People story

Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien

Mika, Software Architect ja Tero, Senior Software Developer

Tässä sisältösarjassa tuomme esille Evitecin eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Evitec Life -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme.

Mika Malmi ja Tero Saarni ovat työskennelleet jo useamman vuoden samassa tiimissä Evitec Life -järjestelmän parissa. Molempien lähitoimisto on Porissa, mutta aika on kulunut pandemian aikana etätöissä. Sovellusarkkitehti Mika on ollut Evitecillä töissä Porin toimiston perustamisesta asti, eli yli kymmenen vuotta, kehittäjänä työskentelevä Tero ”vasta” vuodesta 2016 saakka.

— Huonoja vitsejä tässä on varsinkin opittu toisiltamme, Mika sanoo nauraen, kun häneltä kysyy, mitä vuosien aikana on tiimi oppinut toisiltaan.

— Se, ja aika kattavat gif-kirjastot, Tero jatkaa myös nauraen.

— Olen ollut IT-alalla parikymmentä vuotta, mutta tässä tiimissä olen virkaiältäni porukan juniori, Tero sanoo hymyillen. — Tulin aikanaan kyselemään, että löytyisikö töitä vahvasta kahvista ja sarkastisesta huumorista pitävälle, ja löytyihän niitä. Tiimissä on kova tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki, Tero jatkaa.

— Myös asiakkaan puolen ihmisiä oppii tuntemaan ja ollaan kuin samassa laivassa, kun tässä pitkiä projekteja yhdessä tehdään, Mika jatkaa.

Kansainvälisellä tiimillä on ketterät työtavat etäaikana

Mikan ja Teron molempien mukaan pitkäaikainen, vuosia kestävä tuotetekeminen hitsaa tiimin yhteen ja karsii turhan hierarkian tekemisestä. Kokenut ydinporukka, joka pysyy projektissa samana, on hieman alle kymmenen hengen kokoinen, mutta tuotekehityksen eri vaiheista ja tarpeista riippuen mukaan tuodaan ketterästi esimerkiksi lisää testaajia, kehittäjiä tai Solution Analysteja.

Tiimi on kansainvälinen, sillä siihen kuuluu ihmisiä niin Suomesta kuin Virostakin. Mikäli kehittäjä haluaisi tekemiseensä vaihtelua, sekin olisi mahdollista myös eri liiketoimintayksiköiden välillä.

— Näin etätyöaikana otetaan usein aamuscrummi, eli kahvitteluhetki, johon osallistuvat ne, ketkä ehtivät, ja käydään heidän kanssaan läpi työtilannetta, Mika kertoo tiimin työtavoista ja jatkaa: — Projektipalaveri pidetään kerran viikossa. Asiakkaan kanssa myös pidetään yhteyttä tiiviisti ja otetaan läpikäyntejä. Voi todeta, että tekeminen muotoutuu aina tiimiensä näköiseksi, Mika sanoo.

Ennen pandemiaa tiimi kävi myös asiakkaan tiloissa työskentelemässä, projektipäälliköt useammin kuin kehittäjät. Etätyöskentely onnistuu kuitenkin Teron mukaan hienosti:

— Palaverit sujuvat, Microsoft Teams on käytössä. Tuleehan sitä mietittyä, onko tulevaisuudessa enää niin yleistä käydä fyysisesti jossain työn vuoksi, kun yhteydenpito toimii hyvin näinkin. Toki tiimikavereita on tosi mukava nähdä livenäkin, juhlistaa välietappeja eri paikkakunnilta tulevien tiimikavereiden kanssa, ja kesällä esimerkiksi on käyty porukalla melomassa, Tero pohdiskelee.

Ylläpitoa ja uuskehitystä

—  Tämä meidän projektimmehan on käytännössä ylläpitoprojekti, mutta silti siihen kuuluu paljon asioita, esimerkiksi uuskehitystä, konversioita ja tech-upgradeja – tekeminen on sillain monipuolista, Mika sanoo. — Ei ole pelkkää tickettien ratkomista.

Tero jatkaa:

— Me tuemme asiakasta ja heidän liiketoimintaansa meidän tuotteemme avulla. Siihen kuuluu, että täytyy olla yhteydessä asiakkaan järjestelmiin ja heidän ratkaisuihinsa. Koko ajan kehitetään ja mennään päin parempaa, Tero sanoo.

Myös omaa kehittämistä kehitetään esimerkiksi oppimalla toisten tekemästä koodista koodikatselmointien kautta.

— Kaikki koodit menevät katselmoinnin läpi, sekin on tapa oppia, Tero sanoo.

— Vältämme kuitenkin tässä tietoisesti turhaa hierarkkisuutta, ei tarvitse aina olla arkkitehdin se, joka katsoo, vaan se, joka aidosti tietää juuri tästä tai tuosta asiasta parhaiten, Mika jatkaa.

— Viimeisen vuoden aikana on varsinkin tehty tosi paljon uuskehitystä asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin, Mika sanoo. — Aika iso tech-upgrade-projekti saatiin maaliin myös, puolisen vuotta nostettiin Java-versiota ja sovelluspalvelinversiota. Vaihtelua on ja asiakas välillä heittää kierrepalloa – eli ongelmiakin pääsee aidosti ratkomaan. Tässä hommassa on hyvin jatkuvuutta, näkyvyys on pitkälle ja tulevaisuus turvattu, Mika jatkaa.

— Tavoitteenamme on aina, että viedään asiat maaliin asti sillä tavalla, kuin on asiakkaalle luvattu, Tero sanoo.

Auttamisen kulttuuri tekemisen keskiössä

Monipuolinen tekeminen edellyttää tiimin sisällä monipuolista osaamista. Tekijät ovat pääsääntöisesti ohjelmistokehityksen saralla kokeneita ja asiansa osaavia. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö tietoa jaettaisi tai autettaisi toisia.

— Kysymme ja tarjoamme apua toisillemme, Tero sanoo. — Milloin on ongelmaa jonkun featuren tekemisessä tai mihin se olisi järkevintä toteuttaa, tai vaikka että miten meidän tuotteemme olisi järkevintä toimia.

— Ollaan pyritty siihen, että jokainen osaisi tarpeen mukaan tehdä kaikkea testauksesta kehitykseen, toimitukseen ja ympäristöihin, ettei mikään ole aidosti yhdestä henkilöstä kiinni, Mika sanoo. — Laadukas dokumentaatio on tässä tärkeää, mutta yhtä lailla keskinäinen hyvä henki ja se, että tietää voivansa kysellä ja saada apua. Ei pantata tietoa, Mika sanoo.

— Tykkään meillä siitä, että asiat hoituvat, vitsaillaan ja naureskellaan, mutta vakavat asiat hoidetaan sillain, kun pitääkin, Tero toteaa. — Aika menee nopeasti, kun on hauskaa! Tero päättää iloisena.


People story

Päivä IT-asiantuntijana Evitecillä

erkintalo_niko-1796x1920-8605023

Niko Erkintalo on asiantuntija, projektipäällikkö ja tiiminvetäjä Porista.

Asiantuntijatehtävissä Evitecillä ei tylsää päivää tule. Projektinhallinnan tehtävät luovat rutiineja, asiakastyö pitää vauhdissa ja tarjoaa kutkuttavaa haastetta, ja tiimin kanssa ongelmien selvittely tuo yhteisiä onnistumisia. Toisina päivinä ehtii suunnittelemaan, testaamaan ja koodaamaan enemmän, toisina taas kalenterissa on paljon palavereja.

Elävän elämän palaveripäiväsi saattaa näyttää seuraavalle:

Klo 8-9: Korona-aikana työskentely kotoa käsin on ollut suositeltavaa – niinpä asetut mukavasti työnantajan kotiisi kuljettaman työpöydän ääreen ja käynnistät härvelit. Tuotantopäivitys projektiin numero 1, jossa tuuraat vastuuhenkilöä hänen jäätyänsä lomalle.

Klo 9-9:30: Projektin numero 2 sisäinen suunnittelupalaveri teknisistä ratkaisuista. Ohjaat keskustelua, kysyt mielipiteitä ja odotat reaktioita kuin valmentaja konsanaan. Hyvät tiimityötaidot ovat tärkeä ja arvokas taito muiden kanssa yhteistyötä tehdessä.

Klo 9:30-10: Valmistautuminen pilvestä tarjottavan mobiilisovelluksen myyntipalaveriin teknisenä asiantuntijana ja pre sales -henkilönä. Koska kuulet tästä tietystä myyntiponnistuksesta ensimmäistä kertaa, yrität onkia myyjältä lisätietoja jo etukäteen.

Klo 10-11: Asiakaspalaveri projektista numero 3, jossa suunnittelette ja määrittelette yksityiskohtia loppuviikolle. Asiakkaiden kanssa on mukava tehdä työtä, sillä projekteissa näkee konkreettisesti sen, miten ratkaisumme ja toteutuksemme vievät asioita eteenpäin ja ihmiset ovat tyytyväisiä niihin.

Klo 11-12: Lounas onnistuu kiireen keskellä hyvinkin rauhallisesti, ja sen jälkeen ehdit ulkoiluttaa koiria kauniissa ilmassa. Esihenkilösi on kannustanut kokeilemaan myös kävelypalavereja, mutta juuri tänään sellainen ei ehkä onnistu.

Klo 12-14: Selvittämistä, dokumentointia sekä kommunikointia eri suuntiin. Suomen lisäksi Virossa ja Ruotsissa toimivan yrityksemme virallinen kieli on englanti, joten siihen törmäät tuon tuosta, eikä ruotsin kielen osaamisestakaan yhtään haittaa ole. Ylipäätään hyvät kommunikointitaidot tulevat tarpeeseen monipaikkakuntaisten projektien myötä.

Klo 14-15: Pidät asiakkaan arkkitehdin kanssa kahdenkeskisen, teknisen ohjausryhmästatuksen projektien tilanteesta. Yrityksemme kannustaa työntekijöitään proaktiiviseen viestintään asiakkaiden suuntaan, sillä asiakkaille on tärkeää tietää, missä mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi, ja mahdolliset haasteet ratkaistaan mieluusti jo ennen kuin niistä tulee varsinaisia ongelmia. Näin rakennamme jatkuvasti luottamusta, joka on toimintamme tärkeimpiä kulmakiviä.

Klo 15-16: Osallistut rekrytointi-ilmoituksen laatimiseen saadaksesi itsellesi asiantuntevan kollegan. Kun sanomme työpaikkailmoituksessamme, että tukenasi ovat kaikki Evitecin ammattilaiset, se tarkoittaa pomosi, mentorisi ja muun tiimisi ohella myös HR:n ja markkinoinnin ammattilaisia sekä koko muuta backofficea. Kaikki näistä haluavat tukea ja auttaa niin uusia työntekijöitämme, kuin jo kokeneita konkareitakin loistamaan työssään. Olemme ylpeitä myös keskinäisestä auttamisen kulttuuristamme, jossa aidosti autamme toisiamme eteenpäin ja haluamme työkaveriemme loistavan.

Kuten näkyy, päivät ovat monipuolisia ja tekemistä riittää. Tämän kirjoittanut henkilö kaipaisi kovasti juuri sinun apuasi – harkitsisitko tiimiimme liittymistä?

erkintalo_niko-1796x1920-8605023

Niko Erkintalo on asiantuntija, projektipäällikkö ja tiiminvetäjä Porista.

Ympyrä sulkeutuu. On palattu paikkaan, josta kaikki alkoi 10 vuotta sitten: Porin Puuvillaan. Kun Digia aikanaan lopetti Porin toiminnot keväällä 2011, käynnistyi tapahtumasarja, jota tänä päivänä voidaan kutsua menestystarinaksi.

-Olimme pohtineet toimiston perustamista muualle kuin PK-seudulle. Yhteistyössä porilaisen Prizztechin kanssa asia lähti etenemään ja lopulta rekrytoimme 11 henkilöä. Kesän 2011 aikana järjestettiin koulutukset ja elokuussa alkoivat varsinaiset työt, kertoo Profit Softwaren toimitusjohtaja Ilkka Starck.

teppo-eeva-8749381
Teppo Eeva on luotsannut Profit Softwaren Porin toimistoa 10 vuotta.

-Meille tuolloin pidetty infotilaisuus oli tässä samassa tilassa, jossa nyt työskentelemme, jatkaa Porin toimistoa luotsaava Teppo Eeva.

Puuvillaan ei kuitenkaan päädytty suoraan, vaan toimintojen kasvun seurauksena. Alkuun toimisto sijaitsi Konepajanrannassa, Sampo-Rosenlewin vieressä. Henkilöstömäärän kasvaessa seuraava muutto tuli ajankohtaiseksi kesällä 2014, tällä kertaa Itäpuistoon. Puuvillan tiloihin muutettiin vuoden 2016 lopussa.

Alussa tekeminen keskittyi henki- ja eläkevakuutusratkaisu Profit Life & Pensionin kehittämiseen ja järjestelmän asiakassovituksiin. Nyt toimistossa on asiantuntijoita niin ohjelmistokehityksen, finanssikonsultoinnin kuin tiedolla johtamisen saralla.

-Finanssimaailman, erityisesti vakuutustoimialan, lainalaisuuksissa oli alussa opettelemista. Tuolloin keskittyminen muutamiin aihealueisiin, kuten järjestelmämigraatioihin ja ryhmäeläkkeisiin tarjosi hyvän tavan päästä sisälle liiketoimintaan ja järjestelmän kehitykseen. Nyt näen, että meillä on laaja-alaista osaamista monella osa-alueella ja teemme töitä vastuullisissa rooleissa asiakasprojekteissamme, sanoo Teppo.

Yhdessä, vaikkakin etänä

Alkuperäisistä työntekijöistä lähes kaikki ovat edelleen Profit Softwaressa töissä. Nyt työntekijöitä on melkein 40. Osa on vaihtanut tehtäviä yrityksen sisällä saaden tätä kautta uusia kehittymismahdollisuuksia.
-Uskon, että hyvä työilmapiiri ja yhteishenki ovat onnistumisemme salaisuus, toteaa Teppo.

Viimeinen vuosi on kulunut etätöissä. Yhteishenkeä on pidetty yllä mm. yhdessä urheilemalla. Teppo uskoo kuitenkin siihen, että jatkossa ihmiset haluavat edelleen olla myös toimistolla: -Uusia työskentelymalleja kannattaa soveltaa, kun niissä on järkeä. On asioita, jotka toimivat paremmin lähityössä, kuten esimerkiksi perehdytys.

Onnee ny sit ku o kymmene vuat koodaust takan!

Profit Softwaren Porin toimipisteessä työskentelee lähes 40 henkilöä. Monipuolista osaamista on niin henkivakuuttamisen järjestelmäkehityksestä, finanssikonsultoinnista kuin tiedolla johtamisesta, erityisesti tietovarastoinnin ja uusien tekniikoiden osalta.

Haluatko mukaan porukkaan? Avoimet työpaikkamme Porissa.