02.06.2023 | Försäkring Insikter Produkter

P27 Nordic Payments fortsätter förnya den svenska betalinfrastrukturen

Det ambitiösa initiativet att skapa en samnordisk plattform som hanterar realtidsbetalningar i alla nordiska valutor har stannat upp då P27 Nordic Payments dragit tillbaka sin ansökan om clearing licens. Behovet för snabba och transparenta betalningar inom Norden kvarstår, men framtiden får att visa hur det verkställs.

Bankgiro först i led

Startpunkten för skapandet av en gemensam betalningsinfrastruktur inom Norden var att överföra svenska Bankgiro till den nya planerade betalningsinfrastrukturen. Bankgiro, som bland annat hanterar alla massbetalningar inom Sverige, spelar en central roll inom den svenska betalinfrastrukturen men lever inte längre upp till dagens krav bland annat vad gäller realtidsbetalningar eller integrering till omkringliggande moderna system. Transformationen har, i samverkan med Svenska Transformationsprogrammet och Bankinfrastruktur i Sverige (BSAB), redan pågått några år och man har kommit en bit på vägen. Således är det knappast möjligt eller ändamålsenligt att lägga ner transformationsprogrammet för Bankgiro. Men, innan fortsatta riktlinjer är klara, kommer arbetet förmodligen att framskrida långsammare än ursprungligen utstakat.

Att man i transformationsprogrammet valt ISO 20022 formatet för betalningar är självskrivet då denna globala standard tillämpas även inom eurozonen för SEPA betalningar. Även när det gäller betalningar enbart inom Sverige, ger ett standardiserat betalningsformat många fördelar bland annat i form av trygghet och transparens.

Evitec Life Payments – Betalningslösning för nordiska försäkringsbolag

Evitec Life Payments (ELP), en lösning som hanterar pensions- och försäkringsbolags utbetalningar, har nyligen uppdaterats till att stöda betalningar som följer ISO 20022 standarden. Lösningen är nu i produktion hos en ledande aktör i Sverige och första massutbetalningarna har för bara någon vecka sedan problemfritt körts ut.

ELP är en fullt automatiserad lösning för utbetalning av pensioner, besparingar från sparförsäkringsavtal samt övriga försäkringsersättningar. Lösningen är skalbar och utvecklad för att hantera stora masstransaktioner. Ett brett urval av integrationer exempelvis till försäkringsbolags kärnsystem, självbetjäningsportaler och datalager säkerställer att behövlig information finns tillhanda vid rätt tidpunkt och således stöder den dagliga verksamheten.

Evitec Life Payments

Du kan läsa mera om Evitec Life Payments på vår hemsida eller kontakta oss, så berättar vi gärna mera!

Jani Boström

VP, Sales and Product management

tel:+358 40 528 6011