Digitalisaatio on jo monen vuoden ajan ollut kestopuheenaihe vakuutusalalla. Koronaviruksen tuoma paine pystyä palvelemaan asiakkaita etäyhteyksin kiihdytti keskustelua entisestään. Yhtiöt ovatkin viimeistään koronan myötä kehittäneet asiakasrajapinnassa tapahtuvaa palvelua digiaikaan. Mutta mikä on yhtiöiden sisäisten toimintojen tilanne?
Kun asiakas täyttää esimerkiksi henkilöriskivakuutuksen korvaushakemuksen verkkopalvelussa, alustaako tämä automaattisesti korvaustapahtuman ja ehkäpä tekee myös korvauspäätöksen ja hoitaa korvauksen ulosmaksatuksen? Vai syntyikö tästä pdf -lomake, joka otetaan manuaaliseen käsittelyyn?
Monella yhtiöllä sisäisten toimintojen kyvykkyys törmää sopimushallinnan ja korvauskäsittelyn ydinjärjestelmien yli-ikäisyyteen. Pahimmillaan niiden yhdistäminen digitaaliseen ympäristöön ei onnistu ylipäätään tai ainakin toimenpiteen kustannukset ylittävät pitkän aikavälin hyödyt. Sen sijaan uusimalla liiketoiminnan ydinjärjestelmä saataisiin pitkälle tulevaisuuteen kantava ratkaisu, joka kytkeytyy jouhevasti muuhun liiketoimintaympäristöön.
Kaiken kattava järjestelmä
Evitec Life on varsinkin suomalaisille henkivakuutusyhtiöille tuttu vakuutussopimusten hallintajärjestelmä. Järjestelmä kehitettiin alkujaan erityyppisten eläke-, säästö- ja sijoitusvakuutusten hoitojärjestelmäksi, josta onkin kertynyt paljon kokemusta. Luonnollinen jatkumo kehityspolulle on ollut tuoda riskihenkivakuutustuotteet säästötuotteiden rinnalle.
Evitec Lifessa voikin nyt hallinnoida kaikkia henkivakuutusyhtiön henkilöriskiturvia sekä näiden erilaisia yhdistelmiä. Yhtenä esimerkkinä yhdistelmistä mainittakoon Lainaturvavakuutukset, joissa omana erityispiirteenä on vakuutusmäärän sitominen lainapääomaan. PLP:ssä on jo entuudestaan voinut käsitellä sekä yksilöllisiä- että ryhmäsopimuksia ja henkilöriskivakuutusten osalta lisäksi pariturvia.
Kun vielä henkilöriskivakuutusten korvauskäsittely on tuotu sopimushallinnan kanssa samaan järjestelmään, voimme ylpeänä tarjota henkivakuutusyhtiölle kaiken kattavan järjestelmän. Erityyppisten korvausten, kerta- ja päivärahakorvausten sekä kulukorvausten, hoitoa sujuvoittaa käsittelyssä tarvittavien sopimustietojen automaattinen välittyminen korvausjärjestelmään. Mikäli korvauspäätöksellä on vaikutusta sopimuksen tietoihin, esimerkiksi jokin turvalaji päättyy, päivittyy tieto automaattisesti sopimushallinnan puolelle.
Sopimusten ja korvausten hoitaminen samassa modernissa järjestelmässä tuo useita merkittäviä kustannus- ja tehokkuushyötyjä, kun liiketoimintaprosesseja automatisoidaan ja järjestelmäarkkitehtuuri yksinkertaistuu. Tällä luodaan pitkälle tulevaisuuteen kantava, koko liiketoimintaprosessin läpäisevä uudistus.
Olisiko nyt aika päivittää järjestelmäkanta nykyaikaan ja alkaa hyödyntää modernin teknologian suomia mahdollisuuksia?
Nykyinen rahanpesulaki (Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä*) tuli voimaan vuonna 2017. Laki toi mukanaan vakuutus- ja pankkialalle aiempaa laajemmat vaatimukset asiakkaiden tuntemisesta ja henkilöllisyyden todentamisesta.

Lain voimaantulon jälkeen lain kirjauksissa on ilmennyt joitakin puutteita, joita on pääosin korjattu huhtikuussa 2021 voimaan tulleessa laissa. Sijoitus- ja henkivakuutuskorvausten edunsaajan todentamisen lainmuutokselle tosin annettiin siirtymäaika 1.9.2021 saakka.
Nykyisen lain mukaan maksun yhteydessä sijoitus- ja henkivakuutuskorvauksen edunsaaja on tunnistettava, mutta lakimuutoksen jälkeen edellytetään, että edunsaaja on todennettava. Yhden sanan muutos kuulostaa pieneltä asialta, mutta on itse asiassa varsin merkittävä. Ei siis riitä, että tiedetään kenelle korvaus ollaan maksamassa, vaan edunsaajan henkilöllisyys on todennettava joko fyysisestä henkilötodistuksesta tai sähköisessä palvelussa. Koska todentaminen on jälkeenpäin myös pystyttävä todistamaan, on tapahtuman tiedot, kuten henkilötodistuksen tunnistetiedot tai sähköisestä tunnistautumisesta ns. aikaleima, tallennettava. Lisäksi tallennettu tieto on kytkettävä yksittäiseen maksutapahtumaan, joita sijoitusvakuutuksissa nostojen osalta voi olla useitakin sopimuksen voimassaolon aikana
Profit Life & Pension -sopimushallintaratkaisu tukee lakimuutosta
Profit Life & Pension -ratkaisua kehitetään jatkuvasti asiakkaiden tarpeiden ja muuttuvan ympäristön ja lainsäädännön mukaan. Myös kyseessä olevan lakimuutoksen edellyttämät muutokset on huomioitu. Sijoitusvakuutuksen ulosmaksun ja henkivakuutuskorvauksen maksun yhteydessä järjestelmä muun muassa varmistaa, että edunsaaja on todennettu ja mikäli näin ei olisi, estetään maksun suorittaminen. Ratkaisu tukee myös yksittäisiin maksusuorituksiin liittyvän jäljitysketjun muodostamista ja tallentamista ja auttaa näin asiakkaitamme täyttämään lain vaatimat kriteerit.
Tutustu ja lue lisää Profit Life & Pension -ratkaisusta.
*) Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä