People story

Sovellusarkkitehti Jussi Evitecillä: ”Kehittäjät, jotka kehittävät omaa tekemistään, eivät voi muuta kuin onnistua.”

olympus-digital-camera
olympus-digital-camera
Jussi Kauhanen toimii Evitec Power Lending -tuotetiimissä arkkitehtinä, eli vastaa tuotteen arkkitehtuurin suunnittelusta.

”Aloitin arkkitehdin roolissa aivan hiljattain, joten pesti on minulle aivan uusi. Olen ollut talossa seitsemän vuotta, ja sinä aikana työskennellyt mm. IT-konsulttina Aktian peruspankkijärjestelmäuudistuksessa ja koodannut Evitec Power Lending -ratkaisua.

Evitecille muotoutui vähitellen vuosien varrella oma, noin 10 hengen tuotetiimi antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmän ympärille, ja pääsin mukaan tekemiseen. Tavoitteenamme on tehdä Pohjoismaiden parasta lainajärjestelmää, joka mahdollistaa tehokkaimman lainaamisen prosessin sekä asiakasprojekteja moderneilla teknologioilla mm. Kuntarahoitukselle ja Valtiokonttorille.

Kun tiimin siihen asti sovellusarkkitehtinä toiminut kollega vaihtoi firmaa, avautui paikka. Tartuin tilaisuuteen.

Arkkitehti katsoo kokonaiskuvaa

Uusi rooli on näin alkutaipaleella tuntunut hyvällä tavalla haastavalta, mutta luontevalta. Arkkitehti ei yksin päätä asioista, vaan päätökset tehdään tiiminä keskustellen, kehittäjien ja tuoteomistajan kanssa.

Suurin muutos aikaisempaan kehittäjärooliini on, että näen tuotekehityksen kokonaiskuvan laajasta perspektiivistä, kokonaisuus pitää olla arkkitehdillä hallussa. Kehittäjänä pystyin vähän enemmän keskittymään vain omaan osa-alueeseeni. Uuden roolini myötä minun on myös oltava proaktiivisemmin ottamassa kantaa ja viemässä keskusteluita eteenpäin.

Kukaan yksi ihminen ei voi tietää yksityiskohtaisesti koko järjestelmästä kaikkea. Arkkitehtinä tehtäväni onkin hahmottaa, kuka tietää parhaiten juuri tästä tai tuosta asiasta, ja tuoda hänet mukaan keskusteluun. Tässä on myös asiantuntijatiimin vahvuus. Loppu viimein arkkitehdillä on tuoteomistajan kanssa viimeinen sana siitä, miten arkkitehtuurin ja tuotekehityksen vaiheita priorisoidaan ja mihin keskitytään milloinkin. Peruskehityskin on kuitenkin hyvin tärkeää, vaikkei se heti näy asiakkaille lisäarvona.

Eniten minut yllätti, miten kalenterini äkkiä täyttyi. Aikaisemmin tiimin jäsenenä en ollut nähnyt sitä, kuinka työllistävää hommaa arkkitehdin työ on, ja toisaalta se kertoo siitä, miten tärkeää se on. Kalenterissani on esimerkiksi asiakaspalavereita, resursointia, myynti- ja suunnittelupalavereita.

Tiimi päättää omat työtapansa

Parasta Evitec Power Lending -tiimissä toimimisessa on se, että täällä tehdään asioita oikeasti fiksusti, joustavasti ja työ on jouhevaa. Tiimi, joka tuntee oman työnsä parhaiten, päättää itse omat työtapansa. Mitään ei tehdä vain siksi, että joku sanoo, että niin pitäisi tehdä. Teemme asioita siten, että se on järkevää ja hyödyttää asiakasta.

Kaikissa organisaatioissa ei aina ole sellaista luottamusta, resursseja, budjettia tai aikataulua, joka mahdollistaisi tiimien omien työtapojen kehityksen – halutaan mieluummin nopeasti jotain konkreettista. Me olemme kuitenkin huomanneet, että laatuun panostaminen maksaa itsensä takaisin ylläpitovaiheessa. Hyvin kirjoitettua koodia on myös kryptistä spagettia mukavampi jatkokehittää, mikä puolestaan motivoi tekijöitä.

img_2263-1920x1147-5831827

Kun tiimissä on osaavia ihmisiä ja sellaiset käytännöt, jotka mahdollistavat osaamisen tuomisen esille sekä keskustelun, ollaan hyvällä tiellä. Kehittäjät, jotka kehittävät omaa tekemistään, eivät voi muuta kuin onnistua.

Tulevaisuus on lupaava: meillä on alkamassa uusi projekti Evitec Power Lending -tuotteen tiimoilta, ja odotamme innokkaasti myös rekrytoivamme lisää jäseniä tiimiimme.”

olympus-digital-camera