Finanssialan järjestelmiä uusitaan harvoin uusimisen ilosta. Päätös tehdään useimmiten siinä vaiheessa, kun järjestelmän käyttöikä lähestyy loppuaan, teknologiat ovat vanhentuneita ja liiketoiminnan prosesseja saattaa olla vaikea uudistaa, kun käytössä olevat järjestelmät eivät tätä tue.

– Prosessien tehokkuus vaikuttaa suoraan työnteon tehokkuuteen; käsittelijöiden arvokasta työaikaa kannattaa käyttää johonkin hyödyllisempään. Jos tarkastelemme esimerkiksi antolainauksen ratkaisuamme, niin se palvelee aidosti päivittäisen työn prosesseja ja rutiineja, kertoo Financial Sector Solutions -yksikön tuotteista Evitecissä vastaava Janne Takala.

Mikä Evitec Power Lending -ratkaisu siis on? Tiivistetysti: se on antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä, joka soveltuu parhaiten suomalaisen yritysrahoituksen tarpeisiin. Ratkaisu koostuu moduuleista, jotka kattavat rahoituksen koko elinkaaren. Näillä moduuleilla hallinnoidaan lainoja ja vakuuksia sekä luottopäätöksiä ja luottoriskilaskelmia.

takalajanne-072-9244199
Janne Takala vastaa Financial Sector Solutions -yksikön tuotteista.

Nappia painamalla reaaliajassa

Järjestelmän modernisointi tuo monia hyötyjä. Käyttöikä pitenee, integraatiot helpottuvat, työaikaa vapautuu muihin asioihin ja luonnollisesti virheet vähenevät asioiden automatisoituessa.

– Vanhojen järjestelmien osalta integraatiot ovat usein monimutkaisia. Esimerkiksi legacy-järjestelmissä on usein epästandardeja integraatiorajapintoja. Tieto saadaan kyllä liikkumaan, mutta kehittäminen on haastavaa. Ääritapauksissa rajapintojen välille tarvitaan usein erillinen väliohjelmisto, josta aiheutuu kehitys- ja ylläpitokustannuksia. Osaajia on harvassa eikä tehokkaita työvälineitä ole aina edes saatavilla. Moderneilla REST-rajapinnoilla tällaisia ongelmia ei ole, kertoo Evitec Power Lending -tuotetiimissä arkkitehtinä toimiva Jussi Kauhanen.

Janne on samaa mieltä ja jatkaa: ”Usein haasteena on myös se, että järjestelmien integraatiot ovat eräajopohjaisia. Painat nappia ja näet tuloksen vasta seuraavana päivänä. Tätä päivää on se, että asiat toimivat reaaliajassa.”

Isossa kuvassa järjestelmien uusimisille on muitakin syitä kuin integraatiot. Organisaatioiden tulee katsoa eteenpäin ja tehdä päätöksiä, jotka palvelevat tulevia liiketoimintatarpeita.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että ei voida uudistua, koska järjestelmä ei tue prosessi-innovaatioita. Kyllähän se vaikuttaa kilpailuetuun ja siihen, kuinka nopeasti pystytään toimimaan muuttuvassa markkinassa, tiivistää Janne.

Customer story

S-Pankki saa apua FRENDS-integraatioonsa Evitecin asiantuntijoilta

S-Pankilla on käynnissä integraatioarkkitehtuurin uudistaminen, jossa edistetään kerroksellista API-arkkitehtuuria ja vaihdetaan palveluiden välisiä yhteyksiä nykyaikaisempiin teknologioihin. Välineeksi integraatiomuutoksiin S-Pankki valitsi FRENDS-integraatioalustan. Tarvitsemiaan lisäkäsiä työhön pankki sai projektin edetessä Eviteciltä, jonka konsultit ovat työskennelleet projektissa alkuvuodesta 2020 lähtien.

Evitecillä on kokemusta vaativissa toteutusympäristöissä toimimisesta, myös integraatioiden osalta. FRENDS-alustan osaajia löytyy talosta useita. Yhdessä S-Pankin asiantuntijatiimin kanssa integraatiomuutokset etenevät ketterästi.

— Evitecin asiantuntijoilla on laaja näkemys ja osaaminen FRENDS-alustasta ja integraatiotekemisestä, sanoo S-Pankin IT Manager, Patrick Doepel. — Yhteistyö heidän kanssaan on joustavaa ja kehitystyö etenee sovitussa aikataulussa, Doepel jatkaa.

Lisäresurssit helpottavat esimerkiksi työnjakoa. Kun Evitecin asiantuntijat keskittyvät toteutustöihin, S-Pankin omalle tiimille jää enemmän aikaa suunnitteluun.

Yhteistyön sujuvuus varmistetaan säännöllisellä yhteydenpidolla ja Evitecin konsulttien proaktiivisella asenteella. Asioita ei jätetä roikkumaan.

— Olemme kyllä hyvin tyytyväisiä tähän yhteistyöhön, Patrick Doepel sanoo.

S-Pankki-konsernin muodostavat S-Pankki Oyj tytäryhtiöineen. Se palvelee ympäri maan 3,1 miljoonaa asiakastaan. Pankin liikevoitto oli 2020 21,0 miljoonaa euroa*.

*) S-Pankin tilinpäätöstiedote 1.1.–31.12.2020 (s-pankki.fi)

People story

Integraatiotyö Evitecillä on yhdistelmä ongelmanratkomista ja suunnittelua

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.

Anssi Nurminen aloitti IT-konsulttina Evitecillä Lahdessa alkuvuodesta 2021. Taustana hänellä on tietojenkäsittelytieteiden opinnot Lahden ammattikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Vapaa-ajallaan hän viettää aikaansa perheen ja harrastusten parissa, tavoitteena on frisbeegolfin mastereiden SM-kisat Heinolassa syksyllä. IT-alalla Anssi on ehtinyt toimia jo noin 20 vuoden ajan.

Vuosiin on mahtunut monenlaisia rooleja: sovelluskehittäjä, liiketoimintapäällikkö, tekninen yhteyshenkilö, tiiminvetäjä… Myös myyntityötä tehneenä hänellä on selkeä näkemys siitä, mikä itseä lopulta kiinnostaa eniten:

— Kyllä asiantuntijatehtävät ovat se oma juttu, Anssi sanoo. — Evitec on myös sopivankokoinen yrityksenä. Pienessä firmassa kulttuuri on helposti kuin perheessä, niin hyvässä kuin pahassakin, isossa yrityksessä puolestaan kokee helposti olevansa vain numero. Täällä olen Anssi.

Evitecillä Anssi on mukana monipaikkakuntaisessa integraatiotiimissä, jossa kunkin roolia ja tehtäviä voidaan mukauttaa vastaamaan kunkin jäsenensä osaamista ja vahvuuksia. Anssi on opetellut hänelle uutena asiana FRENDS-alustan käyttöä. Alustaa käyttäessä voi tukeutua samankaltaiseen ajatteluun kuin ohjelmoinnissa, ja myös koodaamaan pääsee, kun alustan rajat tulevat vastaan.

— Minulle kiinnostavaa on juuri uuden oppiminen ja toisaalta se, että voin hyvin hyödyntää jo olemassa olevaa osaamistani, Anssi pohtii. — Todella nopeasti on kyllä aika mennyt, ilmapiiri on todella hyvä ja ihmiset auttavat mielellään. Välillä apua saa hämmästyttävänkin nopeasti!

IT-integraatiotyöskentely saattaa herättää mielikuvia yksitoikkoisesta, asioiden ja ratkaisujen monistamiseen perustuvasta työskentelystä. Näin ei Evitecillä asian laita suinkaan ole.

— Tässä pääsee ratkomaan ongelmia ja suunnittelemaan ratkaisuja, Anssi valottaa. — Voi olla tiedossa, että tällaista tietoa tulee, tuonne se menee, ja sitten ratkaistaan, miten asia kannattaisi toteuttaa missäkin asiakasympäristössä. Hyvin monipuolista tekemistä siis.

Evitecillä asiakkaiden kanssa työskentely on monen mieleen, niin myös Anssin.

— Kun on itse suunnitellut ratkaisun ja näkee, että se toimii, ja asiakas on tyytyväinen ja ratkaisusta on heille aidosti hyötyä, se on tosi hienoa, hän sanoo. — Vaikkapa palkanlaskija tai kirjanpitäjä, joka on joutunut aiemmin tekemään jotain toistuvaa tehtäväänsä käsipelillä, pystyy nyt automatisoimaan työtään, jolloin hänellä jää aikaa mielekkäämpään tekemiseen.

Nykyisessä asiakkuudessaan Anssilla on hyviä kokemuksia myös organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä.

— Projektiryhmässä ei mietitä, mistä firmasta kukakin tulee, vaan meillä on yhteinen tavoite, jonka eteen teemme yhdessä töitä ja olemme sitä kautta yhtenäinen porukka, Anssi pohtii. — Myös omaan tekemiseensä pystyy itse vaikuttamaan.

Loppujen lopuksi kuitenkin teemme työtä ihmiseltä ihmiselle. Profit Softwaren konsultointitöissä arvostetaankin teknisen osaamisen ja oppimiskyvyn lisäksi hyviä sosiaalisia taitoja.

— Ihmistuntemus on tärkeää, Anssi sanoo. — Voi olla niin erilaisia tyylejä ihmisillä vaikkapa ilmaista asioita. Siksi on myös tärkeää oppia tuntemaan toista, oli kyse sitten asiakkaasta tai tiimikaverista, sillä silloin kykenee eläytymään toisen asemaan, Anssi jatkaa.

anssi-frisbee-e1621581914655-1309419

IT-konsultti Anssi Nurminen tähtää frisbeegolfin mastereiden SM-kisoihin Heinolassa.