People story

Alanvaihtajina IT-alalla

img_8375-scaled-e1647870398908-1920x1463-5451345
Annika (Product Manager), Maija (Project Manager) ja Elka (Solution Analyst) ovat viihtyneet Evitecillä.

Haastattelimme kolmea, jo pitkän uran vakuutus- ja pankkialalla työskennellyttä evitecläistä: Annikaa, Elkaa ja Maijaa. Annikalla ja Elkalla on takanaan parisenkymmentä vuotta työskentelyä vakuutusalalla, Maijalla on pitkä kokemus pankkimaailmasta. Alanvaihtajina heillä on merkittävä valttikortti hihassaan.

Kaikki heistä tekevät työkseen jotain muuta kuin koodaamista. 

— Olen aina ollut utelias kokeilemaan kaikkia uusia järjestelmiä ja sovelluksia, Annika kertoo. — En todellakaan ole koodari, hän sanoo ja nauraa lämpimästi. 

— Ei tarvitse olla devaaja, että voi olla IT-alalla, Maija jatkaa. — Aika sinnikkäästi istuu ehkä mielikuva siitä, että IT-talossa oltaisiin vain aamusta iltaan nenä kiinni koneessa ja juodaan energiajuomaa, vaikka erilaisia rooleja on laajasti tarjolla aina analysteista projektipäälliköihin, hän jatkaa.

Evitecillä pääsee vaikuttamaan vakuutusyhtiöiden käyttämiin, yhteiskunnallisesti merkittäviin järjestelmiin 

Annika työskentelee Evitecillä Evitec Life -ratkaisukokonaisuuden parissa Product Managerina. Kyseessä on henki- ja eläkevakuutusratkaisu, joka sisältää keskeiset liiketoimintaprosessit mukaan lukien vakuutustuotehallinnan, myynnin, palvelut ja korvausten käsittelyn. Evitecin järjestelmien kautta hallitaan noin miljoonaa vakuutusta ja hallinnoidaan 20 miljardin euron arvosta varallisuutta. 

Annika on ehtinyt nähdä, kuinka digitaalisuus on tullut osaksi vakuutusalan liiketoimintoja uusista myyntikanavista vakuutusten käsittelyyn ja asiakaspalvelukanaviin. Se on myös herättänyt Annikan uteliaisuuden. 

— Mahdollisuudet digitaalisissa palveluissa ovat jopa äärettömät, Annika sanoo. — Aina kuitenkin tarvitaan ihmisiä rakentamaan tiedon ympärille järkevät rakenteet ja prosessit. Ratkaisun tulee ohjata käyttäjäänsä. Evitecillä on valtavan hienoa nähdä läheltä kehityksen vaiheet aina toiminallisuuksien miettimisestä käyttäjän huomioimiseen ja testaamiseen. Kunnioitukseni toiminnallisuuksia miettiviä analysteja kohtaan, kuten Elkaa, on kasvanut valtavasti, sillä heidän tehtävänsä on nähdä kokonaisuus, Annika iloitsee. 

Elka tuli töihin Evitecille Solution Analystiksi Annikan suosituksesta.

— IT-talossa pääsee kehityksessä pureutumaan pikkuhiljaa syvemmälle, ja mitä syvemmälle pääsee, sen enemmän pystyy myös analystina vaikuttamaan siihen, miten kehitettävä järjestelmä toimii, Elka sanoo. — On valtavan paljon hyötyä siitä, että on ollut erilaisten järjestelmien käyttäjänä vakuutus- ja korvauspuolella, koska sitä kautta pystyy miettimään, miten asioita kannattaa kehitettävässä ratkaisussa tehdä. 

Project Managerina työskentelevä Maija komppaa Annikan ja Elkan huomioita.

— Järjestelmiä olisi tärkeä suunnitella siten, että käyttäjät ovat mukana suunnittelutyössä, hän sanoo. — Ei mennyt vuosien pankkiosaaminen hukkaan alanvaihdosta tehdessä.

Vakuutuksia ja varallisuutta käsittelevät järjestelmät ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Niiden toimivuuden ja vakauden varmistaminen on yksi tärkeimpiä asioita kehittäjilleen.

— Kun asiat sujuvat, sitä ei aina hoksaakaan, miten tärkeitä laadukkaat järjestelmät ovat, monesti huomataan vain, kun jokin palvelu kaatuu, Maija sanoo.

Elka nyökyttelee: 

—Kaikessa on aina takana järjestelmä, mobiilipankissa, vakuutuspalvelussa, kaikessa. Mitä enemmän niiden toiminnasta ymmärtää, sen kiinnostavammaksi asia tulee, Elka jatkaa.

Turvallinen työympäristö, jossa arvostetaan jokaisen ammattitaitoa 

— Evitecillä arvostan kyllä sitä, että keneltä tahansa voi aina kysyä neuvoa tai kuuntelevaa korvaa, jos haluaa pallotella ideoita tai ajatuksia, Annika sanoo. 

— Kun puhuu ääneen toiselle asioita, huomaa monesti myös itse ymmärtävänsä paremmin, Elka jatkaa. 

Annikalla ja Elkalla onkin tapana pohtia yhdessä, miten asioita kannattaisi järjestelmässä kehittää, millaisia reunaehtoja lainsäädäntö määrittelee, mihin tietoa voi tallentaa tai onko jokin prosessi looginen käyttäjän kannalta. 

— Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Maija miettii. — Itsekin kyselen paljon asioita muilta. Jos määrittelyt ovat pielessä, voiko tulla hyvää lopputulostakaan? 

— Ei mitään paineita! Elka huudahtaa ja nauraa. 

— Tiimissä tehdään yhdessä hyvää työtä kehittäjien kanssa, ja siinä auttaa kyllä, että on niitä erilaisia näkökulmia, joista tarkastella samaa asiaa, Maija jatkaa. — Myös uuden ihmisen antama palaute ratkaisusta on siinä mielessä arvokasta, että kun järjestelmää ei vielä osaa käyttää, huomaa erityisen hyvin ne kohdat, jotka vaativat vielä kehitystä. 

— Minulle tuli Evitecillä aloittaessa kyllä vahvasti olo, että aidosti välitetään töihin tulleen mielipiteestä ja näkemyksestä, Elka sanoo. — Että kiva kun tulit, ja nyt me halutaan kertoa sinulle, mitä me tehdään ja keitä me ollaan, hän jatkaa. 

— Olen iloinen, että meillä on myös monenikäisiä ihmisiä töissä, Annika jatkaa. — On valtavan suuri rikkaus, että samassa työyhteisössä on muitakin kuin yhdenikäisiä ihmisiä, ei tule pelkoa, että lukittuisi vain omiin ajatuksiinsa. Nuoren ihmisen äitinä olen iloinen ja kiitollinen siitäkin, että on työpaikkoja, jotka ottavat niin hyvin nuoria, uraansa aloittelevia työntekijöitä töihin. 

Maija jatkaa: 

— Diversiteetti on tärkeää. Täällä tuntuu tosiaan siltä, että arvostetaan ennen kaikkea ihmisen tietoa ja osaamista. Evitecillä annetaan myös terveet raamit työelämälle. Mietitään, miten ihmiset saadaan jaksamaan tehdä pitkiä työuria, ja sitä kautta tulee se inhimillisyys, ettei vaadita kohtuuttomia asioita keneltäkään, Maija toteaa. 

— Kaikki ihmiset otetaan sydämellisesti vastaan, Elka päättää. 


Kiinnostuitko urasta Evitecillä tai onko alanvaihto ajankohtaista? Tutustu avoimiin paikkoihimme urasivuillamme.

#EvitecCommunity