektipalaveri pidetään kerran viikossa. Asiakkaan kanssa myös pidetään yhteyttä tiiviisti ja otetaan läpikäyntejä. Voi todeta, että tekeminen muotoutuu aina tiimiensä näköiseksi, Mika sanoo.
Ennen pandemiaa tiimi kävi myös asiakkaan tiloissa työskentelemässä, projektipäälliköt useammin kuin kehittäjät. Etätyöskentely onnistuu kuitenkin Teron mukaan hienosti:
— Palaverit sujuvat, Microsoft Teams on käytössä. Tuleehan sitä mietittyä, onko tulevaisuudessa enää niin yleistä käydä fyysisesti jossain työn vuoksi, kun yhteydenpito toimii hyvin näinkin. Toki tiimikavereita on tosi mukava nähdä livenäkin, juhlistaa välietappeja eri paikkakunnilta tulevien tiimikavereiden kanssa, ja kesällä esimerkiksi on käyty porukalla melomassa, Tero pohdiskelee.
Ylläpitoa ja uuskehitystä
— Tämä meidän projektimmehan on käytännössä ylläpitoprojekti, mutta silti siihen kuuluu paljon asioita, esimerkiksi uuskehitystä, konversioita ja tech-upgradeja – tekeminen on sillain monipuolista, Mika sanoo. — Ei ole pelkkää tickettien ratkomista.
Tero jatkaa:
— Me tuemme asiakasta ja heidän liiketoimintaansa meidän tuotteemme avulla. Siihen kuuluu, että täytyy olla yhteydessä asiakkaan järjestelmiin ja heidän ratkaisuihinsa. Koko ajan kehitetään ja mennään päin parempaa, Tero sanoo.
Myös omaa kehittämistä kehitetään esimerkiksi oppimalla toisten tekemästä koodista koodikatselmointien kautta.
— Kaikki koodit menevät katselmoinnin läpi, sekin on tapa oppia, Tero sanoo.
— Vältämme kuitenkin tässä tietoisesti turhaa hierarkkisuutta, ei tarvitse aina olla arkkitehdin se, joka katsoo, vaan se, joka aidosti tietää juuri tästä tai tuosta asiasta parhaiten, Mika jatkaa.
— Viimeisen vuoden aikana on varsinkin tehty tosi paljon uuskehitystä asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin, Mika sanoo. — Aika iso tech-upgrade-projekti saatiin maaliin myös, puolisen vuotta nostettiin Java-versiota ja sovelluspalvelinversiota. Vaihtelua on ja asiakas välillä heittää kierrepalloa – eli ongelmiakin pääsee aidosti ratkomaan. Tässä hommassa on hyvin jatkuvuutta, näkyvyys on pitkälle ja tulevaisuus turvattu, Mika jatkaa.
— Tavoitteenamme on aina, että viedään asiat maaliin asti sillä tavalla, kuin on asiakkaalle luvattu, Tero sanoo.
Auttamisen kulttuuri tekemisen keskiössä
Monipuolinen tekeminen edellyttää tiimin sisällä monipuolista osaamista. Tekijät ovat pääsääntöisesti ohjelmistokehityksen saralla kokeneita ja asiansa osaavia. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö tietoa jaettaisi tai autettaisi toisia.
— Kysymme ja tarjoamme apua toisillemme, Tero sanoo. — Milloin on ongelmaa jonkun featuren tekemisessä tai mihin se olisi järkevintä toteuttaa, tai vaikka että miten meidän tuotteemme olisi järkevintä toimia.
— Ollaan pyritty siihen, että jokainen osaisi tarpeen mukaan tehdä kaikkea testauksesta kehitykseen, toimitukseen ja ympäristöihin, ettei mikään ole aidosti yhdestä henkilöstä kiinni, Mika sanoo. — Laadukas dokumentaatio on tässä tärkeää, mutta yhtä lailla keskinäinen hyvä henki ja se, että tietää voivansa kysellä ja saada apua. Ei pantata tietoa, Mika sanoo.
— Tykkään meillä siitä, että asiat hoituvat, vitsaillaan ja naureskellaan, mutta vakavat asiat hoidetaan sillain, kun pitääkin, Tero toteaa. — Aika menee nopeasti, kun on hauskaa! Tero päättää iloisena.
People story
Alanvaihtajina IT-alalla
Annika (Product Manager), Maija (Project Manager) ja Elka (Solution Analyst) ovat viihtyneet Evitecillä.
Haastattelimme kolmea, jo pitkän uran vakuutus- ja pankkialalla työskennellyttä profitlaista: Annikaa, Elkaa ja Maijaa. Annikalla ja Elkalla on takanaan parisenkymmentä vuotta työskentelyä vakuutusalalla, Maijalla on pitkä kokemus pankkimaailmasta. Alanvaihtajina heillä on merkittävä valttikortti hihassaan.
Kaikki heistä tekevät työkseen jotain muuta kuin koodaamista.
— Olen aina ollut utelias kokeilemaan kaikkia uusia järjestelmiä ja sovelluksia, Annika kertoo. — En todellakaan ole koodari, hän sanoo ja nauraa lämpimästi.
— Ei tarvitse olla devaaja, että voi olla IT-alalla, Maija jatkaa. — Aika sinnikkäästi istuu ehkä mielikuva siitä, että IT-talossa oltaisiin vain aamusta iltaan nenä kiinni koneessa ja juodaan energiajuomaa, vaikka erilaisia rooleja on laajasti tarjolla aina analysteista projektipäälliköihin, hän jatkaa.
Evitecillä pääsee vaikuttamaan vakuutusyhtiöiden käyttämiin, yhteiskunnallisesti merkittäviin järjestelmiin
Annika työskentelee Evitecillä Evitec Life -ratkaisukokonaisuudenparissa Product Managerina. Kyseessä on henki- ja eläkevakuutusratkaisu, joka sisältää keskeiset liiketoimintaprosessit mukaan lukien vakuutustuotehallinnan, myynnin, palvelut ja korvausten käsittelyn. Evitecin järjestelmien kautta hallitaan noin miljoonaa vakuutusta ja hallinnoidaan 20 miljardin euron arvosta varallisuutta.
Annika on ehtinyt nähdä, kuinka digitaalisuus on tullut osaksi vakuutusalan liiketoimintoja uusista myyntikanavista vakuutusten käsittelyyn ja asiakaspalvelukanaviin. Se on myös herättänyt Annikan uteliaisuuden.
— Mahdollisuudet digitaalisissa palveluissa ovat jopa äärettömät, Annika sanoo. — Aina kuitenkin tarvitaan ihmisiä rakentamaan tiedon ympärille järkevät rakenteet ja prosessit. Ratkaisun tulee ohjata käyttäjäänsä. Evitecillä on valtavan hienoa nähdä läheltä kehityksen vaiheet aina toiminallisuuksien miettimisestä käyttäjän huomioimiseen ja testaamiseen. Kunnioitukseni toiminnallisuuksia miettiviä analysteja kohtaan, kuten Elkaa, on kasvanut valtavasti, sillä heidän tehtävänsä on nähdä kokonaisuus, Annika iloitsee.
Elka tuli töihin Evitecille Solution Analystiksi Annikan suosituksesta.
— IT-talossa pääsee kehityksessä pureutumaan pikkuhiljaa syvemmälle, ja mitä syvemmälle pääsee, sen enemmän pystyy myös analystina vaikuttamaan siihen, miten kehitettävä järjestelmä toimii, Elka sanoo. — On valtavan paljon hyötyä siitä, että on ollut erilaisten järjestelmien käyttäjänä vakuutus- ja korvauspuolella, koska sitä kautta pystyy miettimään, miten asioita kannattaa kehitettävässä ratkaisussa tehdä.
Project Managerina työskentelevä Maija komppaa Annikan ja Elkan huomioita.
— Järjestelmiä olisi tärkeä suunnitella siten, että käyttäjät ovat mukana suunnittelutyössä, hän sanoo. — Ei mennyt vuosien pankkiosaaminen hukkaan alanvaihdosta tehdessä.
Vakuutuksia ja varallisuutta käsittelevät järjestelmät ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Niiden toimivuuden ja vakauden varmistaminen on yksi tärkeimpiä asioita kehittäjilleen.
— Kun asiat sujuvat, sitä ei aina hoksaakaan, miten tärkeitä laadukkaat järjestelmät ovat, monesti huomataan vain, kun jokin palvelu kaatuu, Maija sanoo.
Elka nyökyttelee:
—Kaikessa on aina takana järjestelmä, mobiilipankissa, vakuutuspalvelussa, kaikessa. Mitä enemmän niiden toiminnasta ymmärtää, sen kiinnostavammaksi asia tulee, Elka jatkaa.
Turvallinen työympäristö, jossa arvostetaan jokaisen ammattitaitoa
— Evitecillä arvostan kyllä sitä, että keneltä tahansa voi aina kysyä neuvoa tai kuuntelevaa korvaa, jos haluaa pallotella ideoita tai ajatuksia, Annika sanoo.
— Kun puhuu ääneen toiselle asioita, huomaa monesti myös itse ymmärtävänsä paremmin, Elka jatkaa.
Annikalla ja Elkalla onkin tapana pohtia yhdessä, miten asioita kannattaisi järjestelmässä kehittää, millaisia reunaehtoja lainsäädäntö määrittelee, mihin tietoa voi tallentaa tai onko jokin prosessi looginen käyttäjän kannalta.
— Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Maija miettii. — Itsekin kyselen paljon asioita muilta. Jos määrittelyt ovat pielessä, voiko tulla hyvää lopputulostakaan?
— Ei mitään paineita! Elka huudahtaa ja nauraa.
— Tiimissä tehdään yhdessä hyvää työtä kehittäjien kanssa, ja siinä auttaa kyllä, että on niitä erilaisia näkökulmia, joista tarkastella samaa asiaa, Maija jatkaa. — Myös uuden ihmisen antama palaute ratkaisusta on siinä mielessä arvokasta, että kun järjestelmää ei vielä osaa käyttää, huomaa erityisen hyvin ne kohdat, jotka vaativat vielä kehitystä.
— Minulle tuli Evitecillä aloittaessa kyllä vahvasti olo, että aidosti välitetään töihin tulleen mielipiteestä ja näkemyksestä, Elka sanoo. — Että kiva kun tulit, ja nyt me halutaan kertoa sinulle, mitä me tehdään ja keitä me ollaan, hän jatkaa.
— Olen iloinen, että meillä on myös monenikäisiä ihmisiä töissä, Annika jatkaa. — On valtavan suuri rikkaus, että samassa työyhteisössä on muitakin kuin yhdenikäisiä ihmisiä, ei tule pelkoa, että lukittuisi vain omiin ajatuksiinsa. Nuoren ihmisen äitinä olen iloinen ja kiitollinen siitäkin, että on työpaikkoja, jotka ottavat niin hyvin nuoria, uraansa aloittelevia työntekijöitä töihin.
Maija jatkaa:
— Diversiteetti on tärkeää. Täällä tuntuu tosiaan siltä, että arvostetaan ennen kaikkea ihmisen tietoa ja osaamista. Evitecillä annetaan myös terveet raamit työelämälle. Mietitään, miten ihmiset saadaan jaksamaan tehdä pitkiä työuria, ja sitä kautta tulee se inhimillisyys, ettei vaadita kohtuuttomia asioita keneltäkään, Maija toteaa.
— Kaikki ihmiset otetaan sydämellisesti vastaan, Elka päättää.
Kiinnostuitko urasta Evitecillä tai onko alanvaihto ajankohtaista? Tutustu avoimiin paikkoihimme urasivuillamme.
#EvitecCommunity
Tämän julkaisun tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta siitä, millaista yrityskulttuuria kohti me Profit Softwarella pyrimme.
Toukokuussa 2020 julkaisimme artikkelin, jossa kerroimme työskennelleemme 2,5 kuukautta kotitoimistoilla* (tai missä toimisto kullakin sijaitsee). Tuolloin tuskin kukaan meistä uskoi siihen, että vielä kahden vuoden jälkeenkin työskentelemme pääosin etänä. On aika reflektoida, miten asiat ovat muuttuneet ja miten me olemme yrityksenä muuttuneet.
Me
Maaliskuu 2020. Teimme päätöksen etätöihin siirtymisestä nopeasti, käytännössä yhdessä päivässä, ja aloitimme uuden aikakauden. Uuden normaalin, joka on edelleen vahvasti läsnä.
- IT-yrityksenä valmiutemme tehdä töitä etänä oli ja on hyvällä tasolla. Pystyimme reagoimaan asioihin nopeasti, kertoo HR-johtaja Joonas Runnakko.
HR-johtaja Joonas Runnakko
Tavatessamme toisiamme toimistolla, emme tule ajatelleeksi yrityskulttuuria: miten kommunikoimme keskenämme tai miten käyttäydymme ryhmänä. Tavat ja asenteet elävät meissä niin vahvasti, ettei niitä tule aktiivisesti pohdittua. Jokainen teko ja kohtaaminen luovat kuitenkin kulttuuria, meille profitlaisille se on aina tarkoittanut uusien työntekijöiden lämmintä vastaanottoa osaksi yhteisöämme.
– Olemme aina arvostaneet sitä, että meillä kollegat auttavat ja tukevat toisiaan kaikissa tilanteissa. Onneksemme olemme pystyneet säilyttämään auttamisen kulttuurin myös etätyössä, jatkaa HR Manager Sanna Hyvönen.
Hybridityötä ja joustavuutta
Työskentelymme pohjautuu tällä erää vahvasti siihen, että tiimit sopivat keskenään työtavoista. Käytännössä suurin osa henkilöstöstä on jatkanut etätyöskentelyä, vaikka valtakunnallinen etätyösuositus päättyikin 28. helmikuuta. Seuraava vaihe on hybridityömalli, joka kannustaa toimistolla työskentelyn ja etätyön yhdistämiseen.
– Kollegoiden tapaaminen toimistolla vahvistaa kulttuuria ja auttaa tutustumaan uusiin työkavereihin. Tämä taas edesauttaa työhyvinvointia ja työn imua, toteaa Hyvönen.
Joonas Runnakko on samaa mieltä ja toteaa: – Tällä erää emme edes tiedä, miltä työelämä näyttää kolmen tai viiden vuoden päästä. Olemme rekrytoineen pandemia-aikana työntekijöitä, jotka eivät kenties ole työskennelleet toimistolla, eivätkä näin ollen edes osaa kaivata sitä.
Henkilöstömäärämme on kasvanut 35 prosenttia viimeisten kahden vuoden aikana. Olemme toteuttaneet monia perinteitä myös virtuaalisesti.
– Onneksi moni asia muuntuu myös virtuaalisesti toteutettavaksi. Sellaisia ovat vuotuinen sisäinen Kiitos-kampanjamme tai Profit Awards -tilaisuus, jossa työkaverit saavat ehdottaa palkittavia. Nämä asiat ovat todella tärkeitä arjessa, kun emme näe toisiamme, sanoo Hyvönen.
HR Manager Sanna Hyvönen
Yhdessä olemme enemmän
Me Profit Softwaressa uskomme tiimityön voimaan ja myös palkkamallimme tukee tätä. Tiimeissä, olivatpa ne projekti- tai muita tiimejä, oppii tuntemaan lähimmät kollegat yhdessä työskennellessä. Tutustuminen muihin kuin omiin tiimiläisiin virtuaalisesti on erilaista kuin toimistolla, jossa uusien kollegoiden kanssa voi tutustua vaikkapa kahvikupposen äärellä.
– Olemmekin kannustaneet ihmisiä käymään toimistoilla ja tapaamaan uusia sekä tuttuja kollegoita, kertoo Hyvönen.
Kasvokkain tapaaminen on asia, joka on meille tärkeää jatkossakin.
– Toivottavasti jo maaliskuussa voimme vähitellen organisoida paikallisia tapahtumia toimistolla. Se jos jokin yleensä houkuttelee ihmisiä paikalle, päättää Runnakko.
Me tarjoamme turvallisen alun tech-uraansa aloitteleville
Alkuvuoden 2022 aikana saimme yli kaksisataa työhakemusta juniorpositioihin eri paikkakunnille. Loistavista hakijoista valitsemme keväällä aloittamaan eri tiimeissämme toistakymmentä nuorta osaajaa. Meillä on kokemusta jo useiden vuosien ajalta uraansa aloittelevien softakehittäjien, tiedolla johtamisen osaajien ja konsulttien rekrytoinnista. Evitecillä on pyritty siihen, että kesäharjoittelun sijaan tarjotaan pidempiä työsuhteita, esimerkiksi ensin meneillään olevien opintojen ohessa pari-kolme päivää viikossa ja sen jälkeen kokoaikaisina. Opintojen loppuun saattamiseen kannustetaan ja sitä tuetaan.
Finanssialan osaamista ei tarvitse olla entuudestaan, koska ymmärrys pankkien, vakuutus-, rahoitus- ja sijoitusyhtiöiden toiminnasta tai muista toimialoista karttuu kyllä projektien kautta. Tehtävämme on modernisoida finanssialaa, sillä monilla toimijoilla on käytössään elinkaarensa lopussa olevia järjestelmiä tai toimintatapoja, jotka kaipaavat päivitystä. Niin ikään tiedolla johtaminen ja raportointi ovat tärkeitä menestyksen avaimia yrityksille, oli kyse sitten pankista, vakuutusyhtiöstä, energiayhtiöstä tai valmistavan teollisuuden yrityksestä. Meillä kukin pääsee kartuttamaan itselleen vahvaa asiantuntemusta teknologiakehittämisen menetelmistä, puhumattakaan vaikuttavista näytöistä finanssialan digitalisaation parissa.
Monipuolisia mahdollisuuksia urakehitykseen talon sisällä
Perehdytystä tehdään monimuotoisesti, esimerkiksi sisäisen koulutusalustan ja materiaalien avulla. Projektista riippuen myös käytännön tekemiseen pääsee nopeasti kiinni. Ensimmäiset askeleet ovat mahdollisimman hallittuja – aloitetaan pienestä ja hieman jo pureksitusta, ja nostetaan vaatimustasoa portaittain sen mukaan, kun tekninen osaaminen ja itsevarmuus karttuvat. Kysymysten esittämiseen ja avun pyytämiseen kannustetaan.
Juniorilla voi ajatella karkeasti olevan kaksi suuntaa, joista voi kokemusta kerryttäessään valita: konsultin tie tai teknologian ja tuotekehityksen tie. Käytännössä erittäin monissa projekteissa on mukana molempia, mutta painopisteet ovat erilaiset. Konsulttina projektit saattavat vaihtua useammin, jolloin kyky omaksua uusia työkaluja ja rohkeus keskustella asiakkaan kanssa suoraan korostuvat. Tällaiset ihmiset usein nauttivat siitä, että tehtävät tarjoavat vaihtelua ja haasteita. On myös mahdollista keskittyä pitkäjänteiseen tekemiseen isoissa tuote- tai järjestelmäprojekteissa. Tämä saattaa houkuttaa sellaisia ihmisiä, jotka haluavat syventyä tiettyihin teknologioihin, ydinjärjestelmien tai tukisovellusten tekemiseen.
Oli ihmisellä sitten mielenkiintoa koodaamiseen, tuotekehitykseen, konsultointiin tai analytiikan ja raportoinnin kehittämiseen, talon sisältä löytyy paljon suuntautumismahdollisuuksia. Yhteen rooliin tai projektiin tullut voi halutessaan myöhemmin hakeutua toisenlaisen tekemisen pariin. Useat työntekijämme ovat vaihtaneet menestyksekkäästi liiketoiminnasta toiseen tai ottaneet haltuun kokonaan uusia teknologioita uransa aikana. Myös kansainvälistymisen myötä mahdollisuuksia tulee lisää, sillä asiakkaita haetaan yhä vahvemmin pohjoismaista. Suuntautua voi myös myynnin tukeen, asiakasvastaavaksi, projektipäälliköksi, tiiminvetäjäksi, HC-luottokonsultiksi, arkkitehdiksi tai vaikkapa pilviguruksi. Paikoilleen jämähtämisestä ei siis ole pelkoa.
Tiimeissä esihenkilöt kuuntelevat herkällä korvalla jokaisen toiveita, ja urakehitystä tuetaan yrityksessä esimerkiksi koulutuksin ja sertifikaatein. Polkua eteenpäin rakennetaan jokaiselle yhdessä, joustavasti ja ketterästi, kuten toimimme projekteissammekin. Aina muutokset eivät tietenkään tapahdu heti, mutta oli sitten kiinnostus tuotetekemisessä tai asiakasrajapinnassa liitämisessä, me haluamme tarjota ihmisille sellaista työtä, jota tuntuu mielekkäältä tehdä.
Jokaisella on jotain annettavaa
Kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä kukaan meistä ole tiedoiltaan ja taidoiltaan ikinä valmis. Ammattitaitoiset ja kokeneet tiiiminvetäjät ohjaavat ja auttavat uudet tulokkaat alkuun, ja oma mentori toimii lisätukena näyttämässä, miten hommia tehdään. Tämä on palkitsevaa kaikille osapuolille, sillä uusi tulokas voi aina tuoda uusia ajattelumalleja tiimiin ja taloon – kokenutkin voi aina oppia kokemattomammalta.
Tämä myös ilmentää laajemminkin Evitecin ammattilaisten arvoja ja ajattelumaailmaa: me opimme yhdessä, autamme toisiamme ja kehitymme koko ajan. Olemme ylpeitä yhteisistä saavutuksista ja menestyksestä!
#EvitecCommunity
Tämän sisältösarjan tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta siitä, millaista yrityskulttuuria kohti me Evitecillä pyrimme.
”Mikä yritys te oikein olette?”, ”Mitä te teette?”, ”Onko liiketoimintanne näin monipuolista?”. Näitä kysymyksiä meille on esitetty esimerkiksi työhaastatteluissa.
Juuremme juontavat vuoteen 1992 eli tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun kaikki alkoi. Tilanne oli tuolloin hyvin erilainen: työllistimme noin 10 henkeä ja asiakkaita oli yksi. Tämä päivänä olemme finanssi-it-yritys, jolla on osaamista niin konsultoinnista, järjestelmäratkaisuista kuin analytiikasta. Suurin osa asiakkaistamme on merkittäviä finanssialan toimijoita Suomessa ja Pohjoismaissa. Tehtävänämme on auttaa asiakkaitamme modernisoimaan liiketoimintaansa, oli kyseessä henki- ja eläkevakuuttaminen, vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä tai esimerkiksi kiinnitysluottopankkitoiminta. Olemme lisäksi erityisen ansioituneita tiedolla johtamisen ratkaisuissa; näitä palveluja tarjoamme useille eri toimialoille.
Mitä me siis teemme?
Jos edellinen kappale meni ohi, tiivistetään: työmme on modernisoida finanssialaa automatisaation, modernin ohjelmistokehityksen, ketterien menetelmien, datan ja analytiikan avulla.
Ulkopuolisen silmin saatamme näyttäytyä joskus jopa hieman tylsinä (paljastettakoon: emme onneksi ole!). Työskentelemme päivittäin isojen projektien parissa – projektien, joiden draiverina saattaa olla finanssialan viranomaismuutokset tai se, että digitalisaatio etenee kovaa vauhtia, eivätkä vanhat järjestelmät palvele tämän päivän, saati tulevaisuuden tarpeita. Projektimme ovat usein pitkäkestoisia, asiakassuhteemme vielä pidempiä. Olemme tästä kuitenkin aidosti innoissamme: saamme tehdä töitä yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden parissa.
Keitä evitecläiset ovat?
Meillä työskentelee reilut 350 it-alan ammattilaista. Ammattilaisuus tarkoittaa, että työntekijämme ovat erityisen ansioituneita pankkiliiketoiminnan, henki- ja eläkevakuuttamisen, perinnän, varainhoidon ja tiedolla johtamisen ratkaisuissa.
Kukaan ei ole seppä syntyessään ja sama pätee meidänkin toiminnassamme: on heitä, jotka ovat kulkeneet matkassamme 30 vuoden ajan ja heitä, jotka ovat vasta aloittamassa matkaansa yrityksessämme. Tärkeintä on, että jokainen työntekijä voi tuntea olevansa luotettu, arvostettu ja tiiminsä tasavertainen jäsen.
Meillä puhutaan usein auttamisen kulttuurista. Se on meille sydämen asia, jota nostamme esiin kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Saamme onneksi myös kuulla aloittaneilta työntekijöiltä, että tämä on asia, joka todella pitää paikkansa. Meillä kaveria ei jätetä.
Kilpailu IT-alan työntekijöistä ja osaamisesta on kovaa, ehkä jopa tällä hetkellä kovinta ikinä. Haasteemme on tunnettuus markkinassa – meidät tuntevat asiakkaamme, toimialat, joille tuotamme palveluita ja ne oppilaitokset, joiden kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Olemme onnistuneet tekemään oikeita asioita: pandemian aikana olemme kasvattaneet henkilöstömääräämme 35 prosenttia ja jokin aika sitten meidät noteerattiin Talentedin julkaisemassa “Koodarin top 50 työpaikkaa 2022” -listauksessa.
Tulevaisuuden Evitec
Horisontissa siintää kasvu. Kasvua haemme niin orgaanisesti kuin yritysostojen kautta. Haluamme kasvattaa niin henkilöstö- kuin asiakasmäärää Pohjoismaissa samalla osaamistamme ja tuotetarjoamaamme vahvistaen.
Asetimme itsellemme viime vuonna kysymyksen: ”Mitä haluamme olla?” Se johdatti meidät polulle, jota kutsutaan työnantajakuvaksi, ihannetilanteessa brändiksi. Olemme vasta matkan alussa. Aloitamme matkan sisäisesti, työntekijöidemme kanssa, sillä mitään, mitä ei ole sisäisesti omaksuttu, ei voida ulkopuolelle totuutena kuuluttaa. Yhtenä osana työtä aiomme jatkossa kertoa kuulumisiamme enemmän.
We use cookies to ensure a better user experience. Cookie data is stored in the browser and allows us, for example, to identify when the user will return to our website. We also use the information to obtain analytics from visitors to our website.
Essential cookies
Always used cookies to ensure the functionality of the services. Thanks to these, the site remembers the choices you make, and you don't have to do them again with every page upload.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
Third-party cookies
We use Google Analytics, LinkedIn Insight and Leadfeeder to collect visitor statistics. In addition, myFonts is used to implement the appearance of our site.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Cookie Policy
More information of cookies and how we process personal data can be found from privacy policy.