People story

Edelläkävijänä pilvimaailmassa — yhdessä oppien kohti jäätävän hyvää Snowflake-osaamista

Oppiminen ja uusien teknologioiden haltuun ottaminen on monelle asiantuntijatyötä tekevälle motivoivaa. Uusi tieto haastaa ja tuo tuoretta näkökulmaa tuttuun tekemiseen. Modernit teknologiat, kuten pilviteknologiat, avaavat mahdollisuuksia rakentaa ratkaisuja innovatiivisella tavalla, liiketoiminnan tarpeet ja loppukäyttäjä huomioiden. Samalla nousevien teknologioiden parissa työskentelevät asiantuntijat ovat edelläkävijöitä, jotka toimivat asiakasyritystensä oppaina ja kumppaneina uuden edessä.

BI-konsultit Elina ja Toni ovat olleet uuden äärellä perehtyessään ensin pilviteknologioihin, ja viimeisimpänä pilvialustoille varta vasten suunniteltuun tietovarastointiteknologiaan, Snowflakeen. Microsoft-teknologioista runsaasti osaamista uransa aikana kerryttäneet raportointi- ja analytiikka-asiantuntijat ovat tehneet pitkään tietovarastointia on-premise-mallilla, jossa palvelimet sijaitsevat fyysisesti jossakin tietyssä paikassa. Elina ja Toni ovatkin innoissaan uudenlaisesta työskentelystä, jossa myös jo tähän asti kertyneellä kokemuksella on paikkansa.

— Pilviympäristössä toimiminen vaatii erilaisen mentaliteetin kuin on-premise-ympäristö, Elina miettii. — Nopeasti kuitenkin sitä pääsee jyvälle, ja aikaisempaa SQL-osaamista pystyy hyvin hyödyntämään, hän jatkaa.

— Siinä tulee hyvin onnistumisen kokemuksia, kun pääsee suunnitteleman ja rakentamaan isomman kokonaisuuden alusta lähtien ja katsomaan, kun se alkaa toimia, sanoo puolestaan Toni.

Toni ja Elina ottavat haltuun uusia teknologioita ja oppivat uutta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

 Pilviratkaisujen käyttö yleistyy myös pankki- ja vakuutusalalla

— Jos aiemmin on tehty raportointia asiakkaille, nyt voikin olla tilanne, että asiakas käyttää raportointityökaluja itse. Tässä kohtaa on erittäin tärkeää, että tietovarasto taustalla on täydellisesti suunniteltu, eli meidän työmme merkitys korostuu, Elina sanoo.

Yhä kasvava osa asiakkaistamme on siirtymässä pilviympäristöihin. Pilvialustat tarjoavat skaalautuvuutta, ja mikä tärkeintä, ne mahdollistavat ratkaisujen entistä nopeamman ja joustavamman toteutuksen. Yrityksessämme onkin investoitu pilviosaamisen kehittämiseen, jotta asiakkaillamme on koko ajan tarjolla parhaat ja asiantuntivimmat osaajat auttamaan pilvisiirtymässä tai hybridiratkaisujen käyttöönotossa ketterästi ja viranomaisvaatimukset huomioiden. Tämä avaa mahdollisuuksia myös uusille, dataan pohjautuville älykkäille palveluille.

— Aika harvoja toimialoja enää on sellaisia, jotka eivät voisi liiketoiminnan puolesta mennä pilveen, Elina jatkaa. — Kyllä on nähtävissä vahvasti, että pankki- ja vakuutusalakin alkaa siellä jo olla, hän jatkaa.

Snowflaken vahvuus on sen soveltuvuus mille tahansa olemassa olevalle pilvialustalle, kuten Azurelle tai AWS:lle. Lisäksi se on erittäin tietoturvallinen. Maailmalla yleistynyt teknologia on jo Suomessakin käytössä usealla suurella toimijalla. Skaalautuvuus, automatisointi ja admin-tarpeen poistuminen tekevät siitä oivallisen tietovarastovaihtoehdon, joka kaiken päälle on kustannustehokas, sillä hinta määräytyy tarkasti vain käytön mukaan. Myös Evitec on toteuttanut Snowflakella projekteja, esimerkiksi Vierumäelle (Evitec toteutti Vierumäki-yhtiöille tietovarastointiratkaisun Snowflakella).

Matka jatkuu. Elina ja Toni jakavat Snowflake-osaamistaan myös muulle organisaatiolle, sillä yhdessä oppiminen ja tiedon jakaminen ovat vahvasti DNA:ssamme.

— On tosi mielekästä oppia uutta, en tykkää jämähtää vanhaan, Toni sanoo, ja Elina on samaa mieltä. — On tärkeää päästä kehittämään omaa osaamista töiden kautta, Toni jatkaa.

— Hyvissä välineissä on tulevaisuutta, ja tietenkin myös tekijöitä tarvitaan käyttämään näitä työkaluja. On hienoa päästä etunenässä kokeilemaan, ottamaan haltuun ja käyttämään niitä, Elina sanoo.

Profit Softwaren Business Intelligence -yksikkö työllistää tiedolla johtamisen ja analytiikan asiantuntijoita mm. finanssi-, energia- ja vesi-, kiinteistö- ja terveydenhoitoalan eri projekteihin.

– Yksi harhaluuloista on, että tekeminen on tosi yksipuolista. Data ja analytiikka on kaikkea muuta. Kehittymismahdollisuudet ovat erinomaiset ja voisi sanoa, että koko stack on avoinna, kertoo Profit Softwaren Business Intelligence -yksikössä tiiminvetäjänä työskentelevä Henri Kainiemi.

henri-kainiemi_kuvituskuva-bi-artikkeli-2443891Viime vuosina projekteissa on korostunut osaaminen erityisesti pilvipalveluiden osalta. Osa asiakkaista on jo siirtynyt pilvipalveluihin, osa on siirtymässä.

– Hyvä ymmärrys on-premise-puolesta on ehdottomasti etu, kun lähdetään tekemään pilvitransformaatiota. Siksi aloitamme esimerkiksi junioreiden kanssa aina on-premisestä: ensin pitää ymmärtää perustekeminen ja siitä jatketaan eteenpäin, sanoo Kainiemi.

Ensimmäiset 12 viikkoa

Palkattavalta työntekijältä vaadittavat ominaisuudet riippuvat hyvin pitkälti roolista. Kun puhutaan vaativasta arkkitehtiroolista, korostuvat hyvät kommunikointitaidot yhdistettynä teknisiin taitoihin. Junioreiden kohdalla fokus on monesti asenteessa ja innokkuudessa oppia uutta.

Perehdytys uuteen rooliin kestää noin kolmisen kuukautta, mikäli kyseessä on junior-positiossa aloittava työntekijä.

– Ensin luodaan perusta itseopiskelun ja koulutuksen kautta. Sen jälkeen läpikäydään perusasioita, kuten tietomallinnusta ja -varastointia. Samanaikaisesti esihenkilön on tärkeää varmistaa, että perehdytyksen jälkeen päästään asiakasprojektiin, toteaa Kainiemi.

Maailma täynnä mahdollisuuksia

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tiedolla johtamisessa kyse on monesti muusta kuin teknologiasta: ensin keskustellaan asiakkaan kanssa siitä, mitä ollaan tekemässä, mihin tekeminen vaikuttaa ja lopuksi: mistä data saadaan.

Tyypillinen työpäivä voisi olla seuraavanlainen. Aamulla pidetään daily, jossa jokainen tiimin jäsen kertoo oman tilanteensa. Sen jälkeen on asiakaspalavereita, määrittelyiden tarkentamista ja oikeiden ratkaisujen hakemista. Tämän lisäksi on retrospektiivejä (katsaus jo tapahtuneeseen).

– Yllättävän pieni osuus on sitä teknistä tekemistä, kyllä tässä ennemminkin korostuu kommunikaatio, Kainiemi tiivistää.

Profit Software tarjoaa monipuolisia kehittymismahdollisuuksia. Kainiemi itse on hyvä esimerkki. Hän tuli taloon reilut 5,5 vuotta sitten. Matkan varrella projektit ovat kasvaneet ja toimialakokemusta on kertynyt. Nykyisellään hän työskentelee tiiminvetäjänä, rekrytoinnissa ja tilanteen salliessa asiakasprojekteissa.

Haluatko mukaan tiimiimme? Tsekkaa BI-yksikön avoimet työpaikat.

Lisätietoa tiedolla johtamisen palveluistamme.