Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien
Tässä sisältösarjassa tuomme esille Evitecin eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Evitec Life -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme.
Mika Malmi ja Tero Saarni ovat työskennelleet jo useamman vuoden samassa tiimissä Evitec Life -järjestelmän parissa. Molempien lähitoimisto on Porissa, mutta aika on kulunut pandemian aikana etätöissä. Sovellusarkkitehti Mika on ollut Evitecillä töissä Porin toimiston perustamisesta asti, eli yli kymmenen vuotta, kehittäjänä työskentelevä Tero ”vasta” vuodesta 2016 saakka.
— Huonoja vitsejä tässä on varsinkin opittu toisiltamme, Mika sanoo nauraen, kun häneltä kysyy, mitä vuosien aikana on tiimi oppinut toisiltaan.
— Se, ja aika kattavat gif-kirjastot, Tero jatkaa myös nauraen.
— Olen ollut IT-alalla parikymmentä vuotta, mutta tässä tiimissä olen virkaiältäni porukan juniori, Tero sanoo hymyillen. — Tulin aikanaan kyselemään, että löytyisikö töitä vahvasta kahvista ja sarkastisesta huumorista pitävälle, ja löytyihän niitä. Tiimissä on kova tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki, Tero jatkaa.
— Myös asiakkaan puolen ihmisiä oppii tuntemaan ja ollaan kuin samassa laivassa, kun tässä pitkiä projekteja yhdessä tehdään, Mika jatkaa.
Kansainvälisellä tiimillä on ketterät työtavat etäaikana
Mikan ja Teron molempien mukaan pitkäaikainen, vuosia kestävä tuotetekeminen hitsaa tiimin yhteen ja karsii turhan hierarkian tekemisestä. Kokenut ydinporukka, joka pysyy projektissa samana, on hieman alle kymmenen hengen kokoinen, mutta tuotekehityksen eri vaiheista ja tarpeista riippuen mukaan tuodaan ketterästi esimerkiksi lisää testaajia, kehittäjiä tai Solution Analysteja.
Tiimi on kansainvälinen, sillä siihen kuuluu ihmisiä niin Suomesta kuin Virostakin. Mikäli kehittäjä haluaisi tekemiseensä vaihtelua, sekin olisi mahdollista myös eri liiketoimintayksiköiden välillä.
— Näin etätyöaikana otetaan usein aamuscrummi, eli kahvitteluhetki, johon osallistuvat ne, ketkä ehtivät, ja käydään heidän kanssaan läpi työtilannetta, Mika kertoo tiimin työtavoista ja jatkaa: — Projektipalaveri pidetään kerran viikossa. Asiakkaan kanssa myös pidetään yhteyttä tiiviisti ja otetaan läpikäyntejä. Voi todeta, että tekeminen muotoutuu aina tiimiensä näköiseksi, Mika sanoo.
Ennen pandemiaa tiimi kävi myös asiakkaan tiloissa työskentelemässä, projektipäälliköt useammin kuin kehittäjät. Etätyöskentely onnistuu kuitenkin Teron mukaan hienosti:
— Palaverit sujuvat, Microsoft Teams on käytössä. Tuleehan sitä mietittyä, onko tulevaisuudessa enää niin yleistä käydä fyysisesti jossain työn vuoksi, kun yhteydenpito toimii hyvin näinkin. Toki tiimikavereita on tosi mukava nähdä livenäkin, juhlistaa välietappeja eri paikkakunnilta tulevien tiimikavereiden kanssa, ja kesällä esimerkiksi on käyty porukalla melomassa, Tero pohdiskelee.
Ylläpitoa ja uuskehitystä
— Tämä meidän projektimmehan on käytännössä ylläpitoprojekti, mutta silti siihen kuuluu paljon asioita, esimerkiksi uuskehitystä, konversioita ja tech-upgradeja – tekeminen on sillain monipuolista, Mika sanoo. — Ei ole pelkkää tickettien ratkomista.
Tero jatkaa:
— Me tuemme asiakasta ja heidän liiketoimintaansa meidän tuotteemme avulla. Siihen kuuluu, että täytyy olla yhteydessä asiakkaan järjestelmiin ja heidän ratkaisuihinsa. Koko ajan kehitetään ja mennään päin parempaa, Tero sanoo.
Myös omaa kehittämistä kehitetään esimerkiksi oppimalla toisten tekemästä koodista koodikatselmointien kautta.
— Kaikki koodit menevät katselmoinnin läpi, sekin on tapa oppia, Tero sanoo.
— Vältämme kuitenkin tässä tietoisesti turhaa hierarkkisuutta, ei tarvitse aina olla arkkitehdin se, joka katsoo, vaan se, joka aidosti tietää juuri tästä tai tuosta asiasta parhaiten, Mika jatkaa.
— Viimeisen vuoden aikana on varsinkin tehty tosi paljon uuskehitystä asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin, Mika sanoo. — Aika iso tech-upgrade-projekti saatiin maaliin myös, puolisen vuotta nostettiin Java-versiota ja sovelluspalvelinversiota. Vaihtelua on ja asiakas välillä heittää kierrepalloa – eli ongelmiakin pääsee aidosti ratkomaan. Tässä hommassa on hyvin jatkuvuutta, näkyvyys on pitkälle ja tulevaisuus turvattu, Mika jatkaa.
— Tavoitteenamme on aina, että viedään asiat maaliin asti sillä tavalla, kuin on asiakkaalle luvattu, Tero sanoo.
Auttamisen kulttuuri tekemisen keskiössä
Monipuolinen tekeminen edellyttää tiimin sisällä monipuolista osaamista. Tekijät ovat pääsääntöisesti ohjelmistokehityksen saralla kokeneita ja asiansa osaavia. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö tietoa jaettaisi tai autettaisi toisia.
— Kysymme ja tarjoamme apua toisillemme, Tero sanoo. — Milloin on ongelmaa jonkun featuren tekemisessä tai mihin se olisi järkevintä toteuttaa, tai vaikka että miten meidän tuotteemme olisi järkevintä toimia.
— Ollaan pyritty siihen, että jokainen osaisi tarpeen mukaan tehdä kaikkea testauksesta kehitykseen, toimitukseen ja ympäristöihin, ettei mikään ole aidosti yhdestä henkilöstä kiinni, Mika sanoo. — Laadukas dokumentaatio on tässä tärkeää, mutta yhtä lailla keskinäinen hyvä henki ja se, että tietää voivansa kysellä ja saada apua. Ei pantata tietoa, Mika sanoo.
— Tykkään meillä siitä, että asiat hoituvat, vitsaillaan ja naureskellaan, mutta vakavat asiat hoidetaan sillain, kun pitääkin, Tero toteaa. — Aika menee nopeasti, kun on hauskaa! Tero päättää iloisena.