People story

Edelläkävijänä pilvimaailmassa — yhdessä oppien kohti jäätävän hyvää Snowflake-osaamista

Oppiminen ja uusien teknologioiden haltuun ottaminen on monelle asiantuntijatyötä tekevälle motivoivaa. Uusi tieto haastaa ja tuo tuoretta näkökulmaa tuttuun tekemiseen. Modernit teknologiat, kuten pilviteknologiat, avaavat mahdollisuuksia rakentaa ratkaisuja innovatiivisella tavalla, liiketoiminnan tarpeet ja loppukäyttäjä huomioiden. Samalla nousevien teknologioiden parissa työskentelevät asiantuntijat ovat edelläkävijöitä, jotka toimivat asiakasyritystensä oppaina ja kumppaneina uuden edessä.

BI-konsultit Elina ja Toni ovat olleet uuden äärellä perehtyessään ensin pilviteknologioihin, ja viimeisimpänä pilvialustoille varta vasten suunniteltuun tietovarastointiteknologiaan, Snowflakeen. Microsoft-teknologioista runsaasti osaamista uransa aikana kerryttäneet raportointi- ja analytiikka-asiantuntijat ovat tehneet pitkään tietovarastointia on-premise-mallilla, jossa palvelimet sijaitsevat fyysisesti jossakin tietyssä paikassa. Elina ja Toni ovatkin innoissaan uudenlaisesta työskentelystä, jossa myös jo tähän asti kertyneellä kokemuksella on paikkansa.

— Pilviympäristössä toimiminen vaatii erilaisen mentaliteetin kuin on-premise-ympäristö, Elina miettii. — Nopeasti kuitenkin sitä pääsee jyvälle, ja aikaisempaa SQL-osaamista pystyy hyvin hyödyntämään, hän jatkaa.

— Siinä tulee hyvin onnistumisen kokemuksia, kun pääsee suunnitteleman ja rakentamaan isomman kokonaisuuden alusta lähtien ja katsomaan, kun se alkaa toimia, sanoo puolestaan Toni.

Toni ja Elina ottavat haltuun uusia teknologioita ja oppivat uutta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

 Pilviratkaisujen käyttö yleistyy myös pankki- ja vakuutusalalla

— Jos aiemmin on tehty raportointia asiakkaille, nyt voikin olla tilanne, että asiakas käyttää raportointityökaluja itse. Tässä kohtaa on erittäin tärkeää, että tietovarasto taustalla on täydellisesti suunniteltu, eli meidän työmme merkitys korostuu, Elina sanoo.

Yhä kasvava osa asiakkaistamme on siirtymässä pilviympäristöihin. Pilvialustat tarjoavat skaalautuvuutta, ja mikä tärkeintä, ne mahdollistavat ratkaisujen entistä nopeamman ja joustavamman toteutuksen. Yrityksessämme onkin investoitu pilviosaamisen kehittämiseen, jotta asiakkaillamme on koko ajan tarjolla parhaat ja asiantuntivimmat osaajat auttamaan pilvisiirtymässä tai hybridiratkaisujen käyttöönotossa ketterästi ja viranomaisvaatimukset huomioiden. Tämä avaa mahdollisuuksia myös uusille, dataan pohjautuville älykkäille palveluille.

— Aika harvoja toimialoja enää on sellaisia, jotka eivät voisi liiketoiminnan puolesta mennä pilveen, Elina jatkaa. — Kyllä on nähtävissä vahvasti, että pankki- ja vakuutusalakin alkaa siellä jo olla, hän jatkaa.

Snowflaken vahvuus on sen soveltuvuus mille tahansa olemassa olevalle pilvialustalle, kuten Azurelle tai AWS:lle. Lisäksi se on erittäin tietoturvallinen. Maailmalla yleistynyt teknologia on jo Suomessakin käytössä usealla suurella toimijalla. Skaalautuvuus, automatisointi ja admin-tarpeen poistuminen tekevät siitä oivallisen tietovarastovaihtoehdon, joka kaiken päälle on kustannustehokas, sillä hinta määräytyy tarkasti vain käytön mukaan. Myös Evitec on toteuttanut Snowflakella projekteja, esimerkiksi Vierumäelle (Evitec toteutti Vierumäki-yhtiöille tietovarastointiratkaisun Snowflakella).

Matka jatkuu. Elina ja Toni jakavat Snowflake-osaamistaan myös muulle organisaatiolle, sillä yhdessä oppiminen ja tiedon jakaminen ovat vahvasti DNA:ssamme.

— On tosi mielekästä oppia uutta, en tykkää jämähtää vanhaan, Toni sanoo, ja Elina on samaa mieltä. — On tärkeää päästä kehittämään omaa osaamista töiden kautta, Toni jatkaa.

— Hyvissä välineissä on tulevaisuutta, ja tietenkin myös tekijöitä tarvitaan käyttämään näitä työkaluja. On hienoa päästä etunenässä kokeilemaan, ottamaan haltuun ja käyttämään niitä, Elina sanoo.

Keväällä 2020 alkanut pandemiatilanne muutti työskentelytapojamme. Siirryimme työskentelemään etänä ja totuimme pitämään yhteyttä Teamsissa niin kollegojen kuin asiakkaidenkin kanssa. Kasvotusten tapahtuva kommunikointi kokouksissa, käytävillä ja kahvihuoneissa jäi pitkäksi aikaa kokonaan pois. Silti työt ovat jatkuneet, uusia ihmisiä on rekrytoitu ja asiakasprojekteja aloitettu, edistetty ja saatettu loppuun.

Tällä hetkellä työskentelymme Evitecillä pohjautuu vahvasti siihen, että tiimit sopivat keskenään työtavoista. Käytännössä suurin osa henkilöstöstä jatkoi keväällä etätyöskentelyä, vaikka valtakunnallinen etätyösuositus päättyikin 28. helmikuuta. Nyt käynnissä on hybridityömalli, joka kannustaa toimistolla työskentelyn ja etätyön yhdistämiseen.

Kaikissa työtavoissa on sekä haasteita että etuja. Tämän ovat huomanneet myös käyttäjäkokemuksesta ja käyttöliittymäsuunnittelusta projekteissamme vastaavat Suvi Tuomisto ja Joel Hakulinen. Heidän ja muiden käyttäjäkokemusta Profit Softwarella kehittävien työhön kuuluvat esimerkiksi asiakastyöpajat, joissa kartoitetaan asiakkaan tarpeita, käyttäjätarinoita ja liiketoimintaprosesseja, eli rakennetaan pohjaa jatkuvalle yhteistyölle projektissa. Työtavasta riippumatta asiakastyötä tekevien tavoitteena on kommunikoida asiakkaan kanssa säännöllisesti, selkeästi ja tarpeita kuunnellen kaikissa projektin vaiheissa, määrittelystä toteuttamiseen, validointiin ja testaukseen. Työtä tehdään loppujen lopuksi ihmisiltä ihmisille.

Murra jää kasvotusten, jos mahdollista

Ihmisten tapaaminen ensi kertaa voi olla hieman jännittävää riippumatta työtavasta. Ihmiset eivät vielä tunne toisiaan, eikä luottamusta ole vielä rakennettu. Sanotaan, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Suvilla ja Joelilla on kokemusta ensitapaamisista niin kasvokkain kuin virtuaalisestikin.

— Sen ensimmäisen jään murtaminen on Teamsissa toisinaan vaikeampaa, muttei toki mahdotonta. Keskustelun jatkaminen on yleensä helpompaa, jos on tavannut ihmisen edes kerran livenä, Suvi pohtii.

— Vuorovaikutus on erilaista kasvotusten kuin se on etäyhteyksien välityksellä, vaikka kameraakin pitäisi päällä. Siksi projektin aloittaminen kasvotusten tehtävällä tapaamisella on hyvä idea, Joel miettii.

— Jos pääsee vielä käymään asiakkaan luona tämän omissa tiloissa, hahmottaa myös ympäristön, jossa heidän ihmisensä toimivat ja aistii paljon sanatonta tietoa myös asiakkaan työpaikkakulttuurista, Suvi jatkaa.

Suunnittele etäpalaverin fasilitointi tarkasti, jotta tasapuolistat ja tehostat viestintää

— Kasvotusten pystyy usein lukemaan muiden ihmisten reaktioita ja mikroilmeitä välittömästi ja hahmottamaan, ovatko osallistujat ymmärtäneet sanoman, vai olisiko hyödyllistä täsmentää asiaa, Suvi sanoo.

Hyvin fasilitoitu palaveri Teamsissa voi tarjota erityisen mainion tilaisuuden saada myös porukan hiljaisemmat osallistujat ääneen. Se edellyttää etukäteen fasilitoinnin suunnittelua tämä mielessä pitäen. Suvi ja Joel ovat käyttäneet etäfasilitoinnin apuna FigJamia, joka on osoittautunut käyttökelpoiseksi monessa tilanteessa.

— Etäsessiona työpajatyöskentely voi olla raskaampaa kuin livenä, mutta hyvin rakennetulla agendalla voi saada silti tehokkaammin tietoa esiin, Suvi jatkaa. — Etäpalaveri myös edellyttää tietyllä tavalla kaikilta osapuolilta heittäytymistä ja omaa aktiivisuutta, että kertoo ja tuo näkemyksensä esiin.

— Säästäähän se myös osallistujien matka-aikaa, ilmastoa ja yritysten kuluja, jos palaverin voi järjestää virtuaalisesti, Joel sanoo. — Lisäksi etäpalavereita pystyy järjestämään paremmin vähän lyhyemmälläkin varoajalla, Suvi sanoo.

Kasvotusten on helpompi pitää yhteisiä taukoja ja näin palautua kuormituksesta

Erityisesti koko päivän kestävissä työpajoissa erot kasvotusten ja etänä pidettäviin palavereihin korostuvat. Pitkät sessiot tauotetaan, jolloin osallistujat pääsevät jaloittelemaan, käymään lounaalla, täydennetään kahvi- ja vesivarantoja sekä suuntaamaan ajatukset hetkeksi muihin asioihin jutustelemalla kevyemmistä aiheista.

— Kaikki tämä auttaa palautumaan ja tukee sitä, että osallistujilla on tauon jälkeen taas virtaa jatkaa työskentelyä tuoreilla ajatuksilla, sanoo Joel. — Kasvotusten myös taukojen aikana voi jatkaa sosiaalista kanssakäymistä, mikä myös tekee yhteistyöstä jouhevampaa, Joel jatkaa.

— Kahvikeskustelut myös jatkuvat kasvotusten eri tavalla kuin Teamsissa, Suvi huomioi. — Livenä kahvipöydän ääressä voi olla monta samanaikaista keskustelua käynnissä rinnakkain, keskustelu voi polveilla, siihen voi liittyä ja siitä voi lähteä, ja näin se olla myös spontaaniudessaan luovaa ja yllättävääkin, ja tästä kaikesta voi syntyä uusia oivalluksia, Suvi jatkaa.

Etänä sen sijaan tyypillisempää on, että kukin taukoilee tahoillaan, jolloin epäviralliset kahvitaukokeskustelut jäävät herkästi kokonaan pois. Palautuminen ylipäätään saattaa olla etänä vaikeampaa. Tästä syystä Suvi ja Joel ovatkin jakaneet pitempiä työpajoja useammalle päivälle. Tämä on heidän mukaansa toiminut hyvin.

Hybridityö on täällä

Yhteenvetona Suvi ja Joel toteavatkin, että parhaimmillaan projektissa kannattaa yhdistellä eri palaverimuotoja tilanteen ja tarpeen mukaan. Varsinkin alussa kannattaa pyrkiä tapaamaan kasvotusten. Jos on välttämätöntä pitää pitempiä sessioita, niissäkin hyötyy kasvokkain tapahtuvasta kokoustamisesta ja myös tauoista. Lyhyemmissä tuokioissa taas säästetään osallistujien aikaa, ilmastoa ja yritysten kuluja, jos tapaaminen pidetään virtuaalisena.

Voidaan todeta, että hybridimuotoinen työnteko on jo arkipäivää ja toimii erinomaisesti.

People story

Integraatiotyö Evitecillä on yhdistelmä ongelmanratkomista ja suunnittelua

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.

Anssi Nurminen aloitti IT-konsulttina Evitecillä Lahdessa alkuvuodesta 2021. Taustana hänellä on tietojenkäsittelytieteiden opinnot Lahden ammattikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Vapaa-ajallaan hän viettää aikaansa perheen ja harrastusten parissa, tavoitteena on frisbeegolfin mastereiden SM-kisat Heinolassa syksyllä. IT-alalla Anssi on ehtinyt toimia jo noin 20 vuoden ajan.

Vuosiin on mahtunut monenlaisia rooleja: sovelluskehittäjä, liiketoimintapäällikkö, tekninen yhteyshenkilö, tiiminvetäjä… Myös myyntityötä tehneenä hänellä on selkeä näkemys siitä, mikä itseä lopulta kiinnostaa eniten:

— Kyllä asiantuntijatehtävät ovat se oma juttu, Anssi sanoo. — Evitec on myös sopivankokoinen yrityksenä. Pienessä firmassa kulttuuri on helposti kuin perheessä, niin hyvässä kuin pahassakin, isossa yrityksessä puolestaan kokee helposti olevansa vain numero. Täällä olen Anssi.

Evitecillä Anssi on mukana monipaikkakuntaisessa integraatiotiimissä, jossa kunkin roolia ja tehtäviä voidaan mukauttaa vastaamaan kunkin jäsenensä osaamista ja vahvuuksia. Anssi on opetellut hänelle uutena asiana FRENDS-alustan käyttöä. Alustaa käyttäessä voi tukeutua samankaltaiseen ajatteluun kuin ohjelmoinnissa, ja myös koodaamaan pääsee, kun alustan rajat tulevat vastaan.

— Minulle kiinnostavaa on juuri uuden oppiminen ja toisaalta se, että voin hyvin hyödyntää jo olemassa olevaa osaamistani, Anssi pohtii. — Todella nopeasti on kyllä aika mennyt, ilmapiiri on todella hyvä ja ihmiset auttavat mielellään. Välillä apua saa hämmästyttävänkin nopeasti!

IT-integraatiotyöskentely saattaa herättää mielikuvia yksitoikkoisesta, asioiden ja ratkaisujen monistamiseen perustuvasta työskentelystä. Näin ei Evitecillä asian laita suinkaan ole.

— Tässä pääsee ratkomaan ongelmia ja suunnittelemaan ratkaisuja, Anssi valottaa. — Voi olla tiedossa, että tällaista tietoa tulee, tuonne se menee, ja sitten ratkaistaan, miten asia kannattaisi toteuttaa missäkin asiakasympäristössä. Hyvin monipuolista tekemistä siis.

Evitecillä asiakkaiden kanssa työskentely on monen mieleen, niin myös Anssin.

— Kun on itse suunnitellut ratkaisun ja näkee, että se toimii, ja asiakas on tyytyväinen ja ratkaisusta on heille aidosti hyötyä, se on tosi hienoa, hän sanoo. — Vaikkapa palkanlaskija tai kirjanpitäjä, joka on joutunut aiemmin tekemään jotain toistuvaa tehtäväänsä käsipelillä, pystyy nyt automatisoimaan työtään, jolloin hänellä jää aikaa mielekkäämpään tekemiseen.

Nykyisessä asiakkuudessaan Anssilla on hyviä kokemuksia myös organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä.

— Projektiryhmässä ei mietitä, mistä firmasta kukakin tulee, vaan meillä on yhteinen tavoite, jonka eteen teemme yhdessä töitä ja olemme sitä kautta yhtenäinen porukka, Anssi pohtii. — Myös omaan tekemiseensä pystyy itse vaikuttamaan.

Loppujen lopuksi kuitenkin teemme työtä ihmiseltä ihmiselle. Profit Softwaren konsultointitöissä arvostetaankin teknisen osaamisen ja oppimiskyvyn lisäksi hyviä sosiaalisia taitoja.

— Ihmistuntemus on tärkeää, Anssi sanoo. — Voi olla niin erilaisia tyylejä ihmisillä vaikkapa ilmaista asioita. Siksi on myös tärkeää oppia tuntemaan toista, oli kyse sitten asiakkaasta tai tiimikaverista, sillä silloin kykenee eläytymään toisen asemaan, Anssi jatkaa.

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.